IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2013, 18:02   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Z10 Blackberry’yi kurtarabilecek mi?




Kanadalı cep telefon üreticisi RIM nihayet yeni akıllı telefonuyla görücüye çıktı. Z10 isimli modelin 3 yıllık bekleyişe değdiğini söylemek kolay değil ancak bugüne kadar üretilen en iyi Blackberry cihazı olduğunu belirteyim.

İşlevsel klavyesiye bir zamanlar çok tutulan Blackberry’ler önce iPhone sonra da Android cihazlarla rekabet edemedi. Blackberry’ye nazar değdi!

Kurşun mu döktürse...
Blackberry geçen bu dönemde sadık kullanıcılarını önemli testlere tabi tuttu. İşletim sisteminin getirdiği çileler, günler süren global internet kesintileri gibi skandallar, cihaz üretemeyecek hale getiren finansal krizlere karşın Blackberry’nin hâlâ geniş çapta sadık kullanıcıya sahip olması aslında markanın hâlâ geri dönüş yapacak gücü olduğunun kanıtı. Öyle ki RIM bir Türk şirketi olsa son birkaç yılda başına gelenler yüzünden kurumca kurşun döktürme yoluna gidebilirdi.

Ve yeni cep sahnede!
Blackberry geçen hafta Z10 ile birlikte fiziksel klavyeye sahip Q10’u da tanıttı. Ancak RIM tüm umutlarını Z10’un başarısına bağlamış durumda. Şirketin adını Blackberry olarak değiştirip kreatif direktörlüğe Alicia Keys’i getirmeleri tesadüf değil. Soru şu: Z10 Blackberry’nin kurtuluşu olabilir mi?

Soruyu yanıtlayabilmek için Z10’u yakından inceleyelim. Tasarım ilk bakışta iPhone 5’i andırıyor. Güç ve ses düğmeleri dışında 4.2 inçlik ekran da Apple izleri taşıyor. Steve Jobs’ın başparmakla telefonu kullanabilme hassasiyeti Z10’da da mevcut. Cihaz, teknik özellikleriyle yeni nesil akıllı telefon standartlarını yakalamış. Galaxy S3 hızında bir işlemci, 2GB bellek, 8Mp arka kamera, NFC, 3G’de 10 saat konuşma imkanı veren batarya ile rakiplerinden eksiği olmadığını gösteriyor.

Yeni sisteme bakış
Z10’un üzerinde Blackberry’nin kendi geliştirdiği BB10 işletim sistemi var. BB10’da oldukça inovatif ve ilginç sürprizler var. Bunlardan biri “peek” özelliği. Peek, bir uygulamada iken app’i kapatmadan diğer uygulamalara göz atmanızı mümkün kılıyor. Blackberry Hub ise e-posta, BBM mesajları, sosyal medya paylaşımlarını tek bir noktadan yöneten bir platform.

Z10’da ana ekrana dönüş tuşunun boşluğu ekran üzerindeki jestlerle doldurulmuş. Parmağı yukarı doğru kaydırma telefonu uyandırıp uygulamalara ulaşmayı sağlarken, aşağı hareket “ayarlar” ekranını açıyor. Blackberry Balance özelliği ise iş uygulamaları ile kişisel içerikleri birbirinden ayırıyor. Kullanıcılar “iş” ve “oyun” modları arasında kolayca geçiş yapabiliyor.
İşte bu kesin tutar
Özellikler arasında en başarılısı sanal klavye. Blackberry’nin buna çok kafa yorduğu kesin. Klavye, kullanıcının yazım alışkanlıklarını öğreniyor ve tek bir harften hangi kelimeyi yazacağını tahmin edip, önerilerde bulunuyor. Harfe tıklarsanız öneriyi kabul etmemiş oluyorsunuz. iOS cihazlarındaki gibi önerilen kelime yazı sırasında varsayılan olarak cümlenin içine sızamıyor. Dolayısıyla otomatik düzeltmenin yuva yıkma riski BB10’da sıfıra indirgenmiş.

Gelelim Z10’un yumuşak karnına; uygulamalara... ABD’de nisan ayında kontratlı olarak 199 dolara satışa çıkacak telefon, 70 bin uygulama ile açılış yapacak. Bu, App Store’daki uygulama sayısının yüzde 8.75’ine denk geliyor. Instagram, Google Maps, Snapchat gibi popüler uygulamalar Blackberry’de yok.

Donanım ve yazılım ne kadar üst seviyede olursa olsun, telefonu daha akıllı yapanın uygulamalar ve sürekli büyüyen bir geliştirici ekosistemi olduğunu gözönüne alırsak, Z10’un Android ve iOS karşısında maça 1-0 yenik başlayacağını söyleyebiliriz. Şirket hisselerinin lansman sonrası düşmesi de piyasa uzmanlarının aynı fikirde olduğunu gösteriyor. Umarım, toplu bir yanılgının içindeyizdir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
blackberry’yi, kurtarabilecek, mi, z10


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sır BlackBerry bu mu? Zen Cep Telefonlar 0 12 Aralık 2012 22:41
BlackBerry'i seçtiler! Deep Cep Telefonlar 0 10 Kasım 2012 17:15
BlackBerry OS 6! Slipknot Cep Telefonlar 0 01 Ağustos 2010 17:19
BlackBerry OS 6 geliyor! Slipknot Cep Telefonlar 0 23 Nisan 2010 14:04
Flickr Yahoo’yu kurtarabilecek mi? Julw Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Temmuz 2007 01:08