IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Run

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
CanDostu
CanDostu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart 31 Mart Seçimler İptal Olabilir mi?
Yazan; CanDostu 04 Ocak 2019, 18:48

Türkiye'nin son 50 yılının en kritik seçimlerinden biri kuşkusuz Cumhurbaşkanlığı sisteminin oylandığı seçimdir. Cumhurbaşkanlığı sisteminin, Türkiye'nin kuruluşu ile ilgili temel taşlarına uyup uymadığı tartışılmadı bile. Tartışılmasını bir köşeye bırakalım, halk tarafından yeterli düzeyde bilgilendirilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ve arzusu ile önümüze böyle bir seçenek sunulmuştu. Halkın bir kesimi tarafından sevilen bir kişiliğe sahip olduğu için kazanması daha kolay olacaktı. Nitekim öylede oldu. Halk sevdiği kişinin isteğini geri çevirmemişti. Ancak halk tarafından bu sistemin oylamada seçilmesi yeterli değil. Çünkü her ne kadar bu sisteme çoğunluk evet (%51.4) desede, bunun birde hayır (%48,6) tarafı bulunmakta.

Bir ülkenin sisteminde ve dinaminzminde değişiklik yapılıyorsa, çoğunluktan fazlası gerekmektedir. Sistemin işleyişinde, Türkiye kurulurken oluşturulan temel taşlarına uyum sağlayıp sağlamaması ve yaşayan bireylerin buna karşı aldığı reaksiyonda etkilidir. Ayrıca istenilen sistemin getirilmesi için yapılacak olan seçimde, kullanılan propagandalar ve seçim sürecinde yaşanılan atmosferde buna dahildir.

Çok sancılı geçen Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin referandum öyle yada böyle yapılmıştı. Yukarıda belirtmiş olduğum noktalar malesef sancılı kısım olmuştu. Referandum seçimin üzerinden uzun süre geçmesi, hatta referandumdan sonra seçim yapılması bile bu sancıyı geçirememiştir. Kısacası DNA'sında değiştirilecek bu parçayı, Türkiye'nin bünyesi halen kabul etmemiştir.

Türkiye'nin bu sistemi kabul etmede zorlandığını nereden anlıyoruz?
Anlamanın en kolay yolu, geçtiğimiz son seçimdir. Gerek siyasi iktidar, gerekse bu sistemi iktadarla birlikte destekleyen parti(ler) tarafından, seçim sürecinde kullanılan demeçlerden anlaşılıyor. Seçim propagandası süresi boyunca, herkes tarafından "bu seçimi Cumhurbaşkanlığı sisteminin devamlılığı için kazanmak zorundayız." şeklinde duyanlar olmuştur. Nedeni yukarıda yazmış olduğum faktörlerdir.

Diğer taraftan 3 ay sonra yapılacak olan 31 Mart seçimlerini düşünelim. 31 Mart seçimleride en az Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimi kadar önemlidir. Çünkü 31 Mart seçimlerinde iktidar tarafında yaşanılacak her oy kaybı, Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye'de kabul edilebilirliğini zayıflatmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim tarihinin öne alınması...
Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim, planlanan takvimden daha önceki bir tarihe alınmıştı. Birileri adeta hızlı ilerle tuşuna basmıştı. Bu fikir ise sayın Bahçeli tarafından yapılmıştı. (Fikir farklı bir ironidir. O kısım başka bir yazı konusudur.) İktidar tarafından beklenen erken seçim fikri Bahçeli'den geldikten sonra, apar topar seçimler erkene alınmış, her şey oldu bittiye getirilmişti.

Hani yazımın giriş bölümlerinde Türkiye'nin temel taşları ve sancıdan bahsetmiştim ya, işte bu daha fazla hissedilir duruma gelmiştir.

Seçimlerin erkene alınmasının tatmin edici hiçbir açıklaması yoktu. Seçimin erkene alınmasının doğru nedenlerini iktidar tarafından duymamak normal olabilirdi. Ancak muhalif olarak görünen partiler tarafından da bu konu fazla dillendirilmedi. İlginç olan tarafı budur...

En ufak bir oy kaybı iktidarın değişmesine neden olabilirdi. Ancak daha önemlisi Cumhurbaşkanlığı sisteminin hissedilen sancısı günyüzüne çıkmış olacaktı. Bunu gören Cumhurbaşkanlığı sistemi yaratıcıları tarafından önlem için erken seçim yapılması zorunluluk arz ediyordu. Seçimin en az oy kaybıyla atlatılarak, bu sancıyı duyurmamak ana hedefti. Tabi karşı taraf olarak görebileceğimiz muhalif kesimin seçim stratejisindeki kullanacağı şeylere de müdahale etmek gerekiyordu. Böylece oy kaybının önüne geçilerek, üstüne oy kazanılabilecekti.

Başarılı olundu mu?
Evet.

Öyle yada böyle hedefler birbir yerine getiriliyor. Ancak Türkiye'nin önüne getirilen bu sistem, kendi kalıbını zorlamaktadır. Sığmayan bir kalıba zorla sığdırılmaya çalışılmaktadır.

Son seçimden elde edilen başarıyı aynı taktikle uygulamaya çalışılabilir düşüncesindeyim. Ancak tek bir farkla! Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim'de tarihler öne çekilmişti. 31 Mart seçim tarihinin öne çekilmesi imkansızdır. Ne yapılabilir? 31 Mart seçimleri daha ileri tarihe alınabilir. Yani 31 Mart seçimleri iptal edilerek daha ileri tarihlerde yapılma ihtimali bulunmaktadır. Artık bu Temmuz mu yoksa Ağustos mu olur, bilemem.

31 Mart Seçimleri Neden İptal Edilebilir?
7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimler, iptal edilerek 1 Kasım 2015 tarihinde seçim tekrarı yapılmıştı. Şayet 7 Haziran'da seçimler iptal olmasaydı, koalisyon hükümeti kurulacak, belki de bir daha şuan ki iktidar başa geçemeyecekti. Hatta belki Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu bile önümüze gelmemiş olacaktı. 7 Haziran seçimlerinin iptal olmasının esas nedenleri arasında başrolde yine Sayın Bahçeli bulunmaktadır. Çünkü koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmemiştir. Hükümet kurma görevi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından sadece Ahmet Davutoğlu'na verilmesi de tahammül gereği yanlış olmuş ve seçimlerin iptalini hızlandırmıştı.

Daha önceki seçimlere baktığımızda iktidar, oy kaybı yaşamayacak atmosferde seçimler gerçekleşmişti. Sadece tek bir seçimde bunu göz ardı ederek seçime girildi. O da 7 Haziran seçimleriydi. Sonucunda ise oy kaybı yaşayarak iktidardan düşmüş oldu. Ancak hükümet kurma bir şekilde gerçekleştirilemediği için seçim tekrarı yaparak, tekrar iktidar olmuştu.

Bütün bunları düşündüğümüzde Sayın Cumhurbaşkanı ve partisinin bu hataya bir daha düşmeyeceği kesindir. 24 haziran seçimleri erkene alınmayıp gerçek tarihte seçime girilmiş olsaydı, oy kaybı yaşayacak ve Cumhurbaşkanlığı sistemi yine riske girmiş olacaktı. Aynı durum 31 mart içinde geçerlidir. Türkiye'nin seçim atmosferini değerlendiren ve tecrübe sahibi olan uzmanların 31 Mart'ta iktidarın oy kaybı yaşayacağını söylemektedir. O sebeple 31 Mart seçimlerin iptal edilmesi ve oy oranı yükseltebilecek bir tarihe alınması sağlanabilir.

31 Mart Seçimleri İptal Edililirse, İptal Nedeni Ne Olabilir?
Öngererek aktarmış olduğum bilgilerin doğru çıkması halinde, 31 Mart seçimlerinin iptal olması kaçınılmazdır. İptal olması halinde iptal olma nedeni önümüzdeki günlerde yaşanabilecek olaylar olabilir. Bu olayların başında en çok görünen sebep, Suriye'ye yapılacak büyük bir askeri operasyon olabilir. Ülkenin askeri operasyon halinde olduğu gerekçe gösterilerek, bu durumda seçim yapılamaz denilerek iptal edilebilir. Bunun yanında yurt içinde de daha farklı bazı olayların yaşanması için atmosfer oluşturulabilir.
__________________
Deniz ol dalgan olayım, sahil ol kumun olayım
Martına kanat olayım, tüyümü Maviye boya
Adın Mavi, Gözlerin Mavi, Aşkın Mavi
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 397 Yorumlar 1
Toplam Yorum 1

Yorumlar

Alt 05 Ocak 2019, 03:20   #2
Çevrimdışı
Run
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 31 Mart Seçimler İptal Olabilir mi?




Çok güzel ve anlaşılır bir yazı olmuş sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söylediklerine harfiyen katılıyorum. Söylenecek çok şey var diye düşünüyorum, tartışmak için uygun bir platform değil burası. Bugün gözümde bir kez daha eski yönetimler de olduğu gibi güvenilirliğini yitirmiş bir forum yönetimi var. Bu yüzden yazılanları okuyacağım benzer konular da.

__________________
Hiçbir şey istediğim yok senden felek!
Ama yine de ucuz olsun ekmek
Ve pahalı olsun insan hayatı...
‘R.Hamzatov’
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
31 mart belediye seçimleri, 31 mart seçim, 31 mart seçimleri


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir beldede seçimler iptal yaSmin Haber Arşivi 0 02 Nisan 2014 13:40
Seçimler zengin edecek SeckiN Haber Arşivi 0 13 Ekim 2013 16:50
Yerel seçimler öne alınıyor PassioN Haber Arşivi 0 08 Nisan 2012 11:30