IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 3 Post By CanDostu

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
CanDostu
CanDostu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart İlginç Bilgiler - Arka Arkaya Hapşırmanızın Nedenini Hiç Düşündünüz mü?
Yazan; CanDostu 26 Ocak 2019, 16:20

Hapşırma vakasının öncesinden ziyade sonrasında tatlı bir his bıraktığını kimse inkar edemez. İnsanda öyle bir rahatlama hissi bırakır ki, sanki gözlerimizi kapattığımızda kuş misali havalarda süzülür gibi oluruz... Ancak bazı zamanlar öyle sinirli bir hal alır ki, sanki art arda gelen hapşırmaların sonu gelmeyecek... Bu tür hapşırmalar genel olarak alerjiye dayalı bir durumdur. Bahar dönemlerinde alerjisi olan insanların daha çok karşılaştığı bu durumlar, hapşırma nöbetlerine dönüşerek aşırı derecede rahatsız edici olabilir. Peki arka arkaya hapşırmanızın nedenini hiç düşündünüz mü? Merak ettiğiniz bu ilginç olayın bilimsel bir nedeni bulunmakta. İşte art arda hapşırmanın nedeni...

Günümüzde bilim çevrelerince hapşırmanın birçok nedeni olduğu ortaya konulmuştur. Örneğin tozlu bir ortamda veya bazen güneş ışınlarına maruz kalındığında ya da duygusal olarak tetiklenen durumlarda... Bütün bunlar burun ve boğazınızda bulunarak zaman içerisinde biriken mukus zarlarının tetiklenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Hapşırma olayı esnasında vücudunuzun iç organları tam sistemli bir şekilde çalışmaya başlar. Vücudunuz anormal bir durum olduğunu anlayarak alarm konumuna geçer, göğüsünüzde bulunan kaslar kendini sıkarak ciğerlere doğru baskı yapmasını sağlar. Böylece hapşırma sırasında ciğerlerinizde bulunan havanın dışarı çıkması engellenerek, boğazınızın da kapanmasını sağlamış olur. Bütün bunlar olduktan sonra çok güçlü bir şekilde ağız ve burundan hava çıkışı yapılır. Bu hava yaklaşık olarak 160 km hızda olur.

Burundan 160 km hızda çıkan hava ile birlikte tahmini olarak 5000 miktar/ağırlık kadar bakteriyi dışarı atma işlemi hapşırma ile gerçekleşmiş olur.

Bahsettiğimiz bu 5000 miktar/ağırlık oranında bakteri dışarı atılmadığı taktirde, vücut tekrar alarm konumuna geçer. Bunun sinyalini ise burun sızlaması ve kaşınması olarak gösterir. Şayet bakterileri vücuttan yeterli oranda atılmadığı taktirde burun sızlamasıyla ikinci bir hapşırma reaksiyonu için vücut atağa geçmeye başlar.

İkinci hapşırma olayı da birinci hapşırma olayında yapılan işlemleri sıralı bir şekilde yapmaya başlar. İkinci hapşırma işlemi tamamlanıp üçüncü hapşırma olayına geçmesi ise, vücut sisteminizde bulunan bakterilerin, sisteminizde daha derinlere yerleştiğini göstermektedir. Yani üçüncü hapşırma işlemiyle vücudunuzun derinlerinde bulunan bakteri ve virüsleri dışarı atılmış olur.

Arka arkaya hapşırmalar genellikle yeteri kadar hızda ve oranda bakteriyi dışarı atamamasından dolayı vücut, uygun düzeye gelene kadar tekrar etmesinden kaynaklanmaktadır.

Böylece insan vücudunun mükemmel bir sistemde donatılmış olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz.
__________________
Deniz ol dalgan olayım, sahil ol kumun olayım
Martına kanat olayım, tüyümü Maviye boya
Adın Mavi, Gözlerin Mavi, Aşkın Mavi
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 287 Yorumlar 0
Toplam Yorum 0

Yorumlar

Cevapla

Etiketler
art arda hapşırma, hapşırma neden olur, hapşırma nedenleri


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Yâ Ali, arka arkaya bakma Kaf_Dağı Genel İslami Konular 0 12 Nisan 2016 09:53
Mersin'de transferler arka arkaya atear 1. Lig ve Diğer Ligler 0 21 Haziran 2009 10:22