IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2017, 15:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akıllı Telefonlarda Hangi İşletim Sistemleri Kullanılmaktadır?




Şu anda satışta olan telefonların çok büyük bir çoğunluğu akıllı telefon olarak nitelendirilmektedir. Bu telefonlar; Nokia, Apple, Samsung, HTC, Sony, LG, Motorola, Huawei gibi birçok markaya sahip olabilir. Ancak bu markaların, ürünlerinde kullandıkları işletim sistemleri daha az sayıdadır ve kimi markalar da aynı işletim sistemlerini kullanabilirler. Peki, akıllı telefonlarda hangi işletim sistemleri kullanılmaktadır? Sizler için bunları sıralayıp kısaca anlattık. Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemlerinin aslında çok sayıda olduğunu söylemek mümkün. Ancak biz, popülerliklerine göre bir sıralama gerçekleştirdik. İlk sırayı da, Dünya’da en fazla sayıda akıllı telefonda bulunan işletim sistemi, Android’e ayırabiliriz. Google’ın sahibi olduğu ve geliştirmelerini yaptığı Android mobil işletim sistemi kendini en çok Samsung, Sony ve HTC telefon markalarında göstermektedir. Özellikle Samsung, akıllı telefon piyasasındaki liderliği ile Android’in hızla yayılmasına en çok katkıda bulunan markadır. Ayrıca Google’ın LG ile ortaklığı sonucu üretilen LG Nexus marka telefonlar da Android işletim sistemini kullanmaktadır.
Android’in ardından ikinci popüler işletim sistemi ise iOS’tur. Apple marka telefonlarda yani kısaca iPhone’larda kullanılan iOS da, piyasadaki işletim sistemi pastasından büyük bir dilim alır. Apple’ın geliştirdiği bir işletim sistemi olması nedeniyle başka marka telefonlarda kullanılmamakta ve telefon olarak sadece iPhone’larda bulunarak liderliğe oynamaktadır. iPhone’lar dışında iPad ve iPod ürünlerinde de iOS işletim sistemi yer alır.
Android ve iOS’un liderliğinde giden pazarda Windows Phone da adından sıkça söz ettiren bir diğer mobil işletim sistemi. Daha önceki versiyonları pek duyulmamakla birlikte asıl çıkışı Windows Phone 8 versiyonu ile yakalamaya çalışan işletim sistemi, yine de günümüzde yeterli başarıya kavuşabilmiş değildir. Buna rağmen Microsoft’un desteği ile çalışmalarına hızla devam eden Windows Phone 8 işletim sisteminin yayılmaya devam ettiğini görebiliyoruz. HTC’nin birkaç modelinde yer alsa da asıl olarak Nokia’nın Lumia serisi telefon modellerinde adını duyurmuştur. Nokia’nın piyasaya sürdüğü Lumia 520, 620, 720, 920, 1020 ve daha ara numaralarla birlikte birçok modelde Windows Phone 8 işletim sistemi yer almaktadır.
Sayıca çok fazla telefonda bulunmasına rağmen lider akıllı telefonlarla birlikte adını unutturan bir işletim sistemi ise Symbian’dır. Symbian, Nokia’nın geliştirdiği bir işletim sistemidir ve Nokia marka modellerin genelinde yer almaktadır. Symbian işletim sisteminin üst sürümleri, şu anda satışta bulunan telefonlarda yer alabilmektedir. Düşünülenin aksine sadece Android ve iOS işletim sistemi telefonlar akıllı telefon değillerdir, Symbian işletim sistemine sahip olanlar da modeller de akıllı telefon olarak kendilerini gösterebilmektedirler.
Listemizin sonlarına yaklaştıkça piyasada yer alan fakat maalesef adı pek fazla duyulmayan işletim sistemleri ile devam ediyoruz. Biri de bir zamanların en popüler telefonlarından BlackBerry modellerinde bulunan BlackBerry OS (BlackBerry Operating System). Adından da anlaşılabileceği gibi BlackBerry telefonlara özel geliştirilmiştir ve yalnızca bu telefonlarda kullanılmaktadır. Son zamanlardan BlackBerry de dokunmatik veya klavyeli modelleri ve BlackBerry OS 10 işletim sistemi ile çıkış yapmaya çalışsa da kendini toparlayamamakta ve piyasadaki büyük rekabetle baş etmeyi başaramamaktadır. BlackBerry telefonlar, piyasadaki dokunmatik ekranlıların çoğunluğu arasında klavyeli olma özellikleri ile tercih edilebiliyor.
İşletim sistemleri tabi bu saydıklarımızla sınırlı kalmıyor, yukarıda bahsini geçirdiklerimiz asıl olarak adından söz ettirenler. Bunlar dışında bilgisayarlarda kullanımı olan ve bu sene başında mobil sürümünü çıkarttıkları Ubuntu’yu da sayabiliriz ancak henüz Ubuntu’lu telefonları piyasada göremiyoruz. Adını internet tarayıcısı olarak duyduğumuz Mozilla Firefox’un da bilgileri sızan, üzerinde çalıştıkları bir işletim sisteminin, Firefox OS’un da isim olarak var olduğunu son olarak söyleyelim.
İşletim sistemlerinden bu kadar bahsetmişken yazımızın sonunda önemli bir noktaya da dikkat çekelim. İşletim sisteminin Android, iOS, Windows Phone vb. olmasının dışında hangi sürümleri olduğunu da bilmek önemlidir. Apple, her telefonunda en son iOS sürümünü de kullanıyor fakat Android telefonlarda marka ve model çok çeşitli olduğu için her zaman en son Android sürümünü göremiyoruz. Yani telefon seçerken, işletim sisteminin ne olduğu dışında bir de hangi sürüm olduğuna da dikkat etmek, bunun farkında olmak önemli.

Alıntı:
weblopedi


__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mobil İşletim Sistemleri CeSaRCripS Cep Telefonu İşletim Sistemi 0 17 Ekim 2013 12:00
Windows İşletim Sistemleri Hızlandırması İle İlgili Oku CeSaRCripS Windows 0 20 Haziran 2013 21:15
Online İşletim Sistemleri Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 06 Şubat 2010 14:26
Linux ve Diğer İşletim Sistemleri Arasındaki Benzerlikler & Farklılıklar Heidi GNU, Linux ve UNIX 0 29 Ocak 2008 12:00