IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2019, 08:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Boş kovanlar ekonomiye geri dönüyor




Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullandığı mühimmattan elde edilen boş kovanlar, Kırıkkale'deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Pirinç Fabrikası'nda işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Atatürk'ün talimatıyla 1928 yılında Kırıkkale'de kurulan ve demir dışı mitaller sektöründe Türkiye'de kurulan ilk fabrika olan MKE Pirinç Fabrikası, kurumun diğer fabrikalarında üretilen mühimmat için hammadde elde ediyor.

Topçu mühimmatında kullanılan pirinç kovan diskleri, sevk çemberleri ve tapalar için pirinç çubuk üreten fabrika, ayrıca fişek imalatında kullanılan pirinç kovan ve gömlek yüksüklerinin de üretimini yapıyor.

Askeri birliklerin kullanım dışı bıraktığı mühimmatın boş kovanları, fabrikada önce özel korumalı fırınlarda kavurma işlemine tabi tutuluyor. Daha sonra ayrıştırılan boş kovanlar, dev kazanlarda eritiliyor ve kalitesinin artırılması amacıyla gerekli karışımlar ekleniyor.

Elde edilen pirinç çubuklarının büyük bölümü tesisat ürünleri, musluk, kapı-pencere kolu, askılık, süs ve mutfak eşyası yapımı ile bazı ev eşyalarında dekoratif amaçlı kullanılmak üzere piyasaya satılırken, bir kısmı ise yeniden mühimmat üretiminde değerlendiriliyor.

Yılda 700 ton boş kovan işleniyor

MKE Pirinç Fabrikası Müdürü Halil Karataş kuruma bağlı hurda işletme müdürlüğü tarafından toplanan bakır ve pirinç hurdalar ile TSK'dan gelen atış artığı boş pirinç kovanlarını yeniden işleyerek ekonomiye kazandırdıklarını bildirdi.

Fabrikanın yıllık 6 bin ton pirinç çubuk üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak hurdadan gelen hammaddenin yetersiz olması nedeniyle düşük kapasitede çalıştıklarını anlatan Karataş , şöyle konuştu: "Fabrikamızda, hurda işletmesinden gelen bakır ve pirinç hammaddesi dışında TSK'nın kullanım dışı bıraktığı mühimmatı ayırma ve ayıklama işlemine tabi tutuyoruz. Bu işlemler sonrasında elde edilen boş pirinç kovanlarını, pirinç malzeme üretiminde kullanılarak yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Yılda ortalama 700 ton boş kovan işliyoruz. Fabrikamızda 7,65 milimetreden 20 milimetreye kadar 30 çeşit fişek kovan ve gömleği üretiyoruz. Hurda toplanması ekonomi için büyük önem taşıyor. Pirinç hurda hammaddesi artarsa daha fazla üretim yapabilecek kapasiteye sahibiz."


ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geri donusum


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Geri Dönüştürülen Atıkların Ekonomiye Rakamlarla Yansıması xena Çevre ve Geri Dönüşüm 0 24 Mayıs 2019 21:28
Bazı şeyleri geri döndüremezsin. Efsane dizi Behzat Ç. geri dönüyor oMeN Televizyon Dünyası 0 22 Nisan 2019 12:19
Geri Dönüşümün Ekonomiye ve Çevreye Katkıları Nelerdir? Siyahizm Çevre ve Geri Dönüşüm 0 13 Ekim 2018 14:04
Ekonomiye 164 milyon lirayı geri kazandırdı Seth Haber Arşivi 0 07 Ekim 2014 09:46
Kar geri dönüyor PassioN Haber Arşivi 0 05 Şubat 2012 14:20