IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
4Beğeni(ler)
  • 2 Post By xena
  • 1 Post By L_
  • 1 Post By SaMuRai

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2019, 14:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Türkiye her yıl 503 bin ton elektronik atık üretiyor!'




Eski ürünlerin kullanımı enerji sarfiyatını arttırırken, atık halini almış AEEE’lerin düzgün şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, cıva, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına, insan ve doğa sağlığına zarar vermesine sebep oluyor. 1 floresanın içerisinde bulunan civa 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. ir çay kaşığının 70’te 1’i cıva bile 80 bin m² göldeki suyu kirletip yaşayan balıkların yenmesini engelliyor. 80 bin m² ise Topkapı Sarayı’nın kapladığı alana eşit. Bu anlamda atıkların boyutunu inceleyen ve çevreye verdiği zararlara dikkat çeken ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) Genel Müdür Yardımcısı Nisa Demirel, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.

ELDAY'ın faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

Ülkemizde üretim yapan beyaz eşya sektörünün öncü kuruluşları BSH, Vestel, Indesit, Candy Hoover ve Demirdöküm tarafından 2014‘te kurulan ELDAY, elektrik ve elektronik geri dönüşümün en faydalı şekilde yapılmasını hedefleyen kar amacı gütmeyen bir dernektir. AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya) Kontrolü Yönetmeliği kapsamında; 3 Nisan 2015 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu da olan ELDAY bugün sektörün kaynak kullanımını azaltmak ve zararlı maddelerin kullanımından kaçınmak ve yerlerine daha güvenli alternatif maddeleri kullanmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Dünyada ve Türkiye’de ne kadarlık e-atık olduğunu tahmin ediyorsunuz. Bu atıkların sayısında nasıl bir atış görülüyor?

Dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon ton elektronik atık üretiliyor. Türkiye’de ise her yıl 500 bin ton elektronik atık çıkıyor ve her yıl bu sayı yüzde 10 artıyor. 2014 Global e-Atık İzleme Raporu’na göre Türkiye ürettiği 503 bin ton elektronik atık ile 17. sırada yer alıyor. Ancak gelişen teknoloji ve değişen tüketici ihtiyaçları neticesinde bu rakam her geçen gün daha da artıyor.

Türkiye'deki e-atıkların ne kadarı geri dönüşüyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre 28 bin ton evsel e-atık geri dönüştürüldü. Bu rakam toplam atığın yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor. E-atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla oluşacak kazanımlar nelerdir?

Ülke olarak hurda ithalatına son 10 yılda ortalama 6,5 milyar dolar harcadık.Bu rakam cari açığımızın neredeyse yüzde 10’u. İthal ettiğimiz hammaddeye elimizdeki hurdalardan ulaşırsak, yurtdışına aktardığımız bu kaynaklarla üç tane yerli ve milli araba fabrikası kurabiliriz.

Eski ürünlerin kullanımı enerji sarfiyatını arttırırken, atık halini almış elektrikli ve elektronik eşyaların (EEE) uygun şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, cıva, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına, insan ve doğa sağlığının zarar görmesine sebep oluyor. Örneğin 1 floresanın içerisinde bulunan cıva 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. Bir çay kaşığının 70’te 1’i civa bile 80 bin m²’lik göldeki suyu kirletip yaşayan balıkların yenmesini engelliyor. 80 bin m² ise Topkapı Sarayı’nın kapladığı alana eşit. Elektronik atıklarda bulunan değerli maddeler geri kazanıldığında enerji tasarrufu sağlanıyor, emisyon salınımı ve fosil yakıtların kullanımı azalıyor.

Bunun yanı sıra Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) geri dönüştürüldüğünde plastik, metal gibi kısımları fiziksel yollarla ayrılarak ikincil ham madde olarak piyasaya sürülüyor. Bu yapılmadığında tüm sektörlerde üretim için kullanılan hammadde cevherden elde ediliyor, bu durum da kaynakların azalmasına neden oluyor. Karbon ayak izi son verilere göre 1,7 olarak belirlendi. Bu da dünyada yer alan kaynaklardan çok daha fazlasını kullanmakta olduğumuz anlamına geliyor. Üretim girdisinde cevher ve fosil yakıtların kullanması yerine geri dönüştürülmüş hammaddelerin kullanılması, yeryüzü kaynaklarının korunmasında büyük rol oynuyor. 1 kilo demirin elde edilmesi için 200 kilo cevherin çıkarılması ihtiyaç duyulurken 2 kilo AEEE geri dönüşüm prosesinden elde edilen demir yeterli oluyor.


Alıntı


Konu xena tarafından (12 Ağustos 2019 Saat 17:58 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Ağustos 2019, 16:13   #2
Çevrimdışı
L_
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 'Türkiye her yıl 503 bin ton elektronik atık üretiyor!'




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diyorsa doğrudur

__________________
Kılıcını;düşmanlarını öldürmek için değil, zayıfları korumak için ... Kendini korumak için değil , cok değerli ruhunu korumak için kullanmalısın.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Ağustos 2019, 16:52   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 'Türkiye her yıl 503 bin ton elektronik atık üretiyor!'




Az bile üretiliyormus daha fazla olması gerek.

__________________
SaMuRai
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
cevre, geri dönüşüm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Huawei 28,5 saniyede bir telefon üretiyor Allecra Huawei 0 22 Nisan 2019 08:40
1 dakikada 1 araç üretiyor CLasS Otomobil Haberleri 2 15 Nisan 2019 16:34
Kafası Çivi Üretiyor Sue Esrarengiz Olaylar 1 15 Temmuz 2012 21:13
Kırgızistan yılda 18 ton altın üretiyor KarakıZ Haber Arşivi 0 30 Aralık 2011 11:27