IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2019, 22:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Plastik malzemelerle üretilen otomobiller daha çevreci




Ünlü bir otomotiv firmasının karbon emisyonu konusunda gündeme gelmesi ile dünya bir kez daha küresel ısınmanın ana etkenlerinden biri olan otomobillerin karbon salımıyla ilgili tartışma sürecini yaşıyor. Bugün yoğun taşıt aracı kullanılan ülkelerde, araçlar toplam karbon salımının yüzde 77’sini oluşturuyor. Bilimsel verilere göre taşıt araçlarında kullanılan plastik malzemeler, sağladıkları avantajlarla yakıt tasarrufu sağlıyor ve daha verimli araçların ortaya çıkmasına yol açıyor.

PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, 2020’ye kadar plastikler sayesinde otomobillerin ağırlığının yarı yarıya azalacağını belirterek, “Günümüz binek otomobilleri plastik malzemeler yerine muadilleriyle üretilmiş olsaydı 300 kg daha ağır olacaktı. Bu malzemelerin yerine plastik kullanıldığı için her 100 kilometrede yarım litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. Esas iyi haber ise; taşıt araçları ağırlığında her yüzde 20 ağırlık azalmasının, kilometre başına 10-12 gram karbondioksit salımını azalması anlamına gelmesi” yorumlarını yapıyor.

Plastik defalarca geri dönüştürülebilir

Amerikan Kimya Kurulu’nun yayınladığı çalışmayı hatırlatan Reha Gür, hali hazırda taşıt araçlarının ağırlığının yüzde 15’ine kadar kısmında plastik kullanıldığını, bunun kısa süre içinde önce yüzde 20’lere, 2020’li yıllardan itibaren de hızla artarak yüzde 50’lere ulaşacağı tahmininin önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Reha Gür, “Bunun ana nedenlerinden biri, plastik malzemelerin otomobilin şasi dahil ana ağırlığını oluşturan parçalarının üretiminde kullanılmasına yönelik yapılan AR-GE çalışmalarının hızla sonuçlanmaya başlaması oldu. Taşıt araçlarına göre farklılıklar gösterse de, çağdaş araçlarda binden fazla plastik parça kullanılıyor. Otomobillerde yolcu bölümlerinin neredeyse tamamı plastik malzemelerden oluşuyor. Örneğin, otomobil koltuklarının dolgularının plastik esaslı köpüklerle yapılması her bir araç başına 10 kg’dan fazla ağırlık azaltıyor” bilgilerini veriyor.

Gür şöyle devam ediyor: “Çevreci yaklaşımlarda bilimsellikten uzak, hurafelere dayalı biçimde plastik malzemelere yönelik negatif tutum sergileniyor ama her bilimsel veri, her çalışma dönüp-dolaşıp plastiğin avantajını vurgulamaya başlıyor. Ortada basit bir gerçek var: Plastik malzemenin üretimi sırasında muadillerine göre daha az enerji ve su tüketilir, daha az karbon salınır. Plastik malzemeler hafiftir. Taşıma ve diğer işlemler için ağırlık demek daha fazla enerji tüketimi dolayısıyla daha fazla karbon salımı demektir. Plastik ürünlerin geri dönüşümü muadillerine göre çok çok daha ucuzdur. Defalarca geri dönüştürülebilir. Bu basit gerçekleri düşündüğünüzde, çevreci bir yaklaşım benimsemek istiyorsanız; plastik malzemeler kullanmalısınız ve en önemlisi bu ürünleri doğaya terk etmeden ya da çöpe atmadan kaynağında ayrıştırarak geri dönüşüme göndermelisiniz. Çağdaş bir dünyada en çevreci davranış budur.”

Otomobiller yüzde 50 hafifleyecek

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, bütün dünyanın karbon salımını azaltma ve yakıt tasarrufu için otomobillerde plastik malzeme kullanımını artırmanın yollarını aradığını vurgulayarak, “Sağlanacak tasarrufun ölçüsü çok büyük. Akılcı davranan her ülke başta taşıt araçları olmak üzere plastik malzemelerin kullanımını yaygınlaştırmak için elinden geleni yapıyor. Öyle ki, şu anda otomobillerin toplam ağırlığının yüzde 15’ine kadar kullanılan plastik malzemelerin oranının hızla artacağı ve 2020’li yıllardan itibaren otomotiv ürünlerinin ağırlığının düşerek bugünkü ağırlığın yüzde 50’sine kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Plastiklerin üretimi sırasında muadillerine göre daha az karbon salımı gerçekleştiğini de hesapladığınızda sağlanacak avantaj çok daha büyük” diyor.

Plastik yakıt tasarrufu sağlıyor

Başta otomobil olmak üzere taşıt araçlarında plastik malzeme kullanımına yönelik bazı bilimsel çalışmaların sonuçları şöyle:

► Son 30 yılda Fransa, Almanya ve İtalya’da otomotivde plastik malzeme kullanımı 30 kat arttı (APME Association Plastic Manufacturers of Europe)

► Plastik malzemeler mevcut kullanım seviyesinde 150 bin km’de 750 lt. yakıt tasarrufu sağlıyor. AB ölçeğinde bu yıllık 12 milyon ton yakıt tasarrufu anlamına geliyor. (APME)

► Ağırlıktaki her yüzde 20 düşüş, diğer şartlar aynı kalması varsayımı altında kilometre başına 10-12 gr. daha az CO2 salımı sağlar. (ABD CAFE Corparate Average Fuel Eff iciency mevzuat çalışması için üretilen rapor)

► Otomotivde kullanılan plastiklerin yüzde 75’i geri kazanılabilir ürünler. Geri kazanılmış ürünler otomotiv plastiklerinde kullanılabiliyor.

►Bugünkü otomobillerin ağırlığı plastik malzemeler sayesinde gelecekte yarı yarıya azalacak (ABD Kimya Kurulu Plastik Bölümü)


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cevre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Malezya 7 bin 420 ton plastik atığı daha iade edecek xena Çevre ve Geri Dönüşüm 0 09 Temmuz 2019 16:05
Karbondioksit Kırmasının Hidrolik Kırmadan Daha Çevreci Olduğu Bulundu xena Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Haziran 2019 08:17
Evdeki Malzemelerle Dekorasyon Yapabilirsiniz! Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 21 Eylül 2011 00:31
Peugeot'dan Daha Çevreci ve Konforlu 207 Kralice Otomobil Haberleri 0 13 Aralık 2008 15:47
Linux mu Windows mu? Hangisi daha çevreci? Heidi GNU, Linux ve UNIX 0 11 Haziran 2008 12:03