IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Eylül 2009, 16:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda deri kanseri




Çocuklarda deri kanseri

Çocuklar, doğal olarak gelecek hakkında fazla düşünmez. Öğrenmeleri için zaman geçmesi gerekir. Güneşten korunmak için şu anda alacağı bazı küçük önlemlerin 50-60 yıl sonra yakalanabileceği melanomdan (en tehlikeli deri kanseri tipi) korunmada büyük önemi olduğunu bir çocuğa anlatmak zordur. Bu nedenle anne-babaların tutumu, çocuklarda zararlı güneş ışınlarından korunma alışkanlığının yerleşmesinde büyük rol oynarlar.
Tehlikeli Bir Yanlış İnanış

Pek çok insan yanmanın, kendisini güneşten koruduğunu düşünür. Bu doğru değildir. Hiç kimse güneş yanığı oluncaya veya esmerleşinceye kadar güneşte kalmamalıdır. Yanık bir ten, deride hasar oluştuğu anlamına gelir. Melanoma neden olan güneş ışığına bağlı zararların % 80-90''ı, 18 yaşından küçükken gerçekleşir. Melanom en sık 40-50 yaş civarında görülür. Çocukken ciddi şekilde güneş yanığı oluşması, kişinin ilerideki hayatında deri kanserine yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Aslında, deri kanserine sebep olan güneşlenmek değildir. Kansere sebep olan asıl etmen, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre maruz kalmaktır.
Örnek Olmak

Çocuklara örnek olmak, onlara yapılacak en iyi tavsiyeden daha kalıcıdır. Arabaya binildiğinde kemer bağlamak gibi. Eğer anne-baba bunu yapmazsa, çocukları hiç yapmaz. Çocuklar üzerinde akranlarının da etkisi büyüktür. Amerikan Deri Kanseri Vakfı tarafından üç bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırma; çocukların aileleriyle veya arkadaşlarıyla birlikteyken güneşten daha fazla korunduklarını ortaya koymuştur.
Hızla Büyüyen Bir Kanser Tipi

Amerikan Deri Kanseri Vakfı, 1996 yılı içerisinde 38,300 yeni melanom vakası teşhis edileceğini ve 7,300 kişinin de melanomdan öleceğini tahmin etmektedir. Bugün doğan bir kişinin melanoma yakalanma olasılığı on sene önce doğmuş bir kişiden 2 kat, elli sene önce doğmuş bir kişiden ise 12 kat daha fazladır. Diğer taraftan; melanom erken teşhis edildiğinde hemen hemen tamamıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Deri kanseri, tüm kanserler arasında en sık rastlanan kanser türüdür
Güneşten Korunmak

Elbette ki bir mağarada yaşamanızı tavsiye etmiyoruz. Aslında, yeterli miktardaki güneş ışını, özellikle kemiklerin gelişiminde önemli rolü olan vitamin D''nin vücutta yapımı için gereklidir. Fakat UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltmanın akılcı yolları vardır:

* Sınırları belirleyin: Çocuğunuz hiç denizden çıkmak istemeyebilir. Ancak güneşte kaldığı süreyi azaltmak, onun (ve de sizin) sağlığı için daha önemlidir. UV ışınları en çok saat 10 ile 3 arasında tehlikelidir. Bulutlar ise UV ışınlarının çok az bir kısmını engeller.


* Güneş yağları: Yeni yapılan bir araştırmada güneş yağlarının faydadan çok zarar verdiği ifade edilmektedir. Ancak Dr. Creagan''a göre "Eldeki bilimsel bulgular ve iyi muhakeme edilmiş bilimsel veriler, güneş yağı kullanımını açıkça desteklemektedir". Her iki türdeki UV ışınlarına -UVA ve UVB, karşı da koruma sağlayan güneş yağları kullanmaya çalışın. Bilirkişiler en az 15 "güneş koruma faktörü" içeren ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmektedirler.


* Çıplak deriyi korumak: Dört bir yanında geniş kenarlıkları olan şapkalar diğerlerine (amiral şapkası veya üstü açık lastikli plaj şapkası) nazaran daha etkin bir koruma sağlar. Yaz aylarında, sık dokunmuş ince giysiler giymek en uygun olanıdır.


* Güneş gözlükleri: Daha koyu olan her zaman daha iyidir demek doğru olmaz. UV ışınlarından korunma, gözlük camına uygulanan görünmez bir kimyasal madde sayesinde sağlanır. En iyi korunma için UVA ve UVB ışınlarını %99-100 oranında kıran gözlükler kullanılmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuklarda, deri, kanseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deri (Cilt) Kanseri Nedir ve Korunma Yöntemleri PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2014 12:54
Deri kanseri AngeL Sağlık Köşesi 0 29 Eylül 2014 11:10