IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2009, 16:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Bebeklerde İshal Kusma Karın Ağrısı




Çocuklarda Bebeklerde İshal Hastalığı
İshal, dışkının sulu olması ve sık sık yapılması anlamına gelir. Nedeni, gıda değişikliğinin yanı sıra virütük ya da daha ender olarak bakteriyal enfeksiyonlar olabilir. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ishallere, "gastroentestinal" rahatsızlık adı verilir. Sık görülen belirtilerinden biri, tüm karnı kaplayan, sancılı ağrılardır. İshalle birlikte kusma da görülebilir. Rahatsızlık, genellikle 24-48 saat sürer ve özel bir tedavi gerektirmeden, kendiliğinden kaybolur. İshal, verdiği sıkıntının yanı sıra aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Bu yüzden bebekler ve hastalığın uzun sürdüğü ve ciddi olduğu durumlarda büyükler için, tehlike yaratabilir.

İshal Hastalığı Tedavisi

Yiyecekler: Ciddi bir ishalde çocuğun bağırsaklarının dinlenmesi sağlanmalıdır. İlk oniki saat içinde çok küçük miktarlarda kızarmış ekmek ya da kraker dışında yiyecek verilmemelidir. Daha sonra yağsız pirinç tapası ve haşlanmış patates gibi yiyecekler yedirilebilir. Belirtiler kayboldukça normal gıdalara dönülür. Ancak bir süre yağlı ve kızarmış gıdalardan kaçınmalıdır.

Sıvılar Çocuk, bedenin susuz kalmasını önlemek amacıyla mutlaka yeterince sıvı gıda almalıdır. Bu nedenle her zaman olduğundan daha fazla içecek verilmelidir. İçeceklerin ishali artırdığı ve bu yüzden kısıtlanmaları gerektiği konusunda yanlış bir inanç vardır. Bedenin yeterince sıvı alması zorunluğu olduğu için bu, çok tehlikeli bir yanlış anlamadır. Başlangıçta yalnız su ve şekersiz koyu çay verilmelidir. İshal hafifledikçe meyve suları, belirtiler iyice azalınca da süt içirilebilir.

İlaç: Reçetesiz satılan kaolenli ilaçlar, dışkının daha yoğun olmasını sağlayacaktır. Antibiyotikler, birçok durumda belirtilerin süresini ya da etkisini azaltmak açısından yararlı olmazlar.

İshal Durumunda Ne zaman doktora başvurmalı?

İshal ya da bağlı rahatsızlıklar, 24 saat içinde geçmezse, Kramp türü ağrılar yerine sürekli karın ağrısı ve acı varsa, İshalli çocuk, altı aylıktan küçükse, Hastalık yabancı bir ülkeyi ziyaretten kısa bir süre sonra ortaya çıkmışsa, Hastalık, sık sık kendini yinelerse, Dışkıda kan görülürse, Çocuğun genel olarak kaygı uyandıran bir görünümü varsa

Çocuklarda Bebeklerde Karın ağrısı
Karın ağrısı, apandist ya da başka bir rahatsızlığa bağlı olabileceği kaygısıyla anne-babaları üzer ve telaşlandırır. Ancak, çocuklarda karın ağrısı sık görülen ve nedenleri pek çeşitli olan bir rahatsızlıktır. Bedenin başka yerlerindeki, örneğin bademciklerdeki iltihaplar karındaki lenf bezlerinin şişmesine ve karın ağrısına neden olabilir. Bağırsakların ishal nedeniyle aşırı hareketi sonucu, gelip geçici ağrılar türünde olabilir. Kabızlık, pek ender olarak karın ağrısına neden olur. Ancak kabızlığı gidermek amacıyla kullanılan müshil ilaçları, karın ağrısı yapabilir.

Ayrıca duygusal sarsıntılar ve stres, karın ağrısına neden olabilir. Ancak bu durumlarda çocuğun numara yapıp yapmadığından emin olmak gerekir. Karnı gerçekten ağrımayan çocuk, bu şikâyetinin dışında tümüyle sağlıklı görünecektir.

Çocuğun, karnının neresinin ve nasıl ağrıdığını tanımlaması güçtür. Karın ağrısı deyimini, büyüklerin kullandığından farklı anlamda kullanabilir, "karnım ağrıyor" diyen çocuk, gerçekte mide bulantısından ya da genel bir halsizlik duygusundan yakınıyor da olabilir.

Akut apandisit
Apandist, karnın alt, sağ yanında yer alır. Akut apandisit ağrısının olağan belirtisi, göbekten başa***** çocuğun sağ yanına yayılan ağrıdır.Bu arada karnın alt sağ yanı hassaslasın Ağrı süreklidir ve hareket edildikçe ağırlaşır. İştah azalır ve kusma görü-lür. Bağırsaklar genellikle ağrı başlamadan 12 saat önce çalışmayı durdurur. Dil sağlıklı, pembe rengini yitirir ve 37.2 ile 37.8 santigrad derece arasında hafif ateş vardır.

Çocuklarda Karın ağrısının tedavisi
Karın ağrısının her türü özellikle çocukta, sık karşılaşılan bir durum değilse ve bilinen bir açıklaması yoksa, ciddiye alınmalıdır. Çocukta genellikle görülen yatma isteği desteklenmelidir. Ağrının verdiği sıkıntı, karnın üzerine içi ılık su dolu bir şişe konularak biraz hafifletilebilir. Çocuğa, su ve çay gibi sindirim güçlüğü yaratmayan içecekler dışında katı gıda verilmemelidir. Acıyı azaltmak amacıyla uygun dozda aspirin ve benzeri ilaçlar içirilebilir.

Ne zaman doktora başvurmalı?
Çocuk hasta görünüyorsa, Acı sürekliyse ya da çok şiddetliyse, Akut bademcik iltihabı, gastroentestinal bir rahatsızlık ya da duygusal stres gibi bilinen, açık bir neden yoksa, Ağrı 6 saatten uzun sürerse, Ağrı, karnın alt sağ yanında yoğunlaşıyorsa ve karnın o bölgesi özellikle hassassa.

Çocuklarda Bebeklerde Kusma Rahatsızlığı
Kusma, çocuğun bünyesine uymayan bir yiyecek yemesi, aşırı yeme, duygusal sarsıntı, kara ya da deniz yolculuğu gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle bağırsak enfeksiyonu kusmanın nedenidir. Ancak bu tür gıda zehirlenmelerinin dışında, bedenin başka yerlerindeki, örneğin kulak ve bademciklerdeki enfeksiyonlar da kusmaya neden olabilir. Çocuk, kustuktan sonra solgun görünebilir ve üşüyebilir. Ancak bu belirtiler telaşlandırmamalıdır, çünkü bir süre sonra kaybolacaktır.
Yol hastalığı: Yolculuk, pek çok çocuğu rahatsız eder. Yolculuklarda önceden alınacak önlemlerin, tedaviden çok daha yararlı olduğunu unutmamak gerekir. Yol hastalıklarına karşı pek çok uygun antihistaminik ilaç vardır. Bu ilaçlar genellikle yola çıkılmadan yarım saat önce alınır ve yol boyunca her yarım saatte bir uygun dozda verilir. Bu ilaçların uyku vermeleri de, ayrı bir yarar olarak görülebilir.

Kusma Hastalığı Tedavisi
Çocuğa 6-8 saat süreyle bir şey yedirilmemeli, ancak her 1-2 saatte bir ya da daha sık su verilmelidir. Kusma azaldıkça kızarmış ekmek, bisküvi gibi yiyeceklere, giderek normal gıdalara geçilmelidir.

Ne zaman doktora başvurmalı?
Kusmayla birlikte karın ağrısı varsa, Kusma, 24 saaten uzun sürerse, Çocuğun ateşi varsa, Çocuk genellikle iyi görünmüyorsa

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ağrısı, agrisi, bebeklerde, cocuklarda, ishal, karin, karın, kusma, İshal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yeni Doğan Bebeklerde Kusma Nedenleri Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 17 Kasım 2012 20:55
Bebeklerde Kusma Liaaa Çocuk Sağlığı 0 23 Mart 2012 01:56
Yeni Doğan Bebeklerde Kusma Liaaa Çocuk Sağlığı 0 23 Mart 2012 01:49
Kusma ve baş ağrısı = Ani ölüm riski System Sağlık Köşesi 0 23 Eylül 2011 20:35
Karın ağrısı neyin belirtisi? Lucifer Sağlık Köşesi 0 29 Mart 2010 19:33