IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Kasım 2010, 14:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?..




Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?..

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Ergenlik döneminde boyunuzun yeterince uzamadığından şikayetçiyseniz hormon tedavisi görerek boyunuzu yaklaşık 30 cm uzatabilirsiniz..
Boy uzatmanın en başlıca ilkesinin doğru beslenme olduğunu vurgulayan uzmanlar, bazı açıklamalarda bulundular..

ERGENLİK YAŞI DÜŞÜYOR


Erken ergenlik nedir?

Son 10 yıldır, tüm dünyada ergenlik neredeyse çocuk yaşta yaşanıyor.
Amerikan Time dergisi, geçtiğimiz günlerde bu konuyu kapak yaptı ve ergenlik yaşının tüm dünyada bir-iki yaş düştüğünü gözler önüne serdi.
Normal şartlarda erkek çocukları ergenliğe ortalama 12 yaşında, kız çocukları ise 10 yaşında girerler. Kız çocuklarının adet görmeye başlamasıyla ergenlik tamamlanır.
Yani sanılanın aksine, kız çocuklar için ergenlik adet görmekle değil, memelerin büyümesiyle başlar. Erken ergenliğe kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha sık rastlıyoruz.
Vakaların çoğunda bir neden bulunamıyor. 8 yaşındaki minik kızınızın birden memeleri büyümeye başlayabilir. O noktadan itibaren kendisinin, erken ergenlik şüphesiyle incelenmesi gerekir.
Çevresel uyaranlar, aşırı miktarda tüketilen hormonlu gıdalar ve psikolojik nedenler erken ergenliğe yol açabilir. Erken yaşta ergenliğe giren kız ve erkek çocuklar, önce yaşıtlarından uzun olurlar.
Ancak daha sonra boyları onlardan kısa kalır.
Erken ergenlik bazen de normal zamanda başlar ancak 3-5 yıl sürmesi gerekirken, daha kısa süre içinde tamamlanır.
Bunu yaşayan çocuklar, boylarının uzaması için yeterli süreleri olmadığı için, kısa kalma tehlikesi yaşayabilirler. Erken cinsel gelişim beyindeki merkezlerin uyarılmasına bağlıysa, çocuğa hormon tedavisi uygulanabilir.
Ayda bir kerelik veya üç aylık enjeksiyonlarla uygun yaşa kadar ergenlik önlenir.
Ailelerin hormon kullanımı nedeniyle endişelenmeleri son derece anlamsızdır..

BESLENME ŞEKLİ ÖNEMLİ

Ergenlik gecikebilir mi?

Evet ve ergenlik gecikmesi nedeniyle, bazı çocukların boyları geçici bir süre kısa kalabilir.
Erkeklerde 13.5 yaşında herhangi bir cinsel belirtinin başlamaması yani testislerin büyümemesi, kızlarda ise 1n yaşına kadar memelerin büyümemesi halinde; ergenliğin gecikmesinden söz edilebilir.
Erkeklerde nadiren bazı genetik hastalıklar da, buna neden olabilir. Bu durum, özellikle kızlarda mutlaka incelenmeli, hormonal inceleme yapılmalıdır. Kız çocuklarda ergenliğin gecikmesine yol açan başlıca hastalık; turner sendromudur.
Ergenliğe girebilmek için vücutta belirli oranda yağ olması gerekir.
Çocuklar genellikle ortalama 30 kg. olduklarında ergenliğe girerler. Çok zayıf çocuklarda ergenliğe girilmesinden sorumlu olan hormonların salgılanması yetersizdir ve ergenlik gecikir.
Son yüzyılda birçok ülkede, adet görme ve ergenliğe girme yaşında, erkene kayma olduğu saptanmıştır. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olanlar düşük olanlara göre, kentsel kesimse kırsal kesime göre ergenlik çağına daha erken girer.
Ergenlik öncesinde beslenme yetersizliği olan çocuklarda, ergenlik dönemi gecikebilir.
Zayıf ve kısa boylu çocuklar, şişman ve uzun boylulara göre ergenlik çağına daha geç girme eğilimindedir. Kör çocuklarda ergenlik daha erken başlar ve bu çocuklar daha erken gelişirler.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan çocukların, deniz seviyesinde yaşayanlara göre ergenliğe daha geç girdikleri bilinir.
Sıcak ülkelerde yaşayanlar, soğuk iklimde yaşayanlardan daha önce ergenlik belirtileri gösterir..


ERKEKLER DAHA ŞANSLI

Ergenlik döneminde boy ne kadar uzamalıdır?

Kızlarda 20-25, erkeklerde 25-30 santimlik artış olur. Büyüme, ergenlerde kol ve bacağın üst kısımlarında başlar. Önce el ve ayaklar, sonra gövde, göğüs kafesi, omuzlar büyür.

Genellikle baş çevresi 10 yaşından sonra büyümez. Genelde 3-4 yıl süren ergenlik dönemi daha kısa zamanda tamamlanırsa, çocuğun boyu kısa kalır.
Kızlarda boy uzaması adetten önceki dönemde çoktur. Adet gördükten sonra, boy 5-6 santim daha uzar. Erkeklerde ise en hızlı boy artışı testislerdedir.

Bu, 13-14 yaşlarında olur. Yani erkekler kızlara göre daha şanslıdır çünkü boy artışları 19 yaşına kadar sürer. ‘Zirve büyüme hızı’ denilen dönemde, boy 10 santim kadar uzayabilir. Kızlarda bu dönem ilk adetten hemen öncedir.

Erkeklerde ise 13-14 yaşlarında yaşanır.
*Boyun kısa kalmasını engellemenin bir yöntemi var mı?

Eğer boy kısalığı büyüme hormonunun eksikliğinden kaynaklanan bir durumsa, çocuğun ilaç tedavisi görmesi gerekebilir.
Bu tedavi sayesinde boyda, ilk yıl 12 santimlik, sonraki yıllarda ise 6-8 santimlik uzamalar sağlanabilir. Eğer tedaviye ergenlik döneminin hemen başında başlanırsa, çocuğun boyunu 30 santim uzatmak bile mümkün olabilir..

Kaynak : Sabah

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Kasım 2010, 20:39   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?..




Ergenlik Döneminin Giderek Düşmesinin Sebebi Aslında Hormonal Yiyeceklerin Piyasaya Hızla Yayılmasıdır.Yiyeceklerin avrupadan gelen büyük kısmında ise 1990'lı yıllar itibari ile "GDO" denilen zararli ürünlerin ülkemize girdiği tespit edilmesine karşın bu ürünler hala marketlerin reyonların Teşir edilmesi ve çocukların bu ürünlere aşırı düşkün olması erken ergenlik sorununu ortaya çıkartıyor.Yurt Dışından Gelen Ürünlerde "GDO"nun yanı sıra "Domuz jenatini" denilen bir maddenin dondurma,çikolata ve benzeri ürünlerde bulunduğu bir gerçektir.
Peki Domuz Jenatini Ne işe Yarar?
Domuz jenatini Dondurma ve Çikolata gibi çabuk bozulacak süt ürünlerinde kullanılan bir maddedir.Bu madde O tür yiyeceklerin uzun ömürlü olmasını ve kolay kolay bozulmamasını sertleşmesini sağlamaktadır.
Domuz Jenatini Neyden Yapılır?
Domuz Jenatini Denilen Madde Domuzun Kemik ve Kemik içinden (ilik) yapılan bozulmayı ve yumuşamayı önleyici etkeni olan bir mamüldür.Bu mamülün içerisinde sadece domuzun kemik ve kemik içi kullanılır.
Domuz Jenatininin Erken Ergenlikteki Katkıları nelerdir?
Bilindiği üzere Domuzlar beslenmesi en basit fakat bir o kadarda zahmetli olan hayvanlardır.Bir domuz yavrusu ilk doğduğunda normal bir kedi büyüklüğündedir.Fakat aradan geçen bir kaç haftada büyür hayvan dahada gelişir.Bunun sebebi ise domuzların kanında tespit edilen ilsiyotin isimli bir maddedir.İlsiyotin denilen madde yukarıda saydığımız ürünlere direkt olarak katılmamaktadır fakat domuz kemiği ve kemik içinin kullanımı ile ilsiyotin isimli madde yukarda sayılan ürünlere dolaylı yoldan katılıyor demektir.Buda insan vucudundaki hormonal dengeyi bozarak ergenlik yaşına bir çok etkide bulunuyor.Çocukların ergenlik yaşları 7-8 yaşlarına kadar düşebiliyor.Yani jenatin ve içine doğal olarak bulunan ilsiyotin maddesi vucut gelişimini kötü sekilde etkiliyor.
Konuyu Açan Akide Arkadaşıma Katkılarından Dolayı Teşekkür Ediyorum.
İYİ İF'LER.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ergenlik, erken, mi, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklarımızı “Erken Ergenlik” Tehdit Ediyor! Sue Ruh Sağlığı 0 06 Ağustos 2012 11:07
Erken Ergenlik Lady IF Ekstra 1 06 Şubat 2012 00:20
Obezite, kızlarda erken ergenlik nedeni! Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 25 Kasım 2011 20:52
Erken Ergenlik System Ergen Sağlığı 1 03 Ekim 2011 13:38