IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 13:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kavgalar çocuklara tırnak yedirtiyor




Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mazlum, kaygı bozukluklarına yatkın çocukların, ev ortamında gergin durumlara tanık olduklarında, yaşadıkları kaygı ve stresle bir tür baş etme yolu olarak tırnak yeme davranışına yönelebileceklerini söyledi.
Mazlum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tırnak yeme davranışının bebeklikten erişkinliğe kadar her yaşta görülebilen bir sorun olduğunu belirtti.
Kız ve erkek çocuklarda görülme sıklığı pek farklıl ık göstermediğini anlatan Mazlum, "Bu sorun sadece tırnaklara değil, diş etlerine, dişlere ve çene eklemine de zarar verebilir. Aynı zamanda fiziksel olarak hoş olmayan bir görünüme neden olan bu durum, çocuğun sosyal ortamlarda ellerinin görülmesinden çekinmesine ve kaygı duymasına da neden olur" dedi.
Sadece el tırnaklarını değil ayak tırnaklarını da yiyen çocuklar bulunabileceğini, bu durumun sadece bir alışkanlık olabileceği gibi bazı psikolojik sorunlarla birlikte de görülebileceğini ifade eden Mazlum, "Alışkanlık ise bu durumun altında duygusal bir çatışmanın varlığı aranmaz. Ailede tırnak yiyen başka bir birey varlığında çocuk, tırnak yemeyi görerek öğrenebilir" diye konuştu.

-"TIRNAKLARINI YERKEN GÖRDÜĞÜMÜZDE..."-

Sorunun psikolojik ortaya çıktığı durumlarda, sosyal çevrenin ve tırnak yeme davranışının hangi ortam ve durumlarda ortaya çıktığının önem kazandığını dile getiren Mazlum, şöyle devam etti:
"Aileler çoğu kez tırnaklarını yiyen çocuğu azarlama ve cezalandırma yoluna gitseler de bu etkili ve faydalı bir tedavi yolu değildir. Tam tersine, ceza vermek yerine tırnaklarını yerken gördüğümüzde bu duruma kayıtsız kalmak ve konuyla ilgili bir uyarı yapmadan çocuğu boş kaldığı o anda, başka bir görev vererek meşgul etmek ve dikkatini başka yöne vermesini teşvik etmek daha faydalı olacaktır. Tırnak yiyen çocuğu cezalandırmak yerine, tırnaklarını uzatabildiği ve bir süre bu davranıştan uzak kalabildiği durumlarda ödüllendirme yoluna gitmek de olumlu bir pekiştirici olacaktır."
Yapısal olarak kaygı bozukluklarına yatkın çocukların, ev ortamında aile bireyleri arasındaki gergin durumlara tanık oluyorlarsa, yaşadıkları kaygı ve stres ile bir tür baş etme yolu olarak tırnak yeme davranışına yönelebileceklerini vurgulayan Dr. Mazlum, "Çocukların bu tür ortamlardan uzak tutulması sağlanmalıdır. Ayrıca kaygılı çocukların korku ve endişe veren, aşırı şiddet içerikli televizyon programlarını seyretmelerine izin vermemek de uygun bir önlem olabilir" dedi.
alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuklara, kavgalar, tırnak, yedirtiyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En uzun tırnak Lilith Guinness Rekorları 0 10 Ekim 2014 14:16
Aile içi kavgalar en çok çocukları vuruyor Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 14 Mayıs 2013 18:32
Tırnak Soyulması - Tırnak Soyulması Hastalık Belirtisi Hakkında Detaylı Bilgi. Sevda Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 10 Şubat 2013 16:18
Metinsel Kavgalar Üzerine Kalemzede Felsefe 0 09 Nisan 2012 07:53
Tırnak içi Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 13 Mart 2011 15:36