IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2011, 11:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk ölüm nedenleri arasında ilk sırada




Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Çocuklarda Zatürre ile Mücadele Global Koalisyonu adlı uluslararası örgüt, her yıl 12 Kasım'da dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Büyük çoğunluğu gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerden her yıl 0-5 yaş arası 1.4 milyon çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın, aynı yaş grubunda verem, sıtma ve AIDS'ten hayatını kaybeden toplam çocuk sayısından fazla olduğuna dikkati çeken DSÖ, üye ülkelere bu hastalıkla ilgili önlem programlarını acilen hayata geçirme çağrısında bulunuyor.

Raporda, virüs, bakteri ya da mantar kaynaklı olabilen zatürrenin aşılama, uygun beslenme ve çevresel koşullarının iyileştirilmesiyle önlenebileceği, antibiyotik ile de tedavi edilebileceği belirtilirken, 0-5 yaş arasında zatürreye yakalanan çocukların yalnızca yüzde 30'unun antibiyotik tedavisine erişebildiği, bu durumun da ölümlerin sayısının artmasına neden olduğu kaydediliyor.

DSÖ, akut solunum enfeksiyonunun bir türü olan zatürrenin, hayatını kaybeden her 5 çocuktan birinin ölüm nedeni olduğuna, özellikle Güney Asya ve Afrika'daki ölüm oranlarının yüksekliğine dikkati çekerken, devletlere ve uluslararası yardım kuruluşlarına yaptığı çağrıda, ''basit müdahalelerle önlenebilen, tedavisi düşük maliyet ve teknoloji gerektiren bu hastalığın'' önüne geçilmesi için daha aktif çalışılması gerektiğini belirtiyor.

KORUNMANIN İLK ŞARTI; GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK
Bir çocuğun nefes almada zorluk, öksürük, iştah kaybı, ateş, ileri durumlarda bilinç kaybına varan belirtiler gösteren zatürreden korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemli rol oynadığı ifade edilen raporda, bunun için aşının yanında, çocukların sağlıklı beslenmeleri gerektiği kaydediliyor.

DSÖ'ye göre, iki aylıktan küçük hastalar dışında, çoğu hastanın evde ilaçla tedavi edilebileceği bir hastalık olmasına karşın, dünya genelinde bu denli ölümcül kalabilen zatürrenin önüne geçmenin tek yolu, tüm çocukların aşıya ve antibiyotiğe ulaşımını sağlayabilmek. Dünya Sağlık Örgütü ve Çocuklarda Zatürre ile Mücadele Global Koalisyonu tarafından yürütülen çalışma ise farkındalığın artması ve pek çok hastalığa oranlı ''ufak'' bir bütçe ayrılmasıyla sorunların aşılabileceğini ortaya koyuyor.

UYGUN TEDAVİYLE ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR
Araştırmada, aşılama ve uygun tedaviye erişimin sağlanması durumunda her yıl bir milyon çocuğun hayata tutunabileceği belirtilirken, sadece uygun tedavinin bile 600 bin çocuğun ölümünü engelleyebileceği ifade ediliyor. Sorunun çözümü için gereken bütçeyi detaylı şekilde hazırlayan DSÖ, dünyanın en yoksul 42 ülkesindeki zatürre vakalarının tümüne gereken tedavinin uygulanması için yılda 600 milyon dolar gerektiğini belirtiyor. Pek çok hastalık için ''ufak'' sayılabilecek bu bütçe, sadece antibiyotik tedavisini değil, sağlık çalışanlarının eğitim çalışmalarını da kapsıyor. Ölümlerin yüzde 85'inin meydana geldiği Sahraaltı Afrikası ve Güney Asya'da hastalığa yakalanan tüm çocukların antibiyotik tedavisi görmesi ise yılda 200 milyon dolar ile sağlanabiliyor.

DSÖ, 12 Kasım'da üye ülkelere yaptığı çağrı ve düzenlediği etkinliklerle uluslararası toplum, kuruluşlar ve bağışçılara, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktan her yıl hayatını kaybeden 1.4 milyon çocuğu hatırlatıyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, ilk, nedenleri, ölüm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlı Padişlarının Ölüm Nedenleri kont_dracula Merak Ettikleriniz 4 06 Mart 2022 20:07
Osmanlı Padişahlarının Ölüm Nedenleri aLdiana Tarih 6 18 Ağustos 2013 18:26
Dinozorların ölüm nedenleri kesinleşti MasteR06 Hayvanlar Alemi 0 28 Temmuz 2011 20:34
Osmanlı Sultanlarının Ölüm Nedenleri dreamy Tarih 0 15 Eylül 2010 18:08
Irakta Ölenlerin Fotoları ile oluşturulan...Ölüm Nedenleri Feronia IF Ekstra 1 29 Aralık 2009 13:29