IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Çocuk Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/)
-   -   Çocuklardaki kasık fıtığı hemen ameliyat edilmeli (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/432296-cocuklardaki-kasik-fitigi-hemen-ameliyat-edilmeli.html)

System 03 Aralık 2011 18:59

Çocuklardaki kasık fıtığı hemen ameliyat edilmeli
 
Çocuklarda kasık fıtığının görüldüğü gün aileye ameliyat önerilmesi gerekiyor. Bir günlük bebekte bile kasık fıtığına rastlanması yine ameliyatı gerektiriyor.
Ancak göbek fıtıklarında cerrahi müdahale için iki yaşına kadar beklenmesi şart. Uzmanlar, bu operasyonların korkutucu olmadığını belirterek, “ameliyattan değil, geç kalmaktan korkun.” diyor.
Çocukluk çağında görülen fıtıklar, zamanında tedavi edilmezse hayati tehlikelere yol açabiliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, kasık fıtığı rahatsızlıklarında ailelerin yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Dr. Harun Reşit Ayangil, bebeklerin anne karnında iken kapanması gereken kasık kanallarının kapanmaması sebebiyle, karın içindeki organların bu boşluğa girebildiğini ifade etti.

Ayangil, şu bilgileri verdi:

“Normal süresinde doğan çocuklarda görülme riski yüzde 1 -3 oranında iken, erken doğumlarda bu oran yüzde 30’lara kadar çıkıyor. Karın içi basıncını artıran olaylar, potansiyel olan fıtığı ortaya çıkartıyor. Yani çocuğa bisiklet çarpınca fıtık olmuyor ancak o kanalda açıklık varsa, çarpma nedeniyle oluşan basınç, kanala organ sıkışmasına yani fıtığa yol açıyor. Kasık fıtıklarında tanı için, hekim muayenesi yeterli oluyor. Ultrason, boğulmuş fıtıklarda tanıda yardımcı olsa da, esas tanı yöntemi olarak muayene tercih ediliyor.”
Kasık fıtıklarının görüldüğü gün ameliyat edilmesi gerektiğini anlatan Ayangil, “Özellikle erken doğan çocuklarda bu risk daha yüksek görülüyor. Çünkü kasıktaki kanalın boyu kısa ve dar oluyor. Oraya sıkışan bir organ, o bölgeden düşük ihtimalle kurtulabiliyor. Kız çocuklarda çoğunlukla yumurtalık ve tüpler sıkışıyor, erkeklerde ise sıkışan organ bağırsak oluyor. Pankreas hariç tüm organlar, fıtık kesesi içinde görülebiliyor. Kısa zamanda müdahale edilmezse o organ boğuluyor, beslenmesi bozuluyor ve o organ tahrip olabiliyor. Bu durumda basit bir fıtık ameliyatı çok zor, karmaşık bir hale bürünebiliyor. Kasık kanallarının iki yaşına kadar kapanabileceği ve beklenmesi gerektiğine dair halk arasında yanlış düşünceler bulunuyor. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yok.” dedi.
Ayangil, kasık fıtıklarının görülme sıklığını, çocuğun kız ya da erkek olmasının etkilemediğini, ancak sağ ya da sol tarafa göre değiştiğini belirtti. Sağ kasıkta görülme oranı yüzde 60, sol kasıkta görülme oranı ise yüzde 30 olduğuna dikkat çekti. Yüzde 10 oranında da iki taraflı görüldüğünü açıkladı. Ayangil, “Özetle, eğer fıtık önce solda görülmüşse sağda ortaya çıkma riski daha yüksek oluyor. Bu nedenle solda çıkan fıtık ameliyat edilirken, sağ kasığa da bakmak gerekiyor. Ancak cerrahlar arasında bu konuda bir uzlaşma bulunmuyor.
Ameliyattan korkulmasına gerek yok. Çocuklar, operasyondan iki saat sonra beslenmeye başlıyor ve aynı gün taburcu ediliyor. Yani ailelerin korkmasını gerektirecek bir cerrahi işlem olmuyor. Ameliyat edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek olumsuzluklardan daha çok çekinilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Haber7


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:33.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net