IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mart 2012, 19:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde Kol Felci - Doğumsal Brakiyal Pleksus Felci







BEBEKLERDE KOL FELCİ ( DOĞUMSAL BRAKİYAL PLEKSUS FELCİ ) TEDAVİSİ

Doğumsal Brakiyal Pleksus Felci(DBPF) halk arasında kol felci olarak da bilinir. Omurilikten çıkan C5, C6, C7, C8 ve nadiren T1 sinir liflerinin doğumsal olarak zarar görmesi ile oluşur. Bu felç annede Diabet olması, bebeğin 3500 gramdan daha kilolu olması, annede çatı darlığı olması, kötü doğum koşulları, doğumda bebeğin omzunun takılması, bebeğin ultrasonla tahmin edilen kilodan daha büyük doğması gibi nedenlerle oluşabilmektedir.

En hafif tipi: C5, C6 liflerinin tutulduğu “Erb- Duchenne tip” , en ağır tipi C5, C6, C7, C8, T1 liflerinin tutulduğu “Total Tutulum” olarak adlandırılır. İyileşmenin miktarı bebeğin kolundaki felcin ağır yada hafif olmasına bağlıdır. Bununla birlikte bebeklerde oluşabilecek ek problemlerin en aza indirilmesi ve aile eğitimi için ----oterapistle mümkün olan en erken dönemde tanışılmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

BEBEKLERDE KOL FELCİNİN TEDAVİSİ

Bebeklerde ilk iki haftada omuz ekleminde ağrı olabilir. Bu ağrı yumuşak doku yaralanması veya kolun kemikleriyle veya köprücük kemiğinde kırık olması ile ilişkili olabilir.

Bu dönemde bebeğin kolunun gövde üzerinde yada gövde yanında tutulması önerilir. Bazen kolun gövdeye iğnelenerek ----oterapiste gideceği zamana kadar bekletilmesi dirsek ekleminde bükülme yönünde sertliğe yol açabilmektedir. Bu nedenle kolun nasıl tutulması gerektiğine “Çocuk ----oterapisti” karar vermelidir. Son zamanlarda bebek 20 günlük oluncaya kadar kolun hiç kımıldamadan tutulması yerine omuz eklemi hariç tutularak erken nazik eklem hareketlerine ve duyusunun geliştiği masaj ve fırçalama uyarılarına başlanması önerilmektedir.

----oterapist, ebeveynlere çocuğu nasıl giydireceği, yatıracağı ve kolun nasıl destekleneceğinin eğitimi yanında hastalıkla ilgili ilk bilgileri verir. Bu dönemde eklemlerde sertlikleri önlemek için el bileğini destekleyen plastik bir malzemeden yapılan el- el bileği splinti kullanması gerekebilir. Bu splint için kararı doktor ve ----oterapistin birlikte vermesi yararlıdır.

----oterapist, bebeklerin ilk 6 aydaki takiplerinde eklem hareket açıklığını değerlendiren gonyometrik ölçümleri, çevre ve uzunluk ölçümleri ve kas gücünü ileride gelişmeleri takip etmek üzere kaydeder. Bu kayıtlar ----ote-----en yeterince yararlanamayan bebeklerin cerrahisine karar verildiği aşamada da kullanılır. Klinikte mezura ile yapılan çevre ve uzunluk ölçümlerinin yanında kas gücünü değerlendirmek için Hospital for Sick Children of Toronto sistemi (HSC) kullanılır. HSC testi hareketin yerçekimine karşı yapabilme seviyesini 7 en yüksek ve 0 en düşük olmak üzere bebek yatarken ve otururken değerlendirilir ve kaydedilir. Gelişmelerin takibi için üst ekstremitenin tüm kasları bu kas testiyle puanlanır. Ayrıca duyu, kolun duruşu, bebeğin günlük yaşamda yapabildiği hareketler klinik olarak değerlendirilir.

Süt çocuğu için gerekli fizik tedavi programı ----oterapist tarafından düzenlenir. Evde programın devam edebilmesi için anne babaya ev programı öğretilir.

Bir yaşa kadar olan ----ote-----e Vojta yöntemi de kullanılabilir. Bu tedavi yöntemi bebeklerin tam soyularak vücudunda bazı ana ve yardımcı noktalara uyarı verilmesi ile uygulanır. Uygulanacak odanın iyi ısıtılması gerekir. Vojta tedavi yöntemi bu özel noktalara bebeğin yaşı ile ilgili olarak 1- 3 dakika süresince basılarak yapılmaktadır. Hastalarda bu noktalar birbirleri ile kombine edilebilir. İki yada üç noktanın kombinasyonları Vojta tedavisini bilen ----oterapist tarafından günde 4-5 kez uygulamak üzere annesine öğretilir. Hastalar sıkı bir şekilde bu uygulamaları doğru yapmaları ve yeni nokta uygulamaları için takip edilmelidir. Hastaların takip sıklığı bebeklerin kolundaki felcin tipine bağlıdır.

Fiyoterapi bebeklerin eklemlerine gün içinde düzenli olarak yapılacak hareketlerle başlar. Ayrıca kolun inkarını azaltmak duysal farkındalığı arttırmak için ağırlık aktarma egzersizleri, masaj ve fırça farklı objelerle kolun uyarılması evde de sürdürülmelidir. Bebekler zor doğum nedeniyle aynı zamanda “Riskli Bebek” olduğundan normal motor gelişimlerinin izlenmesi ve gerektiğinde Nörogelişimsel tedavi yaklaşımıyla desteklenmesi gerekir.

Bebeklerde 3-6 aylık olmalarına rağmen dirsek bükülmesi ve parmaların tam açılmaması elde edilemezse bebekler sinir cerrahisi için yönlendirilmelidir

Çocukların eklem kontraktürlerinin oluşmasına engel olmak ve duysal gelişimlerini desteklemek için oyun aktiviteleri aileye de öğretilmelidir. Özellikle sinirde yeterince yenilenme gelişmeyen bebeklerde eklemlerde serlik ve kalıcı şekil bozuklukları oluşma riski daha fazladır. DBPF’ de en sık görülen Omuz fleksiyon ve abduksiyon, Dirsek fleksiyon, ekstansiyon, önkol pronasyon kontraktürüdür. Ağır kontraktür varlığında pasif germe, esneme egzersizleri, myofasyal gevşetme teknikleri ve eklem mobilizasyonu uygulanır. DBPF’li bebeklerde rejenerasyon başladığında normal hareketin gelişebilmesi için eklemlerin o ana kadar kontraktürden korunmuş olması, eklem kinematiklerinin normal olması, yumuşak dokularında herhangi kısalık ve gerginliğin olmaması gereklidir. Özellikle Glenohumeral eklemin fleksiyon ve iç rotasyon pozisyonunda kullanımı sonucu fleksiyon ve iç rotasyon kontraktürleri gelişebilir. Uzun süre kolun bu pozisyonda kullanımı glenohumeral eklemde dislokasyona neden olabilir. Skapula alata ve pronasyon kontraktürleri için erken mobilizasyon eğitimi ve Statik veya dinamik atel kullanılır.

Son yıllarda ----oterapi yöntemlerine Manuel terapi yöntemleri ve Kinezyolojik bantlama gibi yardımcı teknikler de eklenmiştir.

Bir yaştan büyük DBPF’li çocuklar iki elle yapılan oyun aktivitelerine (yüzme basketbol, eller üzerinde yürüme, tırmanma) özendirilmelidir. Bunun yanında ----oterapi programını bırakmadan devam etmesi de gerekir.

Sinir cerrahi düşünülmeyen çocuklarda gelişmenin takibi 3 yaşa kadar ----oterapist tarafından yapılır. Bu yaşta standart dirençli kas güçlendirme programları ve oyun aktivitelerinin yanında yüzme ve basketbol programları uygulanır. Üç yaşın üzeri çocuklarda asimetrik gövde kullanımı nedeniyle skolyoz oluşma tehlikesi olabilir. Risk olan olgularda Değerlendirmede buna yönelik egzersizler programa eklenmelidir.
Üç yaşın üzerinde, yetersiz omuz eksternal rotasyonu ve abduksiyonu olan çocuklar için tendon transfer ameliyatları planlanabilir. Bu ameliyatlarla aktif olarak omuzun fleksiyonu ve abduksiyonunu artabilmektedir. Bu kararı verirken aile-doktor-----oterapist beklentilerin kola yapılacak cerrahi ile karşılanıp karşılanmayacağını iyi tartışılmalıdır.
BBPF’li çocukların değerlendirilmesi, cerrahi veya fizik tedavi programının planlanması ve yürütülmesi ekip işidir. Bebeklerin erken olarak pediatrik ----oterapist, Çocuk Nöroloğu ve Cerrahların işbirliği yaptığı merkezlere yönlendirilmesi erken ve doğru müdahalenin yapılması için önem taşımaktadır.

Doğum koşullarının düzelmesine rağmen bebeklerin kol felci ile doğması engellenememektir. ----oterapiler erken başlanması, çocuğun doğru ve iyi şekilde tedavi edilmesi, tedavi eden ----oterapistin gerektiğinde diğer branş doktorları ile işbirliği gerekli ve önemlidir. ----oterapistler bebek ve çocukların gelişmesi ve kollarını günlük yaşamda iyi şekilde kullanmasını hedef alarak bilgi ve tüm donanımlarını kullanır. Ailenin tedaviye iyi şekilde katılması başarı için şarttır.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Felci veya Çocuk Felci Sonrası Sendromu Rüzgar Çocuk Sağlığı 0 28 Ocak 2012 11:56
Beyin Felci Nedir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 21:30
Çocuk felci poliomyelit Sır Çocuk Sağlığı 0 10 Ocak 2011 18:34
Çocuk felci aşısının faydası. pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Kasım 2010 14:25
Çay ve Kahve Felci Önlüyor Kralice Sağlık Köşesi 0 26 Haziran 2008 11:23