IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mayıs 2012, 20:50   #1
Çevrimdışı
Cry
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evlat Edinilmiş Çocuk




Evlat edinilmiş çocuğun gelişimi üzerinde art arda incelemeler yapan birçok uzman, bu çocukların zihinsel gelişimlerinin normal sürdüğü, ancak evlat edinen ana-babasının genelde kaygılı mükemmellik isteyen davranışına, kültürel durumuna, aile ortamına bağlı değişimler gösterdiği konusunda görüş birliğindedirler.
Psiko-sosyal ve duygusal gelişimde , pek çok faktör etkilidir.Bunlardan en önemlileri, evlat edinen ana-babanın tavrı, çocuğun evlat edinilene kadar yaşadığı ortam ve bundan etkileniş biçimidir.
Bunun yanı sıra, evlat edinme isteğinin motifi de büyük önem taşır.Bu, sevme isteği olmalıdır, sevilme değil.
Evlat edinilen çocuklar, genelde problemli çocuklardır.Bunların bir kısmında psikolojik bozukluklar da görülür.Bunlar duygusal dengesizlik, içe kapanma, aşırı hareketlilik, saldırganlık gibi bozukluklardır.Bunların sebebi, çocuğun yetiştiği kurum hayatı, sevgi eksikliği, terk edilmişlik duygusu , evlat edinilme ile gelen ortam değişikliği vb. olabilir.
Evlat edinmede ortaya çıkan bir problem de, bunun çocuğa açıklanmasıdır. Çocuğun evlat edinildiği bir ömür saklanamaz.Açıklama, ergenlik öncesi yapılırsa ve çocuk edinildiği ailede güven bulursa , ortaya çıkan sorunlar da çok hafiftir.
Birçok uzman, çocuğun durumundan 3-4 yaşlarında, yani okul öncesinde haberdar olması gerektiğine inanır.Hatta bazıları bunun, çocuğun: "Bebekler nereden gelir?" sorusunu sormasıyla çözümleneceğine inanır.Çocuğa "evlat edinme" sözcüğü kullanılarak açıklama yapılırken, seçildiği belirtilmelidir.3-6 yaş arasında açıklama yapıldığı takdirde, özdeşim sorunları baş gösterebilir.Çocuğun gerçek ebeveynini düşünmesi, kaygıya sebep olabilir.Evlat edinilen ebeveyn tarafından bırakılma korkusu ortaya çıkabilir.Bu kaygılar zamanla artabilir.
Bazı uzmanlar, hemen erinlik öncesinde öğrenen çocukların uygunsuz duygulanımlar gösterdiklerini, kendilerini evlat edinen aileye karşı saldırgan olduklarını ve daha sonra onları terk ettiklerini gözlemlemişlerdir.
Çocuğun gerçek ebeveyniyle ilgili soruları nasıl yanıtlanacaktır? Gerçek ebeveyniyle ilgili açıklamalar, evlat edinenlerin bilgileriyle sınırlanır.Bu açıklamalar, çocuğun gözünde
gerçek ebeveynini , ne çok iyi ne de çok kötü görmesine sebep olmalıdır.Gerçek ana-baba hakkında bilgi edinme ihtiyacı, evlat edilenlerle pozitif özdeşleşme eksikliğinden doğabilir.Bazı uzmanalra göre, çocuğun gerçek ana-babası tarafından terk edildiğine inanması, onu evlat edinen ebeveyni daha kolay kabul etmesini sağlar.Tabii, bu durum çocukta duygusal kırıklık ve yeniden terk edilme korkuları ortaya çıkarabilir.
Çocuk büyüdükçe ana-babasının nasıl birer kişi oldukları gerçeği ile daha yakından yüz yüze getirilmelidir.Çünkü, evlat edinen ebeveynde bulamadığı bazı özellikleri asıl ana-babasına atfedilebilir, onları gözünde büyütüp, her kırıklığında onların hayallerie sığınabilir.Bunun sonunda evlat edinen ebeveyninden uzaklaşabilir.

Yavuzer, H.(2003).Ana-Baba ve Çocuk.(16. Basım).İstanbul:Remzi Kitabevi

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evlat(lar) Gravity Evcil Hayvanlar 12 29 Mart 2012 19:20
Evlat(lar) :-) Gravity Evcil Hayvanlar 49 12 Şubat 2011 00:47
Hayırlı evlat! Metin Haber Arşivi 0 05 Aralık 2007 23:10