IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Temmuz 2012, 02:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hobi Hastalığı Nedir?




Hobi Hastalığı Nedir?



Çocuk alerjisi uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, okulların kapanmasının ardından binicilik, yüzme ve futbol gibi hobilere yönelecek çocuklarda ortaya çıkabilecek alerjik belirtilerin nedeninin iyi araştırılması, rahatsızlığın hobiye bağlanıp bundan hemen vazgeçilmemesi gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Bostancı, çocuklarda “hobi hastalıkları” denilen, müzik ve spor gibi alanlardaki uğraşları sırasında ortaya çıkan rahatsızlıkların, özellikle de bu rahatsızlıkların alt grubunda yer alan astımın aileler tarafından çok iyi bilinmediğini anlattı. Sanayide ya da küçük işletmelerde çırak olarak çalışan çocuklarda da zaman zaman bu tür rahatsızlar görüldüğünü ifade eden Bostancı, bu konuda iyi bir araştırma yapılmadan hemen tanı konulmaması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Bostancı, şunlara dikkati çekti: “Okulların tatile girmesinin ardından çocuklar için kurslar, yaz okulları düzenleniyor. Yüzme, futbol, binicilik, resim ve müzik gibi hobilerle uğraşan çocuklarda kimi zaman rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Aileler böyle bir durumda rahatsızlığın alerjik olduğunu düşünüp çocuğun sevdiği bir hobiyle ilgilenmesini engelleyebiliyor. Oysa buna hemen ’alerji’ deyip geçmemek lazım. Bu duruma farklı mekanizmalar neden olabilir. Akciğerinden yapısından kaynaklanan, astımdaki hastalık mekanizmasından farklı bir mekanizma buna yol açabilir.”

“KEMAN TUTKUSUNDAN VAZGEÇMEK ZORUNDA KALMADI”

Keman derslerine başladıktan sonra öksürük şikayeti ortaya çıkan ve bu nedenle kliniğe başvuran 9 yaşındaki Pınar Turan için ilk başlarda keman yapımında kullanılan reçineyle ilgili alerjik durumdan şüphelenildiğini, ancak yapılan araştırmada böyle bir bulguya rastlanmadığını belirten Bostancı, söz konusu hastayla ilgili elde edilen bulgulardan yola çıkılarak ulaştıkları sonuçlara ilişkin şunları söyledi: “Reçine alerjisinden şüphelendiğimiz için Pınar üzerinde, bu maddeyle ’provokasyon’ dediğimiz işlem uyguladık. Ancak herhangi bir bozukluk çıkmadı. ’Enfeksiyon sonrası bronşal hiperaktivite’ dediğimiz bir rahatsızlık bulundu. Herhangi bir enfeksiyon sonrası herhangi bir uyarana karşı kişiler daha duyarlı hale gelebiliyor. Böyle hastalarda üst üste binen durumlar oluyor. Çocukların gelişimleri için hobi edinmeleri ve bununla ilgilenmeleri çok önemli. O nedenle bir rahatsızlık çıktığında bunu hemen hobisine bağlayıp vazgeçmek doğru bir yaklaşım değildir. Pınar bu sayede keman tutkusundan vazgeçmek zorunda kalmadı. İleri testler buna göre yapılıp tanı konulduktan sonra hasta uygun tedaviye yönlendirilmelidir. Geçici bir duyarlılık olduğu zaman astım ilaçları kullanılıyor, tedavi hastalığın seyrine göre düzenleniyor. Böylece çocuklar da hobilerinden mahrum kalmıyor.” Bu çocukların, tüm testlerin uygulanabileceği çocuk alerjisi ünitelerinde gözlem altına alınarak takip edilmeleri gerektiğini ifade eden Bostancı, “Rahatsızlıkta tesadüfi bir birliktelik de söz konusu olabilir. Rahatsızlığa yol açan gerçek bir ajansa tedavide buna göre bir yol izlenir” diye konuştu.

Kaynak : Posta.com.tr


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalığı, hobi, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hobi Nedir? Sevda Hobiler 0 07 Temmuz 2012 02:37
Taş Hastalığı Nedir Liaaa Sağlık Köşesi 0 24 Mart 2012 12:39
Akut Dağ Hastalığı (Yükseklik Hastalığı) Nedir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 24 Ağustos 2011 01:40
Çölyak Hastalığı Nedir? Candy Sağlık Köşesi 0 12 Eylül 2010 18:24