IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Kasım 2012, 22:13   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşitme Bozukluklarına Erken Teşhis




Akraba evlilikleri, kalıtsal bozukluklar, virütik enfeksiyonlar nedeniyle oluşan işitme kayıplarına erkenden tanı konulabiliyor. Odyoloji uzmanları tarafından yapılan ölçümler sayesinde işitme kayıplarına zamanında müdahale edilebiliyor.
Eğer kelimeleri anlamakta ve ayırt etmekte zorlanıyorsanız, toplum içinde konuşulanları duyamıyorsanız, çok yüksek seslerden rahatsız olup televizyonu yüksek sesle dinlemeye başladıysanız işitme kaybınız söz konusu olabilir. İşitme kayıpları odyoloji uzmanlarının yaptığı testlerle belirleniyor. Odyoloji işitmenin ölçümü, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonuyla ilgileniyor. Acıbadem Sağlık Grubu Odyoloji Uzmanı Bengi Fişek, sese karşı hassasiyetin azalmasının ölçümüyle işitme kaybının saptanabileceğini belirtiyor. Uzman Odyolog Bengi Fişek, şöyle konuşuyor:
“Odyoloji kulaktaki ağrı, ağır işitme, çınlama, baş dönmesi, dengesizlik, konuşma geriliği, konuşamama, genetik bozukluklar gibi kulak kepçesi, dış kulak yolu, orta kulak, iç kulak , beyin sapına kadar olan işitsel yollarla ilgili sorunların teşhisinde kullanılır.”

Bebeklerin de işitmesi ölçülebiliyor İşitme kayıpları her yaşta ölçülebiliyor. Günümüzdeki imkanlarla yeni doğanların bile işitmesinin ölçülebildiğini belirten Odyoloji Uzmanı Bengi Fişek, şu bilgiyi veriyor:
“İşitme kaybının erken teşhisinin önemi, yeni doğanların işitmesinin de ölçülmesi zorunluluğunu getirmiştir. Bugün tüm dünyada yeni doğanların işitme ölçümü rutin hale getirilmiştir. İşitme kaybı ve neden kaynaklandığı, neler yapılabileceği ne kadar erken tespit edilirse, bebeğin gelişmesinin gecikmesi o kadar erken önlenir. Bebeklere uygulanan test, onların doğal uykuları sırasında yapılabiliyor. Çünkü bu testin yapılabilmesi için bebeklerin sakin ve hareketsiz olmaları gerekiyor. Hiçbir zararı olmayan ve canlarını acıtmayan, son derece de kısa süren bir testtir.”

Odyoloji bilim dalının alanına giren konular bunlarla sınırlı değil. Kulak-Burun-Boğaz doktorunun tedavisi ve cerrahi müdahalesi ile işitme probleminin ortadan kaldırılmadığı durumlarda veya tedavi ve cerrahi girişimin mümkün almadığı durumlarda işitme cihazı ile rehabilitasyon da odyolojinin ilgi alanı içine giriyor.

“İşitme kaybının erken teşhisi ne kadar önemliyse, uygun işitme cihazının seçimi de o kadar önemlidir. Çünkü uygun olmayan cihazlarla kişinin mevcut işitmesi zarar görebileceği gibi, gene cihaz uygun olmadığı için kullanılmama yoluna gidilebilir. Her iki durum da işitme engelli kişi için son derece tehlikelidir. Bu nedenle işitme cihazının, bu konuda eğitim almış uzman kişiler, (ki bu yetki odyoloji uzmanlarındadır), tarafından seçiminin yapılması gerekmektedir. Uygun işitme cihazı seçildikten sonra hastanın cihaza adaptasyonu, çocuk hastalara ise cihaz ile konuşma eğitiminin verilmesi ile de odyoloji ilgilenir.”

“Bazı ölçümlerde kişinin aktif olarak katılımı gerekirken, bazı testlerde ise hastanın aktif katılımı gerekmemektedir. Bu testlerde kişinin sakin, hareketsiz, dinlenir durumda olması tercih edilmektedir. Bütün cihazlarla yapılan ölçümlerin sonuçları birlikte değerlendirilerek işitme kaybının tipi, derecesi, işitsel sistemde nereyi etkilediği belirlenmektedir. Sonuçlara göre de hastaya medikal veya cerrahi müdahale yapılıp yapılmayacağı, hastanın işitme cihazından yarar görüp görmeyeceği veya tıbbın başka dallarından ileri tetkiklerle değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine karar verilir.”

İşitme kaybının nedenleri
·
Annenin hamileliği sırasında geçirdiği herhangi bir rahatsızlık, kullandığı bir ilaç
· Kalıtsal nedenler
· Akraba evliliği
· Genetik bozukluklar
· Doğum sırasında oluşabilecek herhangi bir sorun
· Erken doğum, düşük doğum kilosu veya anne kanında gelişme geriliği,
· Doğumdan sonra geçirilen sarılıkta biluribin düzeyinin yüksek olması
· Kafa travması
· Yüksek ateş ve havale ile seyreden hastalıklar.
· Uzun süren ve tekrarlayan orta kulak hastalıkları
· Yüksek şiddette gürültüye uzun süreli maruz kalmalar
· Orta kulak kemikçiklerinde görülen kireçlenme
· İşitsel yollardaki tümoral oluşumlar
· Geçirilen virütik enfeksiyonlar
· Herhangi bir tedavi için kullanılan ototoksik ilaçlar.


ailem

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bozukluklarına, erken, teşhis, İşitme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İyi tedavi yerine erken teşhis Rüzgar Kadın Sağlığı 0 05 Ocak 2012 22:26
Erken teşhis deri kanserinden kurtarır Lucifer Sağlık Köşesi 0 10 Mayıs 2010 16:05
Rahim kanserinde erken teşhis önemli Feronia Kadın Sağlığı 0 28 Ekim 2009 10:38
Down sendromunda erken teşhis çok önemli! Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Mart 2009 18:55