IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Kasım 2014, 20:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
17 Kasım dünya prematüre günü





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Prematüre anlamak için yarın güne çok erken başlayın..

17 Kasım Dünya Prematüre Günü

17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ
Türkiye'de yıllık doğum oranlarının yüksek olması nedeniyle prematürelik çok ciddi bir boyutta. Sayılara bakıldığında Türkiye prematüreleri Almanya ile Fransa prematürelerinin yıllık toplamına eşit. Avrupa Birliğin'ndeki diğerküçük *ülkelerde doğan toplam prematürelerin sayısı kadar. Ülkemizde yılda 150.000 bebek erken doğuyor; bunların da 50.000 kadarı çok çok küçük yani 1.000 gramın altında.


17 Kasım işte bu bebeklerin yaşam savaşlarının konu edildiği bir gün: DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ. Bugün neyi kutlayalım? Bu bebekleri yaşatan prematüre ünitelerinde çalışan doktorları, hemşireleri ve destek personelini kutlayalım. Onların savaşında birlikte olan sevgili ailelerini kutlayalım...

DOĞUM KUTLAMADIR...
Öyle güzeldir ki yenidoğan bebek! Toplu, yanakları dolu, kıpırtı halinde, bakıldığında insana yaşamın güzelliğini anlatır. Herkes mutludur etrafında. Sağlığına şükredilir gülümsmeyle...

BİR PREMATÜRENİN DOĞUMU...
Doğumda tam tersi senaryolar da oluyor mu? Evet! Prematürenin doğumu. anne karnındaki gelişim sürecini bebeğe veya anneye bağlı nedenlerle tamamlayamayan miniciklerin dünyaya gelişi... doğduklarında çok küçükler, çoğu bir kilo bile değil. akciğerleri o kadar küçük ki çok özel solunun makineleriyle bizim alıdğımız bir nefesin yüzde biri kadar havayla solutuluyorlar. Dolaşım sistemleri o kadar zayıf ki tansiyonları bile alınamıyor. Bağışıklık düzenleri o kadar gelişmemiş ki yetişkinlerin hastalnamayacağı mikropları kolaylıkla kapıveriyorlar. Beyin damarları o kadar hassas ki beyin kanaması geçirebiliyorlar. Yani HER DOĞUM GÜZEL DEĞİL, hele zamanından önce gerçeklerirse. İşte BU NEDENLE PREMATÜRENİN DOĞUMU BU GÜNE KADAR KUTLANAMIYORDU.

KAHRAMAN PREMATÜRELER VE DESTEKÇİLERİ...
Yaşamak için savaşmaktan bahsedilecekse bunun en korkuncunu prematüre bebekler yaşıyorlar. Onlar baş kahraman, aileleri de en öndeki savaşçılar olarak. Bazıları aylarca hastanede kalıyorlar, minnacık boğazlarından geçen tüplerle damla damla besleniyorlar, sık sık canları acıtılıyor, kan alınıyor, kan veriliyor, serum takılıyor ve daha pek çok boylarından büyük tedavilere ihtiyaç duyuyorlar. O kadar yoğun bir süreç yaşanıyor ki doğumlarını kutlamak kimsenin aklından bile geçmiyor. Hemşire ve doktorları zaten çok meşguller; he rgüne onu, bir gün daha yaşatabilmek için başlıyorlar. Bu uğraş bazan aylar sürüyor.

ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ...

Erken doğumların önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Televizyon, billbordlar, dergiler, internet aracılığıylaÜlkemizdeki tüm yenidoğan yataklarının ETKİN bir şekilde kullanılması, özel hastane*bebek yoğun bakımlarının boş bırakılmaması*gerekiyorPrematüre sonuçlarının kayda alınarak bakım süreçlerinde düzeltmelerin yapılması gerekiyorçalışan prematüre annelerin ücretli ve ücretsiz izin sürelerinin uzatılması gerekiyorBebek prematüre doğduğu için özel sigortaların bebeğin tedavisini reddetmemeleri gerekiyor. "Kaza yapmış kaskosuz araba"ya çevirmemeleri gerekiyor!Prematüreliğin KRONİK bir sorun olduğunun anlatılması gerekiyor. Gelişim takip merkezlerinin kurulması, prematürelerin bu merkezlerde takip eltına alınmaları ve ailellerinin eğitilmesi gerekiyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
17, dünya, günü, kasım, prematüre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
8 kasım dünya Radyoloji günü Lcia Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2014 19:56
Dünya süt günü. Sis Tebrikler & Kutlamalar 1 21 Mayıs 2011 20:02
Dünya irc günü belirleyelimmi ? telNET Serbest Kürsü 12 27 Temmuz 2008 21:35
Dünya Kadınlar Günü WideSteel Haber Arşivi 0 08 Mart 2007 09:53