IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2018, 15:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda "Utangaç Mesane Sendromu"na dikkat!








[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayatında önemli sıkıntılara neden olan bu rahatsızlığı üroloji uzmanı Doç. Dr. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlatarak, önemli bilgiler verdi.



Araştırmalara göre dünyada yaklaşık 17 milyon kişi "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]" yaşıyor. Çevrede başkaları varken veya rahatsız bir ortamda idrar yapamama durumu olarak tanımlanan bu sendrom, bir sosyal kaygı bozukluğu olarak da kabul ediliyor.
Yetişkinler kadar çocuklar arasında da sıklıkla gözlemlenen sendrom, özellikle okul çağındaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayatını oldukça zorlaştırıyor. Utangaç Mesane Sendromu'nun çocuğun ve ailesinin sosyal hayatını ciddi şekilde etkileyebileceğine değinen Üroloji uzmanı Doç. Dr. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], "Utangaç mesane sendromunda sıklıkla izlenme, dinlenme veya birisini bekletme korkusu ön plandadır. İdrar hissi oluşmasına rağmen ortak tuvaletlerde özellikle pisuarlarda idrar yapamama belirtiler arasındadır" dedi.








KENDİNİ RAHAT HİSSETMELİ

Sendromun diğer idrar boşaltamama rahatsızlıklarından farkına da değinen Doç. Dr. Özkan, "Bu sendromda çocuklarda; fiziksel, yapısal veya nörolojik bir hastalık veya idrar yapmayı engelleyen bir tıkanıklık yoktur. Çocuk kendisini rahat hissettiği ortamda ki bu sıklıkla kendi evidir, idrarını normal şekilde yapabilir" ifadelerini kullandı.
Zaman içinde çocukların sosyal alışkanlıklarının etkilendiğine de değinen Doç. Dr. Özkan, "Çocuk ve dolayısıyla ailesi ev dışında yapılan uzun süreli programlardan veya uzun yolculuklardan kaçınmaya başlayabilir. Çocuklar idrar bekletmeyi adet haline getirdiklerinde mesanedeki duyargaçların adaptasyonu ile mesane kapasitesini artırıp zamanla daha uzun süre ve bol miktarda idrar biriktirebilir. Ancak süre uzadığında aşırı sıvı alımı ve sıkışma sonucunda gündüz kaçırmaları görülebilir. Kronik olarak idrarını erteleyen çocuklarda mesane ve tüm idrar yolu olumsuz şekilde etkilenir" dedi.




AİLELER DURUMUN FARKINDA OLMALI

Ailelere de konu ile ilgili tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Özkan, "Bu sendrom idrar bekletme alışkanlığından veya inat nedeniyle idrar yapmama durumundan farklıdır. Utangaç mesane sendromunda çocuk idrar yapmayı istemesine rağmen idrarı başlatmakta aşırı derecede zorlanır veya hiç yapamaz. Bu sorunu genellikle kendi başlarına çözmeleri beklenmez. Genellikle aile veya dikkatli öğretmenler belirtileri fark eder. Aile çocuğun uzun süre ev dışında kaldığında hiç tuvalete gitmediğini veya gittiğinde idrarını yapamadığını fark edebilir. Çocuk okuldan veya dışarıda yapılan bir programdan eve gelir gelmez acil idrar hissiyle tuvalete koşabilir. Tabii ki idrar bekleten her çocuk utangaç mesane hastası demek değildir. Ancak yine de aileler sendromun farkında olursa hastalık erişkin yaşlara taşınmadan engellenebilir" şeklinde konuştu.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk saglıgı, mesane sendromu, utanma, Üroloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
"Çocuklarda kalp ağrısına dikkat" Amelia Çocuk Sağlığı 0 27 Ağustos 2014 16:46
Çağımızın salgını: "Tükenmişlik Sendromu" Lucifer Ruh Sağlığı 0 30 Kasım 2011 20:32
Kızların "Seni Annemlere Anlattım Hayatım"Sendromu baguna Komedi ve Mizah 0 15 Temmuz 2006 11:25