IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Çocuk Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/)
-   -   Bebekte Beden Isısı Düşmesi Nedir ? (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/792712-bebekte-beden-isisi-dusmesi-nedir.html)

Sanem 16 Nisan 2018 15:27

Bebekte Beden Isısı Düşmesi Nedir ?
 
Bebeklerde Beden Isısı Düşmesi
Altı yaşının üstünde olan çocukların beden ısıları genellikle ağızdan alınır; ama bu yaşın altındaki çocuklarda, termometre çocuğun koltuk altına yerleştirilmelidir. Bebeklerde, ısıyı göden bağırsağından (makattan) almak, özellikle 12 aylıktan küçük bebeklerde, en kolay yollardan biridir.

Yüksek Beden Isıları
37,7 °C’ın üstündeki beden ısısı, ateş sayılır.

Bu durumda, doktor çağırıp çağırmamanız, çocuğun yaşına, tam olarak ısının ne kadar yüksek olduğuna dair belirtiler bulunup bulunmadığına ve ısının ne kadar süre yüksek kaldığına bağlıdır. Altı aylıktan küçük bir bebeğin beden ısısı 37,7 °C‘nin üstüne yükselmişse, doktora başvurmanız gerekir; ama daha büyük bir bebek ya da çocukta, ateşin biraz yükseldiği her sefer doktora başvurmak gerekmez.

Bununla birlikte, bir şeylerin yolunda gitmediğini görünce çocuğun önce beden ısısın almanız ve yüksekse, üstelik başka belirtiler de varsa, doktora başvurmanız, en doğru tutumdur.

yenidogan-beden-isisiÇocuğun Beden Isısı Düşmesi
Anormal bir biçimde düşük beden ısısı da, tıpkı beden ısısı yükselmesi gibi tehlikeli olabilir.

Çocuk soğuksa ve beden ısısı 35 °C‘nin altına düşerse, beden ısısı düşmesi geçirmektedir ve hiç vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Bütün termometrelerin bu derece düşük ısıları göstermediğini unutmayın ve çocuğunuzun cildi size fazla soğuk gibi geliyorsa, mutlaka vakit geçirmeden doktora başvurun.

Çocuk ne kadar küçükse, beden ısısının düşmesi o kadar tehlikelidir.

Ayrıca, bazı hasta çocukların beden ısıları, yükseleceğine, alçalır. Beden ısısı düşmesi durumunda da, yükselmesi durumunda olduğu gibi, beden ısısını ölçtükten sonra, çok düşükse ya da başka belirtiler de varsa, doktora başvurmanız en doğru tutumdur.

Karda oynamak ! Karda oynamak son derece eğlencelidir, ama aynı zamanda soğuk ve kaçınılmaz biçimde ıslanma demektir. Bu yüzden, çocuğunuz karda oynamaya çıkarken, su geçirmeyen giysiler giymiş ve başının iyice örtülmüş olmasına dikkat edin.

Termometreye DİKKAT !
Bir cam termometre kullanıyorsanız, çocuğunuzu hiçbir zaman ağzında termometreyle yalnız bırakmayın ; Isırarak camını kırabilir.
Çocuğunuzun beden ısısını doktora telefonla bildiriyorsanız, ağızdan mı, koltuk altından mı, makattan mı aldığınızı söylemeyi unutmayın.
Termometreyi, çocuğun beden ısısını ölçtükten sonra, mikroptan arındırıcı bir çözeltiye batırarak temizleyip, kutusuna koyun.
Bebeğin Beden Isısı Düşmesi Hipotermi
Soğuk havada, çok yaşlılar kadar, çok küçük çocuklar da beden ısılarının düşmesi (hipotermi) tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çocukların beden ısısının çok düşmesine olanak vermenin taşıdığı tehlikelerin bilincinde olmak önemlidir.

Çünkü böyle bir durum, ölüme bile yol açabilir.

Beden ısısı düşmesi, özellikle bebeklerde, çok soğuk havada iyi ısıtılmamış odada tutuldukları zaman gözlenir; buna karşılık, büyük çocukların daha çok, açık havada oldukları zaman karşılaştıkları bir tehlikedir. Özellikle çocuk ıslanmışsa ve iyice yorulmuşsa, beden ısısı apansızın düşebilir; üstelik ilk belirtileri her zaman açık seçik olmayabilir.

Uzmanlar, beden ısısının 35 °C’nin altına inmesi durumunu “beden ısısı düşmesi” diye nitelendirmektedirler.

cocuk-ates-bedenBeden Isısı En iyi Makattan Ölçülür !
Bebeğinizin ya da çocuğunuzun beden ısısının değiştiğinden kuşkulandığınızda, ısısını ağızdan ölçmeniz güvenli bir yol değildir; çünkü ağız, bu durumda bedenin her yanından daha çok soğuyabilir, dolayısıyla ısının en iyi ölçülebileceği yer gödenbağırsağı, yani makattır. Beden ısısını ağızdan ölçmek, yalnızca çocuğun ısıtılmasının gerekli olduğunu göstermesi bakımından yararlıdır.

Çocuğunuz titreme aşamasını geçirmişse ve uyuşuk görünüyorsa, hemen doktoruna telefon edin ve doktorun gelmesini beklerken, çocuğunuzu ısıtmayı sürdürün.
Bilincini yitirmişse ya da beden ısısı bir saat içinde yükselmezse ve doktoru henüz gelmemişse, onu hemen en yakın hastanenin acil servisine götürün.
Çocuğumun beden ısısı düşerse,sıcak bir banyoya sokmam gerekir mi?
Bazı tıp uzmanları, yalnızca büyük çocuklara ve dalgın durumda değillerse, banyo önermektedirler. Bu durumda da, banyo suyunun çok sıcak olmaması gerekir; çok sıcak olması, bedendeki kanın yüzeyde toplanmasına ve beden içindeki organların daha da soğumasına yol açar.

Dolayısıyla beden ısısının 40 °C’nin üstünde olmamasına dikkat edin.

alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net