IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Çocuk Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/)
-   -   Çocuklarda Kansızlık Hastalığı Tedavisi ? (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/792714-cocuklarda-kansizlik-hastaligi-tedavisi.html)

Sanem 16 Nisan 2018 15:29

Çocuklarda Kansızlık Hastalığı Tedavisi ?
 
Çocuklarda Kansızlık Nedir ?
Kansızlık (tıp dilinde anemi) oksjjeni akciğerlerden, bedenin enerji gereksinmesi duyan başka bölümlerine taşıyan alyuvarları etkileyen bir bozukluktur. Kan hücrelerindeki “hemoglobin” adı verilen kırmızı boyarmaddenin düzeyi düştüğü zaman ortaya çıkar.

Kansızlık Nedenleri ?
Kan yitimi ya da kemik iliğini etkileyen bazı ender hastalıklar kansızlığa yol açabilirlerse de, kansızlığın en yaygın nedeni, beslenme rejiminde demirin eksik olmasıdır. Beslenme konusunda çok nazlı olan, birçok yiyeceği sevmeyen çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar, kansızlığa çok yatkındırlar.

Çocuklarda Kansızlık Belirtileri Neler ?
Klasik kansızlık belirtileri, enerji yoksunluğu, bayılma nöbetleri ve deri renginin soluk olmasıdır.
Kansız çocukta aynı zamanda çabuk öfkelenme, çaba gerektiren herhangi bir hareketten sonra soluk soluğa kalma ve çok çabuk yorulma görülebilir.
Ciddi durumlarda sarılık gelişebilir; çocuğun büyümesi duraklayabilir ya da eklemlerinde dönem dönem gelen ağrılar olabilir.
Çocuklarda Kansızlık Anemi Tedavisi
Basit demir eksikliği kökenli kansızlık, % 1 kan incelemesiyle anlaşılarak, demir içeren haplarla ya da iğnelerle, tedavi edilir.

Çocuklarda Kansızlıktan Korunma Nasıl Olmalı
Hemoglobinin üretilmesi için demir gerekir; dolayısıyla beslenme rejimi, et ve sakatat (özellikle karaciğer ve böbrek), yağlı balık, yumurta, vb. demir bakımından zengin besinler içermelidir.

Çocuğunuz yemek seçiyorsa ve yemek saatleri aranızda gerçek bir savaşa dönüşüyorsa, doktoruyla konuşun. Çocuğunuzun beslenme rejimini tamamlamak için tadı güzel ve güvenilir bir kuvvet şurubu (tonik) verebilir.

Kansızlık Soru ve Yanıt
Annenin düşük yapması, etmeni antikorları geliştirmesine yol açma tehlikesi taşır mı? Kan grubum Rh- ve birkaç yıl önce bir düşük yaptım. Şimdi hamileyim ve kaygı duyuyorum.

Bir düşükte, dölüt kanının annenin kan dolaşımına geçebilmesi olasılığı yüksektir ve dölüt Rh+’se, annede antikorlar oluşabilir. Doktorunuza düşük yaptığınızdan söz etmelisiniz; böylece şimdiden önlem alınabilir. Beslenme rejiminde demir eksikliği, kansızlığın en yaygın nedenidir. Yukardaki besinleri yemek yararlı olacaktır.

Kansızlık Soru ve Yanıtlar
Annemde kansızlık var; çocuklarıma bu bozukluğun kalıtım yoluyla geçmesi söz konusu olabilir mi?

En sık rastlanan kansızlık kalıtımla aktarılmayan demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlıktır. Ama Akdeniz kansızlığı gibi kalıtımla geçen kansızlık türleri de vardır. “Addison hastalığı” (pernisiyöz anemi) adı verilen kansızlık, kalıtım yoluyla aktarılmamakla birlikte, ailenin öbür üyelerinden bazılarında da görülebilmektedir.

Kansızlığın ciddi bir sorun olabileceğini bilmiyordum. Bu nasıl oluyor?

Büyümekte olan bedenlerin demire gereksinmesi vardır; kansızlık, iştahı azaltarak, sorunu daha da kötüleştirir.

Orak hücre kansızlığı nedir?

Orak hücre kansızlığı, Afrika kökenli insanlarda görülen kalıtımsal bir kan bozukluğudur. Kanın oksijen düzeyinin aşırı değişmesiyle, alyuvarlar büzülerek, orak biçimini alır. Ciddi bir sorun olmasına karşın, denetim altına alınabilir. Beslenme rejiminde demir eksikliği, kansızlığın en yaygın nedenidir.


alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net