IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2018, 00:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (-1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Canan Karatay'dan 'Ramazan Pidesi' tavsiyesi




İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Karatay: İftarda ve sahurda şöyle ince bir ramazan pidesi ikiye ayrılacak ve yarısına bol tereyağı sürülüp öyle tüketilecek. Sofra tuzu işlem gördüğü için yüzde 90 sodyum klorür içerir ve sağlık için çok tehlikelidir
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ramazan pidesinin ince ve yaş maya ile yapılması gerektiğini belirterek, "İftarda ve sahurda şöyle ince bir ramazan pidesi ikiye ayrılacak ve yarısına bol tereyağı sürülüp öyle tüketilecek." dedi.

Elazığ Belediyesinin davetlisi olarak çeşitli etkinlikler kapsamında kente gelen Karatay, Cip Mesire alanında düzenlenen programa katıldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Karatay, insan sağlığının önemine vurgu yaparak, tıbbın objesi insan olan bir sanat durumunda bulunduğunu aktardı.

- "Bir dilim ince ramazan pidesine bol tereyağı sürün"

Bir ülkenin ekonomik yönden gelişiminin sağlıklı bir toplumla mümkün olabileceğini ifade eden Karatay, yaklaşan ramazan ayı ile özellikle "ramazan pidesi" tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Karatay, "(Ramazan hoş geldi, baklava tepsisi boş geldi) demeyeceğiz artık. Tabii pide ramazan ayının en önemli unsurlarından biri. Yapılırken ince yapılması ve yaş maya ile yapılması lazım. Ben istemediğiniz kadar tüketmeyin desem de tabii ki tüketilecek. Ama nasıl tüketilecek? İftarda ve sahurda şöyle ince bir ramazan pidesi ikiye ayrılacak ve yarısına bol tereyağı sürülüp öyle tüketilecek. Tereyağsız olmaz." diye konuştu.

- "Sofra tuzu sağlık için çok tehlikeli"

Karatay, tuz tüketiminin insan sağlığı için önemli, sofra tuzunun ise tehlikeli olduğunu savundu.

Rafine sofra tuzunun yüzde 90 oranında sodyum klorür içerdiğini ve bunun daha çok endüstride kullanıldığını aktaran Karatay, şöyle devam etti:

"Sofra tuzu işlem gördüğü için yüzde 90 sodyum klorür içerir ve sağlık için çok tehlikelidir. Sabun, yağ, deterjan, makine yapımında asırlardan beri bu sofra tuzu saflaştırılıp kullanılıyor. Fakat kaya tuzu saf değildir ve sodyum klorür yüzde 30'dur. Sofra tuzunun ise yüzde 90'dır. Kaya tuzu rafine edilmediğinden içinde 84 mikro element vardır. Sodyum klorür, potasyum, magnezyum, silisyum, selenyum, krom insan vücudunun en önemli beyninden gırtlağından ayak ucuna kadar her hücremizin ihtiyacı olan elementleri içerir, o kadar tehlikesi yoktur, tüketilebilir. Çünkü insan vücudunun yüzde 60'ında su vardır. Bu su saf su değildir içi elementlerle doludur. En önemli elementler sodyum klorür ve potasyumdur. Hücre için bu elementler ve mineraller insan vücudunda dengeli olarak bulunursa gözümüz, beynimiz, kalbimiz, dizlerimiz çalışır, bel ağrılarımız geçer. Bunu anlatmaya çalışıyorum, tuzsuz insan olmaz."

- "Sağlık için kurtlu elma"

Meyve tüketimi ile ilgili zaman zaman önerilerde bulunduğu ancak bunların yanlış anlaşılabildiğini dile getiren Karatay, insanlara "meyve tüketmeyin" demediğini kaydetti.

Sağlıklı yaşam için her zaman ifade ettiği gibi doğal, bozulmamış, taze besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, şu bilgileri aktardı:

"11. yüzyılda İbn-i Sina'ya soruyorlar 'Hiç meyve yemeyecek miyiz?' O da diyor ki 'Eğer bir meyve yerseniz 5 kilometre koşmanız lazım ki meyvenin zehirli etkisini vücudunuzdan atasınız?' Bu İbn-i Sina'nın zamanındaki meyve. Top, tüfek, petrol, uçak, egzoz, fuel oil, fabrika yok, böyle bir zamandaki meyve için söylüyor. Şimdiki meyveye geldiği zaman topraklar tarım zehirleriyle dolu ve mekanik olarak topraktaki canlılar öldüğü için toprakta mineral kalmadı. Onun için meyvelerin hepsi maalesef şeker dolu. Bu yüzden de yapılan araştırmalar hastalıkların arttığını gösteriyor."

Sağlıklı meyve açısından 3 türün tüketiminin önemli olduğunu belirten Karatay, "Ben meyve yemeyin demiyorum. Hangisini yiyeceksiniz. Sağlık için 3 türlü meyve var, biri kurtlu elma dalından toplayıp yiyebilirsiniz. Ama ısırdığınız zaman dikkat edin kurdun yarısı orada kalmasın. İkincisi Anamur muzu, üçüncüsü zeytin en sağlıklı meyvelerdir. İlaçlanmadığı zaman istediğiniz kadar tüketin diyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
pide, ramazan, sağlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Canan Karatay'dan 'kurtlu elma yiyin' tavsiyesi SaNaLStaR Sağlık Köşesi 3 01 Şubat 2020 12:22
Canan Karatay'dan Mehmet Öz'e eleştiri Sanem Sağlık Köşesi 0 13 Nisan 2018 13:54
Prof. Dr. Canan Karatay’a tepki: O tuzu hayvanlar yer, Canan Hanım Sanem Sağlık Köşesi 3 23 Şubat 2018 13:12
Canan Karatay kimdir?, Canan Karatay biyografisi Violent Biyografiler 0 21 Aralık 2013 14:08
Canan Karatay 'o sırrı' açıkladı AngeL Haber Arşivi 0 23 Kasım 2013 16:29