IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Eylül 2018, 13:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Trigeminal Nevralji nedir? Trigeminal Nevralji belirtileri nelerdir?




Dünyanın en kötü ağrısı olarak nam salan ve nöroloji uzmanlarınca incelenen trigeminal nevralji nedir? Trigeminal Nevralji belirtileri nelerdir? Trigeminal Nevralji ağrısı nasıl geçer? Trigeminal Nevralji kulak ağrısı yapar mı? Trigeminal Nevralji ameliyatı nasıl yapılır?

Ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir. Birçok farklı tipi bulunan ağrının her biri, şiddeti ve özellikleri açısından birbirinden farklılık göstebilir. Ancak içlerinde, “dünyanın en kötü ağrısı” olarak tanımlanan ve bu özelliği ile nam salmış bir tanesi vardır: Trigeminal Nevralji.

Peki, Trigeminal Nevralji nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, tedavisi nasıl yapılır? Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, Trigeminal Nevralji ile ilgili önemli bilgiler verdi.

YÜZDE YAYILAN ELEKTRİK ÇARPMASI GİBİ, ACI VERİCİ BİR TİK

Girişimsel Nöroradyoloji alanında Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli başarılar elde eden Doç. Dr. Eren Erdem, “Hastalık, alın, yanak ve çene bölgesini kapsayan yüzün sadece bir tarafını etkileyen elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir.

Belirli bir sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı olan Trigeminal Nevralji, aynı zamanda duruma adını veren sinirin de kendisidir. Bir tik hali ile başlayan belirtiler, ilk etapta 2 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişinin ağrı yoğunluğu nedeni ile gecici yüz felç olması, konuşma ya da çiğneme yetisini kaybetmiş olması gözlemlenir.” dedi.

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAK YA DA MAKYAJ YAPMAK BİLE BU AĞRIYI TETİKLEYEBİLİR

ABD’nin Arkansas Üniversitesi’nde Endovasküler Nöroradyoloji kürsüsünü kuran ve Arkansas eyaletindeki ilk Anevrizma ve AVM Endovasküler tedavilerini gerçekleştiren Doç. Dr. Eren Erdem, “Söz konusu sinirin alın, yanak ve çene bölgesini kaplayan üç dalı vardır.

Trigeminal sinirin fonksiyonun bozulması, beyne anormal sinyaller göndermesine neden olur. Sonuç ise; insanoğlunun yaşayabileceği en şiddetli baş ve yüz ağrısıdır. Trigeminal Nevralji hastalığı, yüzünüzden beyninize kadar acı uyandıran trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumu olarak da adlandırılabilir.

Trigeminal Nevralji hastalığı durumunda, yüzünüzün hafif bir şekilde hareketi bile (dişlerinizi fırçalamak ya da makyaj yapmak gibi hareketler) ağrıyı tetikleyebilir. Ansızın başlayan ve halk arasında ‘delirten hastalık’ diye bilinen hastalığın psikolojik açıdan da birçok yansıması söz konusu olabilir.” diye konuştu
.
50 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA ORTAYA ÇIKMA OLASILIĞI YÜKSEKTİR

Trigeminal Nevralji rahatsızlığının başlangıcında kısa ve bununla birlikte hafif ataklar yaşama ihtimaliniz söz konusudur. Ancak hastalık ilerlerse daha sık görülen ağrılar yaşanabilir. Trigeminal Nevralji, kadınları erkeklerden daha sık oranda etkiler ve 50 yaşından büyükler bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

Tedavisi oldukça komplike olabilir. Öncelikle çesitli ilaç tedavileri denenir ancak çoğunlukla yeterli ağrı kontrolü sağlanamaz. Bundan sonraki aşama, “Minimal İnvaziv” olarak anılan küçük kesiler açılarak yapılan girişimsel yaklaşımlardır.

Doç. Dr. Eren Erdem, “Hastalarımızın yanağında, dudağa yakın bir bölgeden uyguladığımız iğne ile kafa tabanındaki bir delikten, beynin komşusu olan trigeminal sinire kadar ilerleyip, siniri yakarak (Radyofrekans Ablasyon-RFA), %80 oranda başarılı sonuçlar elde ediyoruz.” dedi. Erdem, cevap vermeyen hastalarda ise son seçeneğin, cerrahi mikrodekompresyon ya da ‘Gamma Knife’ radyasyon tedavisi olduğunu ekledi.

ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Trigeminal nevralji ilaçsız ve ameliyatsız tedavi edilebilir Lcia Sağlık Köşesi 0 16 Ocak 2015 20:41
Trigeminal Nevralji Nedir PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 21 Ekim 2014 10:24
Trigeminal Nevralji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 23:23
Nevralji Nedir? Belirtileri Nelerdir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 22:06
Nevralji YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 20:53