IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Disleksi nedir, belirtileri nelerdir? (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/804838-disleksi-nedir-belirtileri-nelerdir.html)

Siyahizm 22 Ekim 2018 17:15

Disleksi nedir, belirtileri nelerdir?
 
Disleksi hastalığı çocukların yaşamanı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Disleksi belirtileri fark edildiğinde uzman yardımı alınmalı ve Disleksi olan çocuğa doğru yönde bir tedavi ve uygun eğitim verilmelidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Disleksinin ne olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi merak edilen sorunların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Disleksi rahatsızlığı çocuklarda son derece önemlidir ve erken müdahale edilmesi gerekir.

DİSLEKSİ NEDİR?

Disleksi 'kelime kullanımında yaşanan zorluk' anlamına geliyor. Doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğudur. Disleksi genellikle okuma ve yazma çağındaki çocuklarda ortaya çıkar. Dikkat çekmesi ve fark edilmesi ancak çocuklar okula gittiklerinde başlamaktadır. Dislektik çocuklar, diğer çocuklara oranla daha geç okur ve yazarlar. Kelimeleri telaffuz ederken zorlanırlar ve kelime kapasiteleri de çok gelişmiş değildir.

DİSLEKSİ BELİRTİLERİ

* Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk.
* b ve d harflerini, 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama; kelimelerdeki harfleri ya da sayıları karışık algılama, ne’yi en; 3’ü E; 12’yi 21 olarak algılamak gibi.
* Okurken kelime atlamak.
* Hecelerin seslerini karıştırmak ya da sessiz harflerin yerini değiştirmek, sıklıkla yazım hatası yapmak.
* Yazı yazmada zorluk.
* Konuşurken duruma uygun kelimeyi bulmada zorluk.
* Yön (yukarı, aşağı gibi) ve zaman (saat, gün, ay, yıl) kavramları konusunda sorunlar.

DİSLEKSİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Disleksi bir hastalık olmadığı için ilaç tedavisi yoktur. Dislektik çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Fakat ülkemizde bu eğitimi veren kurumlar bulunmamaktadır. Yaş ilerledikçe okuma problemleri düzelebilir ancak yazım hataları genellikle kalıcıdır.

Dislektiklere yaklaşırken, onları aşağılayıcı tavırlardan uzak durmalı, onların zekasında bir problem varmış gibi davranmamalıyız. Onlar da, biraz yoğun bir eğitimle okuma ve yazmayı öğrenebilir. Bunun yanı sıra, diğer birçok eğitimi de alabilirler. Dislektik bireyler sabır ile yetiştirilmelidir, anlamadıkları noktalar tekrar tekrar anlatılmalıdır.


Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net