IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Çocuk Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/)
-   -   Bebeklerde Topuk Kanı Niye Alınır? (https://www.ircforumlari.net/cocuk-sagligi/829324-bebeklerde-topuk-kani-niye-alinir.html)

ÖzLem 14 Temmuz 2019 23:58

Bebeklerde Topuk Kanı Niye Alınır?
 
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bebeklerde Topuk Kanı Niye Alınır?

Bebeğimiz, canımızdan can olan yavrumuz doğduktan sonra hemen bebekten kan alınır. Bu ayaktan alınan kana topuk kanı denir. Peki Bebeklerde Topuk Kanı Niye Alınır?

Bebeğimiz doğduktan sonra alınan kan, bebeklerde hastalık belirtileri ortaya çıkmadan genetik ya da metabolik sağlık sorunlarının belirlenmesi için topuk kan testi yapılmaktadır. Bu sağlık sorunları ise boy kısalığından, gelişim bozukluğuna kadar bir çok alanı kapsamaktadır.

Bebeklerden alınan topuk kanı, özel emek sarf edilerek özel yapılmış kağıtlara damlatılır. Bu kağıtlarla beraber bebeğin anne ve babasının telefon numarası ve ev adresi alınır. Test edilmek üzere ise tarama merkezine gönderilir Bu merkezde ise bebek ile ilgili herhangi bir sorun çıkarsa, aile ile iletişime geçilerek, bebeğin hastalığı hakkında bilgi verilir. Ayrıca bu topuk kanı bir çok hastalığın belirlenmesi için önemlidir.


Topuk Kanı İle Belirlenen Hastalıklar

Tiroid bezi gelişim bozuklukları
• Doğumsal enzim eksikliği
• Kalıtsal metabolizma hastalıkları
• Zeka geriliği Beyin hasarı
Özellikle doğumdan kısa bir süre sonra, genel olarak üç gün içinde bebekten topuk kanı alınmaktadır. Kalıtsal metabolizma hastalıkları için bebeğiniz en az 24 saat beslenmiş olmalıdır. Bu yapılan test yani topuk kanı alınması uygulaması tüm doğum hastanelerinde uygulanmaktadır. Bebek taburcu edilmeden önce ilk topuk kanı hastanede alınırken, bebek hastaneden taburcu olduktan sonra ise bir hafta içinde ikinci topuk kanı alınmak üzere sağlık ocağına götürülmelidir. Sağlık ocağında, bebeğin belirlenen aile doktoru tarafından topuk kanı alınır. Bu topuk kanı, oda ısısında kurutularak incelenmek üzere tarama merkezlerine gönderilir.

Bebekten alınan topuk kanı değişik hastalıkların teşhisinde yardımcı olurken, bebekte hastalıklarla ilgili bir takım bulgular görülebilmektedir. Yukarıda belirtilen hastalıklar, en dikkat çeken belirtiler arasında bulunmaktadır.

Neden Topuk Kanı Alınıyor
Bebekler dünyaya geldikten hemen sonra, hastaneden ayrılmadan, 3 ile 5 gün arasında hemşireler tarafından alınır. Topuk kanı hayat kurtaran bir işlemdir. Daha önceden, erken tespit ederek alınan topuk kanı bir hayat kurtarabilmektedir. Hastalık riski taşıyan bebeklerin sonuçlar belli olduktan sonra, hastalığıyla ilgili tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Belirlenen tedavi de bebeğin doğum yaptığı hastane de gerçekleştirilmektedir. Bu alınan topuk kanı ile bebeğinizde sağırlık veya körlük olup olmadığı araştırılmaktadır.
İkinci topuk kanı ise bazı bebeklerden alınabilmektedir. Hastaneden eğer böyle bir istek gelirse ertelememeniz gerekir. İkinci kez topuk kanı bebek doğduktan sonraki 24 saatten önce alındıysa, ilk kan bebek yeterince beslenmeden alındıysa, ilk topuk kanı alındığında bebek antibiyotik kullanmışsa, bebek prematüre olarak doğduysa, bebekte kan değişimi yapıldıysa, ikinci topuk kanı hastane tarafından talep edilmektedir. Talep edilen topuk kanını, aile sağlık merkezlerinden aldırabilirsiniz. Topuk kanı alınırken bebeğiniz birazcık ağlasa da buna da onun sağlığı açısından alışmanız gerekir.
Alınan topuk kanı il ve ilçe sağlık müdürlüklerinde toplanarak her hafta Ankara ve İstanbul da bulunan laboratuarlara gönderilmektedir. Burada incelemeye alınan kanlar arasında, yukarıda belirttiğimiz hastalıklara sahip olan bebeklerin kanları ayrılıyor. Tespit edilen hastalığa sahip olan bebeklerin aileleri 2 hafta içinde aranarak konuyla ilgili bilgi verilmektedir. Eğer bebeğiniz hakkında size bilgi verilmediyse bebeğiniz sağlıklı demektir. Bebeğinizin sağlıklı olması da sizi çok mutlu edecektir. Lütfen topuk kanı aldırmayı ihmal etmeyin. Bu durum bebeğinizin sağlığı açısından çok önemli olmaktadır. İhmal etmemeniz gerekir.
Sizlerin rızası olmadan topuk kanı alınmadığı gibi, iki defadan fazla da topuk kanı alınması genellikle talep edilmemektedir. Talep edildiği durumda da iyi araştırma yapmanız gerekmektedir
.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net