IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2019, 16:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Araba Koltuğu Kazalarda Çocuk Ölümlerini Yüzde 75 Azaltıyor




''Gözümden sakınırım'', ''Ona gelecek bana gelsin'' diyerek bebeğinize bir şey olmasından endişe etmek yerine, kısa ya da uzun her yolculukta can güvenliğinin sağlanması için araba koltuğu kullanılması gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, arabada oto koltuğunun doğru kullanılmasıyla kazalarda çocuk ölümlerinin yüzde 75 oranında azaldığını gösteriyor.

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Nilay Hakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeklerin mutlaka araba içinde güvenliklerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Savunmasız olan bebeklerin olası bir trafik kazasında güvenliği sağlanmadığında ciddi hasar alabileceğini, hatta ölümcül sonuçlarla karşılaşılabileceğini belirten Hakan, son yıllarda gelişmiş ülkelerde trafik kazalarının sayısı azaldığını, gelişmekte olan ülkelerde ise trafik kaza sayısı ve trafik kazalarından olan yaralanma ve ölümlerin arttığını ifade etti.

Hakan, şunları kaydetti:

''Dünya Sağlık Örgütüne göre, çocukların maruz kaldığı trafik kazaları endüstrileşmiş dünyadaki en ciddi sağlık problemdir. 0-14 yaş grubu içerisindeki ölüm nedenlerini yüzde 25-50 oranında kazalar oluşturmaktadır ve bunların yaklaşık yarısı trafik kazalarından kaynaklanmaktadır.''

''Kazaların çoğu kısa mesafedeki şehir içi yolculuklarda oluyor''

Araç kazalarındaki travmaların, bebek ölümlerinin önemli nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Hakan, kazaların çoğunun kısa mesafede şehir içi yolculuklarda olduğunu söyledi.

Hakan, şöyle konuştu:

''Çok düşük hızlarda bile, araba koltuğuna bağlanmamış bebek öne fırlayarak hayatını kaybedebilir. Ayrıca emniyet kemeri takılmamış yolcular, diğer yolcular için de tehlike yaratır. Doğru takılmış çocuk oto koltukları, kazalarda ölümleri ve yaralanmaları önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, ne kadar kısa olursa olsun her yolculukta çocuk için uygun bir oto koltuğu kullanılmalıdır.''

150 santimetreden kısa ve 36 kilodan az olan çocuklara araba koltuğu zorunlu

Avrupa'daki kalite kontrol kurumlarının, özel geliştirilmiş mankenlerle yaptıkları çarpışma testleri sonucunda 48 kilometre hızla giden bir araçta bulunan 7 kilo ağırlığındaki bir bebeğin çarpışma sırasında aynı hızla camdan fırladığının belirlendiğini anlatan Hakan, ''Aynı şekilde yapılan testlerde, bir yetişkinin kucağında seyahat eden bir bebeğin, 48 kilometre hızla giden otomobilde çarpışmaya maruz kaldığında 2,5 tonluk bir basınç ile karşılaştığı belirlenmiştir. Bu yüzden çocukların kaza sırasında zarar görmesini önleyen oto güvenlik koltukları mutlaka kullanılmalıdır.''

Hakan, çocukların seyahat ettiği her arabada bir uygun çocuk oto koltuğu olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

''Çocuk bağlama sistemleri birçok ülkede 1980'li yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde çocuk taşıyan tüm araçlarda çocuk oto koltuğu bulundurma zorunluluğu 1 Haziran 2010 itibarıyla yasalaşmıştır. Buna yasaya göre, boyu 150 santimetreden kısa ve ağırlığı 36 kilodan az olan tüm çocukların araçlarda oto koltuğuyla taşınması zorunlu kılınmıştır.

Yapılan araştırmalar, çocuk oto koltuğunun doğru kullanılmasıyla çocuk ölümlerinin yüzde 75 oranında azaldığını göstermektedir.

Çocuk güvenlik koltukları arka koltuğa sabitlenmelidir. Yanlış monte edilmesi koruyuculuğunu en aza indirmektedir. Otomobilin ön kısmına ya da arka koltukta kapıya yakın kısımlara monte edilmesi hava yastıklarının açılması halinde boğulmalara ve yaralanmalara neden olabilir.''

Hangi yaşta hangi koltuk tercih edilmeli

Dr. Hakan'ın verdiği bilgiye göre, koltuklarda 0-12 aylık (0-9 kilo) bebekler için ana kucağı modeli tercih edilmeli ve bebek arka koltuğa yüzü cama bakacak şekilde yerleştirilmeli.

Dört yaşına kadar (10-18 kilo) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bu koltuklar, 9 kiloyu geçen çocukların arkaya dönük veya öne bakacak şekilde taşınabilmelerini sağlayacak hareket kabiliyetine sahip olmalı. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.

4-10 yaş arasındaki (15-36 kilo) çocuklar, boy ve ağırlık olarak hareketli koltukları kullanamayacağı ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.

Bunun yanı sıra, oto koltuğunun arabanın koltuğuyla uyumlu olup olmadığı kontrol edilmeli, koltuğun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edilmeli, her araba yolculuğundan önce koltuğun iyi yerleştirildiğinden emin olunmalı. Altı yıldan daha eski oto koltuğu değiştirilmeli. Bebek, araba hareket halindeyken bebek koltuktan çıkarılmaya çalışılmamalı. En az bir yaşına veya 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebek yüzü arkaya dönük biçimde (tampona bakar şekilde) 450 açıyla oturtulmalı. Bebeğin yanına, arka koltuğa ona bakacak kişi oturmalı.

Araba koltuğunda bebeğin koltukta çok dik oturmaması için koltuğun oturak kısmı bir havlu ile doldurulmalı. 5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeği hem omuzlarından, hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer, en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalı, bebeği çok sıkmamalı. Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleri ile kullanılabilmeli. Koltuk kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalı.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk sagliğı, saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalp hastalığı riskini yüzde 50 azaltıyor Zen Sağlık Köşesi 0 29 Nisan 2013 19:28
Chicco Çocuk Koltuğu Modelleri efLatun Aile Evlilik ve Çocuklar 0 03 Şubat 2012 20:35
Otomobillerde çocuk koltuğu kullanımının önemi Sevda Çocuk Sağlığı 0 16 Ocak 2012 02:16
Hangi araba yüzde kaç indirimli? Hesna Otomobil Haberleri 0 23 Mart 2010 14:50
Otomobillerde çocuk koltuğu zorunlu oluyor Lucifer Haber Arşivi 2 10 Mart 2010 09:47