IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2012, 11:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oraj










Balyoz Harekat Planı kapsamında hazırlandığı iddia edilen eylem planlarından birisi. Balyoz davası iddianamesinde planın Hava Kuvvetleri tarafından uygulanacak operasyonlara verilen ad olduğu iddia edilmiştir.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı 30 Mayıs 2011'de Oraj Hava Harekat Planı kapsamında aktif rol aldığı ileri sürülerek tutuklanmıştır. Bu tutuklanma ile TSK tarihinde ilk defa bir muvazzaf orgeneral tutuklanmıştır.
Konu başlıkları


Plan ve Amacı

Oraj Harekat Planı kapsamında Ege'de Yunan hava sahasında bir Türk jetinin düşürülmesi ve böylelikle Yunanistan'la ilişkilere darbe vurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Ayrıca cüppeli ve sarıklı kişilerin hava müzesini basması ve böylece karmaşa yaratılması gibi birçok eylemin de plan kapsamında olduğu iddianamede belirtilmiştir.

Balyoz darbe planı
İddialara göre plan, 2003 yılında dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı ve darbe zeminini hazırlama amaçlı Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşuyor. 5000 sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürülüyor.

Kelimenin kökeni

Oraj, Fransızca'da manası fırtına olan ve orage şeklinde yazılan kelimenin Türkçe telaffuzla yazılması ile elde edilmiştir. Dönemin Hava Kuvvetleri komutanı İbrahim Fırtına'nın soyadından dolayı bu ismi aldığı iddia edilmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
balyoz darbe planı, oraj, plan ve amacı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık