IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  kral sohbet




5Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2012, 00:35   #1
Çevrimdışı
Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler Test Soruları 1-2-3-4-5


sohbet




1. TBMM’nin elinde demiryollarından yararlanacak araçlar yoktu. Fakat Kurtuluş Savaşı’nın önemli çatışmaları demiryollarının kavşak noktası olan Eskişehir yakınlarında oldu.

TBMM’nin savaşları Eskişehir bölgesinde yoğunlaştırmasının amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) TBMM’nin takviye birliklerinden yararlanabilmek

B) İşgalcilerin demiryollarından yararlanmasını önlemek

C) Doğu cephesindeki askerlerin Batı cephesine gönderilmesini sağlamak

D) Cephaneleri kolaylıkla nakledebilmek

E) İsyanları bastırmak

2. Sakarya Savaşı Yunanlılarla yapıldı ve kazanıldı. Bu savaştan sonra Fransa TBMM ile Ankara Antlaşmasını imzaladı.

Fransa’nın antlaşmayı imzalamak için Sakarya Savaşı’nın sonucunu beklemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Ordu mevcudunu yetersiz bulması

B) Sevr Antlaşması’nın imzalanmasına karşı çıkması

C) Misak-ı Milli’yi kabul etmesi

D) TBMM’nin gerçek gücünü görmek istemesi

E) Kapitülasyonların kaldırılmasına engel olmak istemesi

3. Sovyet Rusya, TBMM’nin batılı devletler ile iyi ilişkiler kurmasını istememektedir.

Bu bilgiye göre Sovyet Rusya, TBMM’nin aşağıdaki girişimlerinden hangisine karşı çıkmış olamaz?

A) Londra Konferansı’na katılması

B) Fransa ile Ankara Antlaşması’nı imzalaması

C) Sevr Antlaşması’na tepki göstermesi

D) Londra Konferansı’nda Fransa, İngiltere ve İtalya ile ikili antlaşmalar imzalaması

E) İngiltere ile esirlerin değişimine ilişkin sözleşme imzalaması

4. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten TBMM hükümeti, kurulduğu günlerde uluslararası gündemde önemli bir ilgi görmezken, askeri alanda kazandığı başarılardan sonra dikkat çekmeye başlamış, siyasi ve hukuki varlığını İtilaf Devletleri’ne kabul ettirmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu görüşe uygun gelişmeler arasında gösterilemez?

A) I. İnönü Muharebesi’nden sonra TBMM’nin Londra Konferansı’na çağrılması

B) Eskişehir-Kütahya Muharebelerimden sonra Meclis yetkilerinin Mustafa Kemal’e devredilmesi

C) II. İnönü Muharebesi’nden, sonra Fransa’nın TBMM ile görüşme isteğinde bulunması

D) Sakarya Muharebesi’nden sonra İngiltere ile Esirlerin Değişimi Sözleşmesi’nin imzalanması

E) Sakarya Muharebesi’nden sonra Fransa ile Ankara Antlaşması’nın yapılması

5. Mustafa Kemal Sakarya Savaşı’ndan sonra orduyu Taarruz için hazır hale getirmek istemiştir.

Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yapılan hazırlıklardan biri değildir?

A) Başkomutanlık kanunu ile tanınan sürenin uzatılması

B) Orduya taarruz eğitimi verilmesi

C) Ulusal güçlerin seferber edilmesi

D) Doğu ve güney cephelerindeki birliklerin batıya sevk edilmesi

E) Saltanatın kaldırılması

6.

I. TBMM

II. İstanbul hükümeti

III. Fransa

IV. Yunanistan

V. İtalya

Yukarıdakilerden hangileri, Mudanya Ateşkes görüşmelerine katılmamıştır?

A) I ve V B) II ve III C) III ve IV

D) II ve IV E) II ve V

7. Sakarya Savaşı askeri ve siyasal sonuçları açısından Kurtuluş Savaşı’nın çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu savaşın kazanılması ile Yunanlılar Batı Anadolu’da savunma durumuna geçmiş, Fransa; TBMM ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Güney Cephesi’nin kapanmasını sağlamıştır. Ayrıca Kars Antlaşması ile de doğu sınırı kesinleşmiştir.

Bu durumun, aşağıdakilerden hangisi için uygun bir ortam hazırladığı söylenebilir?

A) Büyük Taarruz

B) Lozan Barışı’nın imzalanması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Cumhuriyetin ilanı

E) Kurtuluş Savaşı’nın bitmesi

8. İtilaf Devletleri’nin Mudanya Ateşkesi’ni imzalamaları ve Türk devletini tanımalarında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır?

A) Türk halkının gösterdiği direniş

B) Sömürgeci isteklerinin gerçekleşmeyeceğini anlamaları

C) İstanbul hükümetiyle TBMM hükümetinin uzlaşması

D) Kamuoyundan gördükleri desteği yitirmeye başlamaları

E) İtilaf Devletleri grubunun parçalanması

9. Lozan Görüşmeleri Kasım 1922’de başlamış olmasına karşılık Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923′te imzalanabilmiştir.

Konferansta sert tartışmalar yaşanması ve uzun sürmesinin asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeni Türk devletinin tam bağımsızlığının tanınmak istenmemesi

B) Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çok olması

C) Boğazlar konusuna Sovyet Rusya’nın da ilgi göstermesi

D) Kapitülasyonlar konusunun çok zaman kaybettirmesi

E) Batılıların yeni Türk devletini Osmanlı Devleti’nin devamı olarak görmesi

10. Aşağıdakilerden hangisinde verilen ilk olay, ikinci olayın nedeni değildir?

A) Osmanlı hükümetinin Lozan Konferansı’na çağrılması-Saltanatın kaldırılması

B) I. İnönü Savaşının kazanılması-TBMM’nin Londra Konferansı’na çağrılması

C) Sakarya Savaşı’nın kazanılması-Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması’nın imzalanması

D) Amasya Genelgesi’nin yayınlanması-İzmir’in işgali

E) Misak-ı Milli’nin kabulü-İstanbul’un işgali

11. Türkiye’nin;

I. Irak

II. Suriye

III. Sovyet Rusya

IV. İran

gibi devletlerden hangileri ile olan sınırları, Lozan Antlaşması’nda Misak-ı Milli’ye uygun olarak belirlenememiştir?

A) I ve IV B) I ve II C) II ve III

D) I ve III E) III ve IV

12. “Lozan Konferansı, Türkiye için büyük bir diplomatik zaferi temsil etmektedir. İsmet Paşa uluslararası alanda, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının dört yıl süre ile savaşmış olmalarının nedenini bu belge ile ispatlamış oldu.” Uluslararası bir tarih yazarı bu görüşleri ile Lozan Antlaşması’nın Türk ulusu için önemini anlatmaktadır.

Lozan Barış Antlaşması’nın diplomatik başarıları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Boğazların yönetiminin uluslararası bir komisyona bırakılması

B) Yeni Türk devletinin bağımsızlığının kabul ettirilmesi

C) Düyun-u Umumiye İdaresi’nin kaldırılması

D) Kapitülasyonların sona erdirilmesi

E) Yeni Türk devletinin içişlerine karışılmasının engellenmesi

CEVAP ANAHTARI

1. B 2. D 3. C 4. B 5. E

6. D 7. A 8. C 9. A 10. D

11. B 12. A


1. TBMM’nin elinde demiryollarından yararlanacak araçlar yoktu. Fakat Kurtuluş Savaşı’nın önemli çatışmaları demiryollarının kavşak noktası olan Eskişehir yakınlarında oldu.

TBMM’nin savaşları Eskişehir bölgesinde yoğunlaştırmasının amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) TBMM’nin takviye birliklerinden yararlanabilmek

B) İşgalcilerin demiryollarından yararlanmasını önlemek

C) Doğu cephesindeki askerlerin Batı cephesine gönderilmesini sağlamak

D) Cephaneleri kolaylıkla nakledebilmek

E) İsyanları bastırmak

2. Sakarya Savaşı Yunanlılarla yapıldı ve kazanıldı. Bu savaştan sonra Fransa TBMM ile Ankara Antlaşmasını imzaladı.

Fransa’nın antlaşmayı imzalamak için Sakarya Savaşı’nın sonucunu beklemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Ordu mevcudunu yetersiz bulması

B) Sevr Antlaşması’nın imzalanmasına karşı çıkması

C) Misak-ı Milli’yi kabul etmesi

D) TBMM’nin gerçek gücünü görmek istemesi

E) Kapitülasyonların kaldırılmasına engel olmak istemesi

3. Sovyet Rusya, TBMM’nin batılı devletler ile iyi ilişkiler kurmasını istememektedir.

Bu bilgiye göre Sovyet Rusya, TBMM’nin aşağıdaki girişimlerinden hangisine karşı çıkmış olamaz?

A) Londra Konferansı’na katılması

B) Fransa ile Ankara Antlaşması’nı imzalaması

C) Sevr Antlaşması’na tepki göstermesi

D) Londra Konferansı’nda Fransa, İngiltere ve İtalya ile ikili antlaşmalar imzalaması

E) İngiltere ile esirlerin değişimine ilişkin sözleşme imzalaması

4. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten TBMM hükümeti, kurulduğu günlerde uluslararası gündemde önemli bir ilgi görmezken, askeri alanda kazandığı başarılardan sonra dikkat çekmeye başlamış, siyasi ve hukuki varlığını İtilaf Devletleri’ne kabul ettirmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu görüşe uygun gelişmeler arasında gösterilemez?

A) I. İnönü Muharebesi’nden sonra TBMM’nin Londra Konferansı’na çağrılması

B) Eskişehir-Kütahya Muharebelerimden sonra Meclis yetkilerinin Mustafa Kemal’e devredilmesi

C) II. İnönü Muharebesi’nden, sonra Fransa’nın TBMM ile görüşme isteğinde bulunması

D) Sakarya Muharebesi’nden sonra İngiltere ile Esirlerin Değişimi Sözleşmesi’nin imzalanması

E) Sakarya Muharebesi’nden sonra Fransa ile Ankara Antlaşması’nın yapılması

5. Mustafa Kemal Sakarya Savaşı’ndan sonra orduyu Taarruz için hazır hale getirmek istemiştir.

Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yapılan hazırlıklardan biri değildir?

A) Başkomutanlık kanunu ile tanınan sürenin uzatılması

B) Orduya taarruz eğitimi verilmesi

C) Ulusal güçlerin seferber edilmesi

D) Doğu ve güney cephelerindeki birliklerin batıya sevk edilmesi

E) Saltanatın kaldırılması

6.

I. TBMM

II. İstanbul hükümeti

III. Fransa

IV. Yunanistan

V. İtalya

Yukarıdakilerden hangileri, Mudanya Ateşkes görüşmelerine katılmamıştır?

A) I ve V B) II ve III C) III ve IV

D) II ve IV E) II ve V

7. Sakarya Savaşı askeri ve siyasal sonuçları açısından Kurtuluş Savaşı’nın çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu savaşın kazanılması ile Yunanlılar Batı Anadolu’da savunma durumuna geçmiş, Fransa; TBMM ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Güney Cephesi’nin kapanmasını sağlamıştır. Ayrıca Kars Antlaşması ile de doğu sınırı kesinleşmiştir.

Bu durumun, aşağıdakilerden hangisi için uygun bir ortam hazırladığı söylenebilir?

A) Büyük Taarruz

B) Lozan Barışı’nın imzalanması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Cumhuriyetin ilanı

E) Kurtuluş Savaşı’nın bitmesi

8. İtilaf Devletleri’nin Mudanya Ateşkesi’ni imzalamaları ve Türk devletini tanımalarında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır?

A) Türk halkının gösterdiği direniş

B) Sömürgeci isteklerinin gerçekleşmeyeceğini anlamaları

C) İstanbul hükümetiyle TBMM hükümetinin uzlaşması

D) Kamuoyundan gördükleri desteği yitirmeye başlamaları

E) İtilaf Devletleri grubunun parçalanması

9. Lozan Görüşmeleri Kasım 1922’de başlamış olmasına karşılık Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923′te imzalanabilmiştir.

Konferansta sert tartışmalar yaşanması ve uzun sürmesinin asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeni Türk devletinin tam bağımsızlığının tanınmak istenmemesi

B) Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çok olması

C) Boğazlar konusuna Sovyet Rusya’nın da ilgi göstermesi

D) Kapitülasyonlar konusunun çok zaman kaybettirmesi

E) Batılıların yeni Türk devletini Osmanlı Devleti’nin devamı olarak görmesi

10. Aşağıdakilerden hangisinde verilen ilk olay, ikinci olayın nedeni değildir?

A) Osmanlı hükümetinin Lozan Konferansı’na çağrılması-Saltanatın kaldırılması

B) I. İnönü Savaşının kazanılması-TBMM’nin Londra Konferansı’na çağrılması

C) Sakarya Savaşı’nın kazanılması-Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması’nın imzalanması

D) Amasya Genelgesi’nin yayınlanması-İzmir’in işgali

E) Misak-ı Milli’nin kabulü-İstanbul’un işgali

11. Türkiye’nin;

I. Irak

II. Suriye

III. Sovyet Rusya

IV. İran

gibi devletlerden hangileri ile olan sınırları, Lozan Antlaşması’nda Misak-ı Milli’ye uygun olarak belirlenememiştir?

A) I ve IV B) I ve II C) II ve III

D) I ve III E) III ve IV

12. “Lozan Konferansı, Türkiye için büyük bir diplomatik zaferi temsil etmektedir. İsmet Paşa uluslararası alanda, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının dört yıl süre ile savaşmış olmalarının nedenini bu belge ile ispatlamış oldu.” Uluslararası bir tarih yazarı bu görüşleri ile Lozan Antlaşması’nın Türk ulusu için önemini anlatmaktadır.

Lozan Barış Antlaşması’nın diplomatik başarıları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Boğazların yönetiminin uluslararası bir komisyona bırakılması

B) Yeni Türk devletinin bağımsızlığının kabul ettirilmesi

C) Düyun-u Umumiye İdaresi’nin kaldırılması

D) Kapitülasyonların sona erdirilmesi

E) Yeni Türk devletinin içişlerine karışılmasının engellenmesi

CEVAP ANAHTARI

1. B 2. D 3. C 4. B 5. E

6. D 7. A 8. C 9. A 10. D

11. B 12. A
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
radyo44.com.tr
Alt 12 Mayıs 2012, 00:37   #2
Çevrimdışı
Cevap: Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler Test Soruları 1-2-3-4-5






1. TBMM'nin elinde demiryollarından yararlanacak araçlar yoktu. Fakat Kurtuluş Savaşı'nın önemli çatışmaları demiryollarının kavşak noktası olan Eskişehir yakınlarında oldu.

TBMM'nin savaşları Eskişehir bölgesinde yoğunlaştırmasının amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) TBMM'nin takviye birliklerinden yararlanabilmek

B) İşgalcilerin demiryollarından yararlanmasını önlemek

C) Doğu cephesindeki askerlerin Batı cephesine gönderilmesini sağlamak

D) Cephaneleri kolaylıkla nakledebilmek

E) İsyanları bastırmak



2. Sakarya Savaşı Yunanlılarla yapıldı ve kazanıldı. Bu savaştan sonra Fransa TBMM ile Ankara Antlaşmasını imzaladı.

Fransa'nın antlaşmayı imzalamak için Sakarya Savaşı'nın sonucunu beklemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Ordu mevcudunu yetersiz bulması

B) Sevr Antlaşması'nın imzalanmasına karşı çıkması

C) Misak-ı Milli'yi kabul etmesi

D) TBMM'nin gerçek gücünü görmek istemesi

E) Kapitülasyonların kaldırılmasına engel olmak istemesi



3. Sovyet Rusya, TBMM'nin batılı devletler ile iyi ilişkiler kurmasını istememektedir.

Bu bilgiye göre Sovyet Rusya, TBMM'nin aşağıdaki girişimlerinden hangisine karşı çıkmış olamaz?

A) Londra Konferansına katılması

B) Fransa ile Ankara Antlaşması'nı imzalaması

C) Sevr Antlaşması'na tepki göstermesi

D) Londra Konferansı'nda Fransa, İngiltere ve İtalya ile ikili antlaşmalar imzalaması

E) İngiltere ile esirlerin değişimine ilişkin sözleşme imzalaması



4. Kurtuluş Savaşı'nı yürüten TBMM hükümeti, kurulduğu günlerde uluslararası gündemde önemli bir ilgi görmezken, askeri alanda kazandığı başarılardan sonra dikkat çekmeye başlamış, siyasi ve hukuki varlığını İtilaf Devletleri'ne kabul ettirmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu görüşe uygun gelişmeler arasında gösterilemez?

A) I. İnönü Muharebesi'nden sonra TBMM'nin Londra Konferansına çağrılması

B) Eskişehir-Kütahya Muharebelerimden sonra Meclis yetkilerinin Mustafa Kemal'e devredilmesi

C) II. İnönü Muharebesi'nden, sonra Fransa'nın TBMM ile görüşme isteğinde bulunması

D) Sakarya Muharebesi'nden sonra İngiltere ile Esirlerin Değişimi Sözleşmesi'nin imzalanması

E) Sakarya Muharebesi'nden sonra Fransa ile Ankara Antlaşması'nın yapılması



5. Mustafa Kemal Sakarya Savaşı'ndan sonra orduyu Taarruz için hazır hale getirmek istemiştir.

Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yapılan hazırlıklardan biri değildir?

A) Başkomutanlık kanunu ile tanınan sürenin uzatılması

B) Orduya taarruz eğitimi verilmesi

C) Ulusal güçlerin seferber edilmesi

D) Doğu ve güney cephelerindeki birliklerin batıya sevk edilmesi

E) Saltanatın kaldırılması



6.

I. TBMM

II. İstanbul hükümeti

III. Fransa

IV. Yunanistan

V. İtalya

Yukarıdakilerden hangileri, Mudanya Ateşkes görüşmelerine katılmamıştır?

A) I ve V B) II ve III C) III ve IV

D) II ve IV E) II ve V



7. Sakarya Savaşı askeri ve siyasal sonuçları açısından Kurtuluş Savaşı'nın çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu savaşın kazanılması ile Yunanlılar Batı Anadolu'da savunma durumuna geçmiş, Fransa; TBMM ile Ankara Antlaşması'nı imzalayarak Güney Cephesi'nin kapanmasını sağlamıştır. Ayrıca Kars Antlaşması ile de doğu sınırı kesinleşmiştir.

Bu durumun, aşağıdakilerden hangisi için uygun bir ortam hazırladığı söylenebilir?

A) Büyük Taarruz

B) Lozan Barışı'nın imzalanması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Cumhuriyetin ilanı

E) Kurtuluş Savaşı'nın bitmesi



8. İtilaf Devletleri'nin Mudanya Ateşkesi'ni imzalamaları ve Türk devletini tanımalarında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır?

A) Türk halkının gösterdiği direniş

B) Sömürgeci isteklerinin gerçekleşmeyeceğini anlamaları

C) İstanbul hükümetiyle TBMM hükümetinin uzlaşması

D) Kamuoyundan gördükleri desteği yitirmeye başlamaları

E) İtilaf Devletleri grubunun parçalanması



9. Lozan Görüşmeleri Kasım 1922de başlamış olmasına karşılık Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalanabilmiştir.

Konferansta sert tartışmalar yaşanması ve uzun sürmesinin asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeni Türk devletinin tam bağımsızlığının tanınmak istenmemesi

B) Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çok olması

C) Boğazlar konusuna Sovyet Rusya'nın da ilgi göstermesi

D) Kapitülasyonlar konusunun çok zaman kaybettirmesi

E) Batılıların yeni Türk devletini Osmanlı Devleti'nin devamı olarak görmesi



10. Aşağıdakilerden hangisinde verilen ilk olay, ikinci olayın nedeni değildir?

A) Osmanlı hükümetinin Lozan Konferansı'na çağrılması-Saltanatın kaldırılması

B) I. İnönü Savaşının kazanılması-TBMM'nin Londra Konferansı'na çağrılması

C) Sakarya Savaşı'nın kazanılması-Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması'nın imzalanması

D) Amasya Genelgesi'nin yayınlanması-İzmir'in işgali

E) Misak-ı Milli'nin kabulü-İstanbul'un işgali



11. Türkiye'nin;

I. Irak

II. Suriye

III. Sovyet Rusya

IV. İran

gibi devletlerden hangileri ile olan sınırları, Lozan Antlaşması'nda Misak-ı Milli'ye uygun olarak belirlenememiştir?

A) I ve IV B) I ve II C) II ve III

D) I ve III E) III ve IV



12. "Lozan Konferansı, Türkiye için büyük bir diplomatik zaferi temsil etmektedir. İsmet Paşa uluslararası alanda, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının dört yıl süre ile savaşmış olmalarının nedenini bu belge ile ispatlamış oldu." Uluslararası bir tarih yazarı bu görüşleri ile Lozan Antlaşması'nın Türk ulusu için önemini anlatmaktadır.

Lozan Barış Antlaşması'nın diplomatik başarıları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Boğazların yönetiminin uluslararası bir komisyona bırakılması

B) Yeni Türk devletinin bağımsızlığının kabul ettirilmesi

C) Düyun-u Umumiye İdaresi'nin kaldırılması

D) Kapitülasyonların sona erdirilmesi

E) Yeni Türk devletinin içişlerine karışılmasının engellenmesi



CEVAP ANAHTARI

1. B 2. D 3. C 4. B 5. E

6. D 7. A 8. C 9. A 10. D

11. B 12. A

  Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Mayıs 2012, 00:38   #3
Çevrimdışı
Cevap: Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler Test Soruları 1-2-3-4-5






1. Kuvay-ı Milliye; işgallere karşı bölgelerini savunmak amacıyla oluşturulan silahlı direniş birlikleridir.

Bu tanıma göre aşağıdakilerden hangisi Kuvay-ı Milliye'nin kurulmasına neden olan gelişmelerden biridir?

A) İstanbul hükümetine karşı ayaklanmalar çıkması

B) Ülkede güvenliğin sağlanmak istenmesi

C) Osmanlı ordularının terhis edilmesi

D) Düzenli bir orduya gerek duyulması

E) Ulusal mücadelenin etkisiz hale getirilmek istenmesi



2. Mondros Ateşkesi'nden sonra; batıda Yunan, güneyde Fransız işgaline karşı bir Kuvay-ı Milliye direnişi başladığı halde, doğu cephesinde böyle bir halk hareketi oluşmamıştır.

Bu durum bölgenin;

I. Doğu Anadolu'da Ermeni saldırılarının yoğunlaşması

II. Doğu'daki Osmanlı ordularının terhis edilmemesi

III. Doğu'da halk hareketini yönlendirecek cemiyetlerin kurulmuş olması

gibi özelliklerinden hangileriyle açıklanabilir?

A) I ve II B) II ve III C) Yalnız I

D) I ve III E) Yalnız II



3. TBMM tarafından oluşturulan düzenli ordunun ilk başarısı olan I. İnönü Savaşı'ndan sonra toplanan Londra Konferansı'nda ulusal bağımsızlığa aykırı kararlar alınacağı tahmin edildiği halde, Mustafa Kemal, toplantıya temsilci gönderilmesinin yararlı olacağını açıklamıştır.

Konferansa temsilci gönderen TBMM'nin amaçlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Misak-ı Milli'yi işgalci devletlere tanıtmak

B) TBMM'nin uluslararası etkinliğini artırmak

C) TBMM'nin barış taraftarı olduğunu kanıtlamak

D) TBMM'nin hangi şartlarla antlaşma imzalayacağını açıklamak

E) İstanbul hükümetiyle ortak hareket etmek



4. Aşağıdakilerden hangisi, Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra işgallere başlayan Fransızların güney cephesinde başarısızlığa uğradığının bir kanıtı olarak gösterilemez?

A) Maraş ve Urfa'nın halk tarafından kurtarılması

B) Antep'in Fransızlara karşı 11 ay direnmesi

C) İşgal ettiği yerleri Ankara Antlaşması ile boşaltması

D) Ermenilerle işbirliği yapması

E) TBMM'yi resmen tanıması



5. TBMM 23 Nisan 1920'de açıldığı halde anayasa ancak I. İnönü Savaşı'nın kazanılmasından sonra kabul edilmiştir.

Bu bilgiye göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) TBMM ile İstanbul hükümeti arasındaki anlaşmazlık giderilmiştir.

B) Askeri alanda kazanılan başarı anayasanın ilan edilmesi için uygun bir ortam oluşturmuştur.

C) İnönü Savaşı anayasa hazırlıklarının tamamlanması için kazanılmıştır.

D) Ankara'ya ilerleyen Yunan ordularının durdurulması barış görüşmelerinin başlamasına neden olmuştur.

E) Anayasa çalışmalarında Yunanlılardan yararlanılmıştır.



6. Aşağıdakilerden hangisi, TBMM'nin 16 Mart 1921'de Sovyet Rusya ile imzaladığı Moskova Antlaşması'nın özelliklerinden biri değildir?

A) Doğu sınırının kesinlik kazanması

B) Sovyet Rusya'nın Misak-ı Milli'yi kabul etmesi

C) Büyük bir devletin TBMM kurduğu düzeni tanıması

D) TBMM hükümetinin diplomatik başarısı olması

E) Sovyet Rusya'nın kapitülasyonların kaldırılmasını kabul etmesi



7. II. İnönü Savaşı'nın kazanılması üzerine ortaya çıkan aşağıdaki gelişmelerden hangisi, TBMM'nin güç kazandığına kanıt olarak gösterilemez?

A) Fransa'nın Ankara'ya bir temsilci göndererek TBMM ile görüşmeler yapması

B) İtalya'nın işgal ettiği topraklardan çekilmeye başlaması

C) İngiltere'nin Malta'da tutuklu bulunan Türk esirlerden bir bölümünü serbest bırakması

D) Yunanlıların Kütahya-Eskişehir yöresinde yeniden saldırıya geçmesi

E) Fransa'nın daha önce işgal etmiş olduğu Zonguldak'tan çekilmesi



8. Mustafa Kemal'in 7-8 Ağustos 1921'de yayınladığı Tekalif-i Milliye Emirleri'nin bazı maddeleri şunlardır:

- Yiyecek maddelerinin yüzde kırkına el konulacak

- Sahibi bulunamayan yiyecek ve giyeceklerin tamamına el konulacak

- Taşıt araçlarının yüzde yirmisine el konulacak

Bu maddelere bakıldığında Tekalif-i Milliye Emirleri ile ilgili olarak;

I. Ordunun ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.

II. TBMM tarafından yayınlanmıştır.

III. Ulusal kaynakların kullanılması amaçlanmıştır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II B) II ve III C) Yalnız I

D) Yalnız III E) I ve III



9. İtilaf Devletleri 22 Mart 1922'de TBMM'ye yeni bir barış önerisinde bulundular.

Barış önerilerinin amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) Düzenli ordunun kurulmasını engellemek

B) Kapitülasyonların devamını antlaşmalarla düzenlemek

C) TBMM'nin Sovyet Rusya ile imzaladığı antlaşmaları onaylamak

D) Yunanlıların bulundukları bölgelerde tutunmalarını sağlamak

E) İstanbul'un boşaltılmasının esaslarını belirlemek



10. Sakarya Savaşı sonucunda;

- 13 Ekim 1921'de Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması imzalandı.

- 20 Ekim 1921'de Fransa ile Ankara Antlaşması imzalandı.

- 23 Ekim 1921'de İngiltere ile Esirlerin Değişimine ilişkin Sözleşme imzalandı.

Bu gelişmelere bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

A) Batı sınırı belirlenmiştir.

B) Sakarya Savaşı TBMM'yi güçlendirmiştir.

C) Sevr Antlaşması'nın geçersiz olduğu anlaşılmıştır.

D) Güney sınırı Fransızlarla yapılan anlaşmayla belirlenmiştir.

E) Doğu sınırı kesin şeklini almıştır.



11. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda yer alan;

I. İstanbul TBMM yönetimine bırakılacaktır.

II. Yunanlılar Doğu Trakya'yı boşaltacaktır.

III. Barış imzalanıncaya kadar İtilaf Devletleri'nin orduları İstanbul'da kalacaktır.

gibi maddelerden hangileri, "Osmanlı Devletinin Türkiye'nin geleceği ile ilgili karar verme hakkını" kaybettiğinin kanıtıdır?

A) Yalnız I B) Yalnız .II C) Yalnız III

D) I ve II E) II ve III



12. Kurtuluş Savaşı'nda askeri başarı kazanıldıktan sonra saltanat kaldırıldı.

Saltanatın kaldırılmasını hızlandıran gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

A) Halifeliğin saltanata bağlı olması

B) Mudanya görüşmelerinin başlaması

C) İstanbul hükümetinin Lozan Konferansı'na katılma kararı alması

D) Doğu Trakya'nın savaş yapılmadan kurtarılması

E) İstiklal Mahkemeleri'nin kurulması



CEVAP ANAHTARI

1. C 2. E 3. E 4. D 5. B

6. A 7. D 8. E 9. D 10. B

11. A 12. C

  Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Mayıs 2012, 00:38   #4
Çevrimdışı
Cevap: Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler Test Soruları 1-2-3-4-5






1. Kuva-i Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın sembolü gibidir. Anadolu'nun içinde bulunduğu durum Kuva-i Milliye'nin ortaya çıkışını zorunlu hale getirmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi Kuva-i Milliye'nin ortaya çıkışında etkili olmamıştır?

A) Orduların terhis edilmesi

B) İşgallerin başlaması

C) Ülke bütünlüğünün tehlikeye düşmesi

D) TBMM'ye karşı isyanların çıkması

E) İstanbul hükümetinin görevini yapmaması



2.

Bilgi : Osmanlı Devleti 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması'nı imzalayarak Doğu Anadolu'da bir Ermeni Devleti'nin kurulmasını kabul etmiştir.

Durum: TBMM'nin Doğu cephesi komutanlığına atadığı Kazım Karabekir 28-30 Eylül 1920'de Sarıkamış harekatı düzenleyerek Ermenileri Gümrü Antlaşması'nı imzalamaya zorlamıştır.

Bilgi ve durum birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

A) TBMM Sevr Antlaşması'nı kabul etmemiştir.

B) Ermeniler daha fazla toprak kazanmak istemiştir.

C) Ermeni sorunu siyasi yollarla çözüme kavuşmuştur.

D) Rusya Ermenileri desteklemekten vazgeçmiştir.

E) Sevr Antlaşması'nın bütün koşulları değiştirilmiştir.



3. Falih Rıfkı Atay'a göre; "İnönü Savaşları çete devrinden çıkan Anadolu'nun düzenli ordu ile kazandığı zaferlerdir. Unutulmamalıdır ki Birinci İnönü Savaşı cephe gerisinde orduyu isteyenler ve istemeyenler arasındaki kavga ile aynı günlerde olmuştur."

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi savunulabilir?

A) Ege Bölgesi işgalden kurtarılmıştır.

B) Anadolu'da görüş ayrılıkları bulunmaktadır.

C) İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıkları vardır.

D) Kuvay-ı Milliye ülkenin kurtarılması için yeterli görülmüştür.

E) İstanbul hükümeti düzenli orduyu desteklemektedir.



4. TBMM,

- 1920 yılı sonlarında Ermenistan ile Gümrü Antlaşması'nı yapmıştır.

- I. İnönü Muharebesi'nden sonra Londra Konferansı'na çağrılmıştır.

- 1921 yılında Afganistan ve Rusya ile dostluk antlaşmaları imzalamıştır.

Bu gelişmelere göre;

I. TBMM siyasi varlığını Ermenistan'a kabul ettirmiştir.

II. Askeri başarılar siyasi gelişmeleri hazırlamıştır.

III. TBMM'yi tanıyan devlet sayısı giderek artmıştır.

gibi yargılardan hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

D) I, II ve III E) I ve III



5. İtilaf Devletleri'nin Londra Konferansı'na İstanbul hükümeti ile TBMM'yi birlikte çağırmalarının amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) İki taraf arasındaki görüş ayrılığından faydalanmak

B) Demokratik bir tutum sergilemek

C) TBMM hükümetinin savaşçı tutumunu dünya kamuoyuna duyurmak

D) İki hükümetin uzlaşmasını sağlamak

E) TBMM Hükümeti'ni önemsediğini göstermek



6. Mustafa Kemal Sakarya Savaşı'nın stratejisi belirlenirken yaptığı konuşmada; "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça düşmana terk olunamaz" demiştir.

Buna göre;

I. Sakarya Savaşı Kurtuluş savaşının en son savaşıdır.

II. Ülkenin tamamı savunulacaktır.

III. Sakarya Savaşı düşmanı yurttan atmayı hedefleyen bir taarruz savaşıdır.

IV. Düşmanlarla kesinlikle antlaşma yapılmayacaktır.

yargılarından hangisi savunulabilir?

A) Yalnız II B) I ve III C) II ve IV

D) Yalnız IV E) Yalnız III



7. Moskova Antlaşması'nın aşağıdaki maddelerinden hangisi, Sovyet Rusya'nın Sevr Antlaşmasını tanımadığının kanıtıdır?

A) Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında imzalanan antlaşmalar geçersizdir.

B) İki taraf arasında ekonomik, mali ve askeri işbirliği yapılacaktır.

C) Kapitülasyonların kaldırılması kabul edilmiştir.

D) Boğazlar rejimi Karadeniz'de kıyısı olan devletlerce belirlenmiştir.

E) Taraflardan birinin tanımadığı bir antlaşmayı diğeri de tanımayacaktır.



8.

- Sakarya Savaşı'nın kazanılmasıyla Yunan ordusunun saldırı gücü kırıldı.

- Türk ordusu Sakarya Savaşı'ndan sonra genel bir saldırıya geçebilmek için bir yıl kadar bekledi.

Aşağıdakilerden hangisi bu iki durum arasındaki çelişkiyi açıklamaktadır?

A) Meclis içinde görüş ayrılıklarının olması

B) Ordunun saldırı hazırlıklarını tamamlayabilmesi için zamana ihtiyaç duyulması

C) Geçen süre içinde barış önerilerinin değerlendirilmesi

D) Dış destek sağlamak için girişimlerde bulunulması

E) İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıklarından yararlanılması



9. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın bazı maddeleri şunlardır:

I. TBMM ile Yunanlılar arasındaki savaş sona erecektir.

II. Doğu Trakya Yunanlılar tarafından boşaltılacaktır.

III. İstanbul TBMM yönetimine bırakılacaktır.

Bunlardan hangileri "Osmanlı Devleti'nin hukuken sona erdiğinin İtilaf Devletleri tarafından da benimsendiğini" kanıtlar?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

D) I ve II E) II ve III



10. TBMM 20 Ekim 1921'de Fransızlarla Ankara Antlaşması'nı imzalamıştır.

Aşağıdakilerden hangisi, bu antlaşmanın sonuçlarından biri değildir?

A) Fransa ile savaş durumunun sona ermesi

B) Hatay dışında bugünkü Suriye sınırının çizilmesi

C) Fransa'nın yeni Türk devletini tanıması

D) Fransızların güney cephesini tamamen boşaltması

E) İtilaf Devletleri'yle işbirliği sağlanması



11. itilaf Devletleri Lozan Konferansı'na TBMM'nin yanında İstanbul hükümetini de çağırınca TBMM çıkardığı bir yasa ile saltanatı kaldırmış ve Osmanlı Devleti'nin varlığı resmen sona ermiştir.

TBMM'nin bu karar ile aşağıdakilerden hangisini kanıtladığı söylenebilir?

A) Bölgesel barışı sağlamak

B) Milletler Cemiyeti'nin kararlarına uymak

C) Yeni bir savaş başlatmak

D) Ulusun tek ve gerçek temsilcisi olduğunu göstermek

E) İtilaf Devletleri'yle uzlaşmak



12. İsmet Paşa, Lozan Görüşmeleri'ne katılan devletlerin temsilcilerine;

- Barış yapılabilmesi için egemenlik ve hayat hakkımıza saygı duyulması gerektiğini,

- Lozan'a Mondros Ateşkesi'nden değil Mudanya Ateşkesi'nden sonra gelindiğini, söylemiştir.

İsmet Paşa'nın bu sözleri aşağıdakilerden hangisini savunduğunun göstergesi sayılamaz?

A) Azınlık haklarına saygı gösterilemeyeceğini

B) Misak-ı Milli'den taviz verilmeyeceğini

C) Türk milletinin bağımsızlığının tanınması gerektiğini

D) Türk tarafının Lozan Konferansı'na zafer kazanarak geldiğini

E) Türklerin uluslararası eşitlik ilkesinden yana olduğunu



CEVAP ANAHTARI

1. D 2. A 3. B 4. D 5. A

6. A 7. E 8. B 9. C 10. E

11. D 12. A

  Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Mayıs 2012, 00:39   #5
Çevrimdışı
Cevap: Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler Test Soruları 1-2-3-4-5






1. Mustafa Kemal 28/29 Mayıs 1919'da yayınladığı Havza Genelgesi'nde işgallere karşı mitingler ve gösteriler düzenlenmesini istemiştir.

Bu bilgiye göre, Havza Genelgesi'nin amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) Ulusal egemenliği sağlamak

B) İtilaf Devletleri'ne gözdağı vermek

C) İşgalleri durdurmak

D) İstanbul hükümetini uyarmak

E) Ulusal bilinç ve heyecanı canlandırmak



2. Amasya Genelgesi'nin;

I. Sivas'ta toplanacak olan kongreye her ilden üç temsilci gönderilmelidir.

II. Vatanın bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir.

III. İstanbul hükümeti üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir.

IV. Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır.

gibi maddelerinden hangileri, Kurtuluş Savaşı'nın gerekçesini ortaya koymaktadır?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) II ve IV E) I ve III



3. Amasya Genelgesi'nde "Sivas'ta ulusal bir kongre toplanması kararının ulusal bir sır olarak tutulması ve kongreye katılacak delegelerin kimliklerinin gizlenmesi" istenmiştir.

Uyulması istenen bu önlemlere neden olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) İstanbul hükümeti ve İtilaf Devletleri'nin kongreye katılıma engel olabileceği düşüncesi

B) Fırka çalışmalarına engel olunmak istenmesi

C) Doğu'nun İtilaf Devletlerince işgalinin önlenmek istenmesi

D) Belli siyasi görüşe sahip kişilerin seçilmesinin istenmesi

E) Siyasi tartışmaların engellenmek istenmesi



4. Aşağıdakilerden hangisi, Erzurum Kongresi'nin toplanma amaçlarından biri olarak gösterilemez?

A) Doğu illerinin sorunlarını görüşmek ve kararlar almak

B) Türklerin Doğu Anadolu'dan göç etmesini önlemek

C) Bölgede bir Ermeni Devleti'nin kurulmasını önlemek

D) Saltanatın kaldırılmasına yasal gerekçe oluşturmak

E) Bölgenin İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesini engellemek



5. 23 Temmuz 1919'da toplanan Erzurum Kongresi bölgesel olmasına rağmen aldığı kararlar bakımından ulusal bir kongre niteliği kazanmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi, Erzurum Kongresi'nin aldığı ulusal nitelikli kararlardan biri değildir?

A) Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünemez.

B) Doğu Anadolu�daki cemiyetler birleşecektir.

C) Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması gereklidir.

D) Manda ve himaye kabul edilemez.

E) İstanbul hükümeti görevini yapmamaya devam ederse geçici bir hükümet kurulacaktır.



6. Erzurum Kongresi'nde alınan "Mebuslar Meclisinin derhal toplanmasına ve hükümet çalışmalarının Meclisin denetimine konulmasına çalışılacaktır." kararının aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmeye yönelik olduğu söylenebilir?

A) Ulusal iradeyi egemen kılmaya

B) Saltanatı kaldırmaya

C) İstanbul'u İtilaf Devletlerinin işgalinden kurtarmaya

D) İstanbul hükümeti ile ilişkileri düzeltmeye

E) Doğu Anadolu'nun bütünlüğünü sağlamaya



7. Sivas Kongresi'nde alınan kararlardan hangisi ulusal bağımsızlığın kayıtsız-şartsız gerçekleştirilmesi amacına yöneliktir?

A) Azınlıklara siyasal egemenliğimizi bozucu ayrıcalıklar tanınamaz.

B) Ulusal güçleri etken ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır.

C) Tüm yurttaki cemiyetler birleştirilecektir.

D) Mebusan Meclisi'nin derhal toplanması sağlanmalıdır.

E) Manda ve himaye kabul edilemez



8. Sivas Kongresi'nde seçilen Temsil Kurulu'nun bütün Anadolu'da etkili olabilmesi, kongrede alınan kararlardan hangisiyle ilgilidir?

A) Azınlıklarla siyasal yapımızı, toplumsal dengemizi bozacak imtiyazlar verilemez.

B) Manda ve himaye kabul edilemez.

C) Tüm yurttaki Müdafaan Hukuk Cemiyetleri birleştirilecektir.

D) İstanbul hükümeti'nin görevini yapamaması halinde geçici bir hükümet kurulacaktır.

E) Mebuslar Meclisi'nin hemen toplanması için çalışılacaktır.



9. Osmanlı Mebuslar Meclisi'ne Erzurum milletvekili olarak seçilen Mustafa Kemal İstanbul'a gitmemiştir. Buna rağmen meclis üyelerinden kendisini başkan seçmelerini istemiştir.

Mustafa Kemal'in katılmayacağı bir meclise başkan seçilmek istemesinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dağıtılması durumunda meclisi yeniden toplantıya çağırmak

B) İşgal kuvvetlerine gözdağı vermek

C) Erzurum ve Sivas Kongresi kararlarını meclise kabul ettirmek

D) Saltanatı kaldırmak

E) Cumhuriyeti ilan etmek



10. Kurtuluş Savaşı'nın hazırlık döneminde, Balıkesir Kongresi (26-30 Temmuz 1919) ve Alaşehir Kongresi (16-25 Ağustos 1919) gibi bölgesel nitelikli kongrelerin toplanmasına neden olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

A) İzmir ve çevresinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi

B) Erzurum Kongresi'nin toplanması

C) Amasya Genelgesi'nin yayınlanması

D) Misak-ı Milli kararlarının uygulanması

E) TBMM 'ye karşı ayaklanmalar çıkması



11. İstanbul hükümeti Amasya Görüşmesi'nde kararlaştırılan "Mebusan Meclisi'nin toplanması" fikrini benimserken, "Temsil Kurulu'nun görüşü alınmadan barış görüşmelerine karar verilmeyecektir." kararını kabul etmemiştir.

İstanbul hükümeti bu davranışı ile aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

A) Silahlı direnişi başlatmayı

B) Temsil kurulu ile ortak hareket etmeyi

C) Ayaklanmaları desteklemeyi

D) Otoritesini korumayı

E) Yönetim biçimini değiştirmeyi



12. İtilaf Devletleri, Mebuslar Meclisi'nin toplanması için yapılan seçimleri ve meclisin açılmasını engellemediler.

İtilaf Devletleri'nin bu tutumu aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A) Ulusal egemenliğin sağlanmasını istemeleri

B) Mecliste kendi istekleri doğrultusunda kararlar alınacağına inanmaları

C) Demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmak istemeleri

D) Türk halkına sempatik görünmek istemeleri

E) Padişahın yetkilerini sınırlamak istemeleri



CEVAP ANAHTARI

1. E 2. B 3. A 4. D 5. B

6. A 7. E 8. C 9. A 10. A

11. D 12. B

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
45, cepheler, kurtuluş, savaşında, soruları, test

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öteleme ve Süsleme Test Soruları Liaaa Ödev ve Tezler 0 12 Nisan 2012 02:18
Uygarlık Tarihi Test Soruları Liaaa AÖF 0 13 Şubat 2012 18:04
Almanca Test Soruları ve Cevapları Liaaa Ödev ve Tezler 0 11 Şubat 2012 18:16
Kurtuluş savaşı, cepheler, antlaşmalar YapraK Cumhuriyet Tarihi 0 04 Ocak 2010 17:14
Test botu soruları KeReM123 Eggdrop, NeoStats, BNC 2 12 Ağustos 2009 20:02