IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Deniz Ürünleri (https://www.ircforumlari.net/deniz-urunleri/)
-   -   Hangi Balık - Hangi Mevsim - Hangi Ayda - Ne Zaman Yenir? (https://www.ircforumlari.net/deniz-urunleri/514253-hangi-balik-hangi-mevsim-hangi-ayda-ne-zaman-yenir.html)

Sevda 27 Kasım 2012 03:21

Hangi Balık - Hangi Mevsim - Hangi Ayda - Ne Zaman Yenir?
 
Hangi Balık - Hangi Mevsim - Hangi Ayda - Ne Zaman Yenir?


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çipura:

Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır. Ege’de Kasım[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine girer. Boyları ortalama 25-35 cm. arasındadır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti az kılçıklı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Gümüş:

Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıklarıüremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sonbaharda ise geri döner

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En fazla 20 cm. uzunluğa ulaşan gümüşün özellikle una bulunmuş tavası lezzetli olur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Hamsi:

Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlanır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tavası ve buğulaması yapılır. Karadeniz mutfağında ise kullanım alanı çok geniştir. Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İstavrit:

Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama süresi türe göre Haziran ile Eylül ayına kadar sürer.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır. Ocak-Nisan arası istavritin en lezzetli olduğu dönemdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İzmarit :

Daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Marmara’da yaşayan bazı izmarit sürüleri ilkbakarda Karadeniz’e çıkarlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sonbahar sonunda tekrar geri dönerler.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur. Tavası yapılırken ise oldukça kalın olan derisini çıkarmak gerekir. Özellikle Şubat-Nisan arasında lezzetli olur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kalkan :

Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir. Esas olarak Karadeniz’de bulunan kalkan balığı nadir olarak Marmara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ege ve Akdeniz’de de bulunur. 1 mayıs-30 Haziran arası Türkiye’nin tüm karasularında avlanması yasaktır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir. Kalkan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genelde tavada pişirilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şişi ve buğulaması da yapılır. Yemeden önce derisindeki düğmeler ayıklanmalıdır. Ocak-Nisan arası kalkanın en lezzetli olduğu dönemdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Karagöz :

Türkiye’nin tüm denizlerinde bulunur. Ortalama uzunluğu 18-25 cm. kadardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kefal :

Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır. Temelde sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kefalin boyu cinsine göre15 cm’den 90 cm’ye kadar çıkabilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır. Tütsüsü de lezzetli olan kefalin yumurtalarından tarama ve havyar da yapılır. Haziran-Eylül ayları dışında yılın tümünde lezzetlidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kılıçbalığı:

Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ege ve Marmara’da da görünür. Ortalama uzunluğu 1.80 metreden 3 buçuk metreye kadar çıkabilir. Aşırı avlanma nedeniyle kılıçbalıklarının nesli tükenme tehlikeis ile karşı karşıyadır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir. Kılıçbalığının en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Eylül’dür.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Levrek :

Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder. Bu göçler sonbaharda ters yönde tekrarlanır. Her mevsimde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genellikle de Mayıs ortalarından Ekim sonuna kadar avlanır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası ve fırını yapılır. Mezgit gibi Levrek de Şubat-Mayıs aylarında lezzetli olur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Lüfer :

‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar. Llüfer sürüleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yumurta bıraktıktan sonra Eylül ayının ortalarından itibaren tekrar İstanbul Boğazı’na döner.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur. Yılın her ayında tüketilen lüfer[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] özellikle Ağustos-Eylül arasında lezzetlidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Mezgit :

Göçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer. Mart ayında yumurta döktükten sonra Mayıs’ta yeniden Karadeniz’e çıkar.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ortalama 30-40 cm. uzunluğunda olan mezgitin eti beyz ve lezzetlidir. Genlikle tava ve haşlaması yapılan mezgit[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şubat-Mayıs aylarında lezzetlidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Orkinos :

Ortaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır. Türkiye sularında Nisan ayı başında Akdeniz’den göçe başlayan orkinos sürüleri Ege ve Boğazlar üzerinden Karadeniz’e çıkar.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır. Küçük orkinosların kanı akıtılıp tuzlandıktan sonra ızgarası yapılır. En lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım’dır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Palamut :

Palamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kestanepalamudu (16-22 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çingenepalamudu (22-28 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] palamut (28-35 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zindandelen (35-40 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] torik (40-45 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sivri (45-55 cm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] altıparmak (55-65 cm) ve ---uta (65 cm ve üzeri). Genelde ılıman ve sıcak denizlerde yaşayan palamutlar ilkbaharda yumurta dökmek için sürüler halinde İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ağustos’ta geri dönerler. Güneyde yaşayan palamut sürülerinin üreme dönemi Nisan-Mayıs[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Karadeniz’de yaşayanlaınsa Mayıs-Hazirandır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pisi balığı :

Bir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur. Üreme mevsimi Mayıs-Ağustos arasıdır. Eti beyaz ve lezzetli olan pisi balığının tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şişi ve haşlaması yapılır. Yılın tamamında lezzetlidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sardalya :

Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve buradan da Karadeniz’e geçerler. Yine de Akdeniz ve Ege’de göç etmeyen sardalya sürüleri bulunur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buğulması ve tuzlaması yapılır. Haziran-Eylül arası lezzetlidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sarpa :

Türkiye’nin hemen tüm kıyılarında bulunan sarpa ortalama 15-30 cm. boyundadır. İlkbahar ve sonbaharda iki üreme dönemi vardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti yumuşak ve kılçıklı olan sarpanın ızgara ve buğulaması yapılır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tekir :

Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ege Denizi’nde Mart-Haziran[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Akdeniz’de ise Mayıs-Haziran aylarında ürer.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir. Tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ızgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kağıt kebabı ve buğulaması yapılır. En lezzetli olduğu dönem Ağustos-Kasım arasıdır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Uskumru :

Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir. Türkiye sularında yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Büyüklüğü ortalama 30-35 cm kadardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tavası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buğulaması ve çirosu makbuldür. Ekim ve kasın en lezzetli olduğu aylardır.

Kaynak: Alıntılar - ensonhaber




Afrodit 27 Kasım 2012 08:26

Cevap: Hangi Balık - Hangi Mevsim - Hangi Ayda - Ne Zaman Yenir?
 
En sevdiğim tat olan balık konusu açmışın @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hamsi hariç hepsinide yiyorum kışın vazgeçilmezim.. Somon nerde ?


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk