IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Dersler ve Dökümanlar (https://www.ircforumlari.net/dersler-ve-dokumanlar/)
-   -   IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları (https://www.ircforumlari.net/dersler-ve-dokumanlar/551833-irchelpte-en-cok-karsilastigimiz-kavram-yanilgilari.html)

Elysian 01 Kasım 2013 16:43

IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Kavram yanılgıları zihnimize bilgiyi eksik kaydetmek ya da ön bilgilerimizin sağlam oturtulmamasından kaynaklı hatalardır.
Esasen gündelik hayatımızda sıkça karşılaştığımız hatta bildiğimiz halde doğrusunu söylemediğimiz bir çok kavram yanılsamaları mevcuttur.
Komut öğrenimi bir çeşit eğitim sistemidir ve haliyle bu sorun, bu alanda da karşımıza çıkmaktadır.
Peki biz helper'ların en çok karşılaştığımız ya da doğru olduğunu sandığımız fakat aslında öyle olmayan komutlar/yargılar nelerdir?
Şahsım adına en çok gözlemlediğim hataları aktarmaya çalışacağım.

Servisler adına aldığımız tüm yardımları Helpserv sağlamaktadır.

Helpserv Bize 3 servis hakkında tanımlama yapar. /helpserv help komutunu uyguladığımızda (çoğu zaman ingilizce) Nickserv, Chanserv ve Memoserv hakkında kısa tanımlarla karşılaşırız. Ve bize sağladığı tek yardım o servisler hakkında nasıl yardım alacağımız yolunu göstermesidir.

Bunu gösterirken zaten /nickserv help , /memoserv help , /chanserv help komut sistematiğini kullanarak bilgiye ulaşmamızı sağlıyor.Artık bundan sonra alacağımız tüm yardımlar servislerin kendi yardım verme şekilleridir.

Yani bir /chanserv help komutu karşısında aldığımız yardımı bize Helpserv değil Chanserv sağlamış olur. /Nickserv help commands komutu karşısında bize cevap veren Helpserv değil Nickserv'dir. Başta belirttiğimiz servis ne ise komutun cevabını daima ondan alırız. Örneğin;

/memoserv help set limit < komutunu uyguladığımızda çıkan bilgi;

«00:23:31» -MemoServ- Kullanimi: SET LIMIT [kanal] limit
-
«00:23:31» -MemoServ-
-
«00:23:31» -MemoServ- Sizin veya belirtilen kanalin alabilecegi en fazla not
-
«00:23:31» -MemoServ- sayisini belirler.Eger bu limiti 0 olarak ayarlarsaniz
-
«00:23:31» -MemoServ- size not birakilamaz.Bu limit en fazla 15 olabilir.

Şeklindedir. Görüldüğü üzere cevabı veren Memoserv'dir.

Akick komutu kullanıcının kanala girişini engeller.

Akick = auto kick demektir. Türkçe karşılık olarak otomatik kick'leme işlemidir bunun anlamı. Kanala girmeyen bir kişinin kanaldan kick'lenmesi yani atılması olayı takdir edersiniz ki yanlış bir düşüncedir.Kişinin kanala girişi engellenecekse bu neden kick'le yapılır? Yani akick'te ki bir nick kanala girebilir, girer ve akick listesindeki maskla uyuştuğu için chanserv tarafından kick'lenir yani KANALDAN UZAKLAŞTIRILIR.

Kanala girişin engellenmesi terimi ban'la ifade edilebilir. Ve ban'la akick'in formatları farklıdır.

Şöyle ki; /chanserv akick #SVSdesk add Ichigo!*@* Akick şeklinde tanımlı maskı akick'e aldık.

«00:25:59» -ChanServ- Ichigo!*@* maskesi #SvsDesk kanalinin akick listesine eklendi.

«00:26:21» • Giriş : Ichigo (Soyle@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Helper.Soyle.Net)
«00:26:21» • Mode : ChanServ mode değiştirdi +b Ichigo!*@*
«00:26:21» • Kick : Ichigo , ChanServ Tarafından Atıldı Sebep: (AKICK by Nymph (Akick))

Görüldüğü üzere bir giriş söz konusu.Ve an içinde kişinin maskı akick listesinde olduğu için kanaldan uzaklaştırılıyor.

/mode #SVSdesk +b OrLy!*@*

şeklinde tanımlı maska ban uyguladığımızda ise nick kanala hiç bir şekilde giremiyor.İşte kanala girişin gerçekten engellendiği form bu şekildedir.Tanımlı maska status'ta yansıyan cevap ise şu şekildedir;

[00:27:58] #SvsDesk Kanalına tekrar giremezsiniz ((Adresiniz veya Nickiniz Banlanmış Durumda. Kanala giremezsiniz))

Memoserv Save komutuyla saklanan bir not Del komutu ile silinemez.

/memoserv help save komutunu uygulayacak olursak status'a yansıyacak cevap şu şekildedir;

«12:43:53» -MemoServ- Kullanimi: SAVE [kanal] {num | liste}
-
«12:43:53» -MemoServ-
-
«12:43:53» -MemoServ- Belirtilen not ya da notlarin zaman asimina ugramalarini engeller.

Tanımda açıkça belirtilen save komutunun uygulanan notu zaman aşımına uğramasını engellemesidir.Bir not tahmini 100 gün içerisinde kendi kendine silinme tehlikesi yaşar.Save de bunu önleme amaçlıdır yalnızca.Saklamak kastı o notu asla silemeyiz gibi bir yanılgıya düşürmemelidir bizi.Örnek verecek olursak, Bu konuyla alakalı şöyle bir soru gelsin. ''Nickime gelmiş notlardan 8 ile 13 de dahil 8 ve 13 arası notları silmek istiyorum yalnız 10uncu not silinmesin.'' Bu tür bir soruda genel olarak verilen cevap ne yazık ki şöyledir;

//memoserv save 10 | /memoserv del 8-13

Burada kişi onuncu notun böylelikle silinmeyeceğini düşünmektedir. O halde komutu aynen uygulayıp çıkacak sonucu kontrol edelim.

«12:55:35» -MemoServ- 10 numarali notunuz silinmeyecek.
-
«12:55:36» -MemoServ- 6 adet not silindi.

Bu cevaptan sonra /memoserv list komutu ile 10uncu notumuz duruyor mu kontrol edelim.

«12:55:49» -MemoServ- Sira Gonderen Tarih/Saat
-
«12:55:49» -MemoServ- 3 UquR Eyl 03 14:32:01 2013 EEST
-
«12:55:49» -MemoServ- 4 Su Eyl 08 22:17:55 2013 EEST

Görüldüğü üzere 10 numaralı not mevcut değil. Del komutu ile birlikte o da silindi. Save komutu ile 10 numaralı notun silinmeyeceği bilgisi zaman aşımına uğrarsa silinmeyeceği anlamını taşımaktadır. O halde bu sorunun doğru yanıtı aslında şöyle olmalıdır;

/memoserv del 8,9,11-13

Mlock'la + olarak kilitlenen bir mod mlock -mode şeklinde açılır.

Mlock = mode lock yani mode kiliti demektir. Mlock sayesinde bir mode + ya da - olarak sabitlenebilir. Yani mlock'un amacı modu nasıl belirtmişsek o şekilde kilitlemesidir. Örneğin /chanserv set #kanal mlock +M-s komutu uygulanan bir kanalda kanal daima +M modundadır ve /mode #kanal -M[/B] ile asla -M moduna alınamaz.Chanserv buna izin vermeyecektir. Şöyle ki;

/mode #night -M

«13:07:10» • Mode : Nymph mode değiştirdi -M
«13:07:11» • Mode : ChanServ mode değiştirdi +M

Yine aynı şekilde yukarıdaki mlock komutunda kanalı -s olarak kilitlediğimiz için bu kez de kanal asla +s moduna alınamayacaktır.

/mode #night +s

«13:09:26» • Mode : Nymph mode değiştirdi +s
«13:09:27» • Mode : ChanServ mode değiştirdi -s

Peki şimdi benim kanalım mlock ile +M modunda ve bunu açmak istiyorum. /chanserv set #kanal mlock -M diye belirtecek olursam eğer o anda kanala chanserv -M verir ve şart teoride sağlanmış olur. Ama bu, modu açmak değil aksine bu kez de modu -M olarak kilitlemek anlamına gelir.

O halde kanalın mlock ayarlarını sıfırlayalım. Bu kez de kişinin aklına ama mlock la kilitlenen diğer modlar da kalkmış olur cümlesi gelmekte. Oysa ki siz +M-s olarak
kilitli bir mlock ta -M modu için mlock kullandığınız zaman zaten diğer mlock ayarlarını yok saymış olursunuz. Şöyle ki;

/chanserv set #night mlock -M

«13:13:46» -ChanServ- #night kanalindaki "mode lock" -M olarak degisti. Cümlede açıkça sadece -M modu'nun mlock'ta olduğundan bahsediliyor.Peki mlock
ile kilitlediğim -s ne durumda kontrol edelim;

/mode #night +s

«13:15:52» • Mode : Nymph mode değiştirdi +s

Görüldüğü üzere zaten -s modu mlock hafızasından silinmiş. Bu durumda demekki mlock komutu daima son kullanılan komutu dikkate alır.

O halde siz +M-s olarak belirtilmiş bir mlock'ta +M modunu açmak istiyorsanız ya kanalın mlock ayarlarını sıfırlayıp mlock'ta olmasını istediklerinizi yeniden bir komut ile sağlar ve ardından kanalda /mode #kanal -M modunu uygularsınız, ya da mlock'tan kaldırmak istediğiniz +M modunu yeni mlock komutunda yazmazsınız ve böylece +M mlock hafızasından silinir /chanserv set #kanal mlock -s yaparak -s modu kilitli kalmaya devam ederken M modu serbest bırakılmış olur ve /mode #kanal -M komutu ile mod açılır.

j kanal modu kanalda belirtilen süre içerisinde kanala kaç giriş olacağını belirten moddur.

+j kanal modu kullanım şekli şöyledir: /mode #kanal +j giriş:belirtilensüre

Burada girişten kastımız toplu join değil bir kişinin giriş çıkışıdır. yani;
/mode #kanal +j 3:30 şeklinde belirtilen bir mod kanala 30 saniye içinde 3 kişi girsin ya da kanalda 3 kişi arasındaki giriş farkı 30 saniye olsun şeklinde değil; Bir kullanıcı kanalda 30 saniye içerisinde toplam 3 kere join/part yapabilir demektir.

Tüm girişler için yığılmayı önlemek istiyorsak elimizde zaten f (flood) kanal modunun j parametresi mevcuttur.

/mode #kanal +f [3j#i]:30 şeklindeki bir komut kanala 30 saniye içerisinde 3 kişi girsin limit aşılırsa kanal +i moduna alınsın demektir.

/mode #kanal +j 3:30 şeklindeki bir komut ise sadece tek bir kullanıcı için kanala 30 saniye içerisinde toplamda 3 kere giriş yapabilir demektir.

Ignore komutu ile kişinin bize yazması engellenir.

Ignore kelimesinin anlamı görmezlikten gelmek, yok saymak demektir. Biz bir nick için /ignore nick komutunu uyguladığımızda bu kişinin bize yazmasını engellemez sadece yok sayarız.Oysa bu kişi yazmaya devam edebilir ve aslında yazıları da bize ulaşır.Peki bunu nasıl biliyoruz?

*** Su!*@* Rededilenler (Ignore) Listesine Eklendi

Eğer bir debug penceresi açarsak; /debug @pencere şeklinde, ignore ettiğimiz nickin aslında bize yazıyor olduğunu görmüş olacağız.

<- :Su!Asrevya@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].X.Net PRIVMSG Nymph :Asdcfvgbhn

Su nickinin yazıları bana özelden ulaşmadığı halde debug penceresinde görülmektedir. Bu da ignore komutunun engellemek değil sadece yok saymak/görmezlikten gelmek olduğunun bir kanıtıdır.

AmiR 09 Kasım 2013 21:51

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , Tebrikler bunu ben daha önce defalarca anlatmaya calıştım lakin kimse ya anmaladı yada anlamak istemedi :)

Different 09 Kasım 2013 22:19

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , bilgilendirme için teşekkürler hocam ;)

Kafkef 10 Kasım 2013 00:09

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Tamamını okuduğumu söylemek isterim. Güzel paylaşım, bilgiler için teşekkürler.

Kursad 10 Kasım 2013 10:25

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Çok başarılı bi yazı , tebrikler.

yaSmin 10 Kasım 2013 21:11

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Bilgilendirmeniz için teşekkürler gayet aydınlatıcıydı.

Saint 14 Kasım 2013 22:04

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Helple ilgilenen arkadasların bu tür dökümanlardan yararlanması, Help departmanlarının kalıcı olmasını sağlıyor. Emeğinize sağlık.

ibRet 20 Kasım 2013 21:26

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık. Aslında bu başlık altında titiz bir çalışma ile çok faydalı ve detaylı bir dokuman hazırlanabilir. Ozellikle IRCd ile alakalı karıştırılan veya yanlış anlaşılabilen fazlaca fonksiyon ve komut yapısı var. Bu alanda helper arkadaşlarımız bir girişim yaparlar umarım..

Gurkan 22 Kasım 2013 01:28

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
Konu, benim ve diğer helper arkadaşlar içinde yararlı geldi. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konuyu sabitliyorum umarım dökümana devam edersin. HELP adına teşekkürler.

Elysian 22 Kasım 2013 12:03

Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları
 
IRCHelp'te Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları II

Chanserv clear komutu ile kanaldaki tüm modlar temizlenebilir.

/chanserv clear #kanal modes komutu kanaldaki modları temizlemek içindir fakat burada 'bütün' ifadesini kullanırsak yanlış olur. Çünkü mlock ile + ya da - şeklinde belirtilip kanala konulan modlar clear komutu ile temizlenmez.
Her ne kadar clear ve mlock komutlarının ikisi de chanserv komutu olsa da mlock bir set parametresidir.

Şöyle ki;

«10:29:50» -ChanServ- #night kanalindaki "mode lock" +ms olarak degisti.

Şu anda kanalda +ms mlock la sabitlenmiş kanal modları bulunmakta. Kanal için modlara clear çekecek olursak

/chanserv clear #night modes

«10:30:05» • Mode : ChanServ mode değiştirdi -smntf [4t]:4
«10:30:05» • Mode : ChanServ mode değiştirdi +sm

Görüldüğü üzere Chanserv önce tüm modları kaldırmak istiyor fakat mlock sebebi ile +sm modları tekrar kanala ekleniyor.


Kanalda hiç bir şekilde invite komutu kullanılmasın istiyorsak levels komutu ile invite opsiyonunu dis olarak ayarlayabiliriz.

Az da olsa bu karışıklık da komut öğretiminde tespit edilmiştir. Aslında burda kanalda /invite nick #kanal komutunun kullanılması yasaklanmaya çalışılmaktadır. Zaten kişinin aklına da yine bu komut gelse bile /chanserv levels #kanal dis invite komutu uygulanarak invite komutunun kişilere kapatılacağı düşünülmektedir.
Oysa ki komuta dikkat edelim, Ben kanalımda /invite komutunu istemiyorum. Levels komutu ile yasaklayacağım şey ise /chanserv invite #kanal komutudur. Bu komut yetkisi olan bir kişinin kanala 'kendisini' chanserv üzerinden davet ettirmesini sağlar.Zaten Chanserv levels komutu ile Chanserv komutlarının seviyelerini değiştirebilirsiniz. oysa ki /invite diye başlayan bu komut bir ircd komutudur. ve bu komut ise komutu kullanma yetkisi olan bir kişinin kanala bir nicki davet etmesini sağlar.Bu komutun kanalınız için kullanılmamasını istiyorsanız +V kanal modunu kullanırsınız.


Silence ve ignore komutlarının işlevleri aynıdır sadece birisi ircd diğeri ise client tabanlıdır.

Yanılgıya burada dikkat edelim. Bunu düşünen kişi, silence komutunun ircd tabanlı ignore komutunun
ise client tabanlı olduğunu bilmekte. Görevlerinin aynı olduğunu söylemekte. Oysa ki silence komutu sadece özelde yazılan yazıları görmemizi engellerken ignore komutunu farklı parametrelerde kullanabiliriz. Ve silence komutu evet bir ircd tabanlı komut olduğu için sunucudan çıkıldığı anda nickle komutun ilişiği kesilir, geri gelindiğinde userlar bu kişiye özelden yazmaya devam ederler. Ignore komutunda ise böyle bir durum söz
konusu değildir siz ignore listenizde belirtilen kişileri silmediğiniz sürece sunucudan her çıkıp girdiğinizde belirtilen maskların size yazdıklarını görememeye devam edeceksinizdir.


Extraban komutları sayesinde bir prefix'e +b ya da +e eklemek sadece belirtilen o prefix'i etkiler.


Bu, çoğu arkadaşımızın hataya düştüğü aslında öğrendiği, bildiği ama unuttuğu bir durumdur. Örneğin; #helpteam kanalında bulunan kullanıcılar #night kanalına giremesin dediğimizde /mode #night +b ~c:#helpteam komutunu kullanırız ve böylece #helpteam kanalındaki herkes ama herkesin #night kanalına girişi engellenmiş olur.
Şimdi farklı bir soru düşünelim. Örneğin #helpteam kanalında bulunan voice prefixine sahip hiç kimse #night kanalına giremesin. Burada vereceğimiz cevap;

/mode #night +b ~c:+#helpteam

şeklindedir. Bu komutu uyguladığımız zaman göreceğiz ki #helpteam kanalındaki voice lu kullanıcılar #night kanalına giremiyor oysa halfop, op , protect gibi voice tan daha yuksek prefixler de giremiyor. Çünkü komutta belirtilen prefix ve üstleri ban'a dahil ediliyor.

«11:34:58» • Mode : Nymph mode değiştirdi +b ~c:+#helpteam

«11:35:21» <%OrLy> [11:35:11] #night Kanalına tekrar giremezsiniz ((Adresiniz veya Nickiniz Banlanmış Durumda. Kanala giremezsiniz))

«11:37:34» <+ZamaN> [11:39:34] #night unable to join channel (address is banned)

Görüldüğü üzere #helpteam kanalında ZamaN nickinin voice prefixi OrLy nickinin ise halfop prefixi var. Komutta + olanları banladığımız halde üstü prefixler de bunlardan etkilendi.

Öyleyse şöyle bir soru yöneltiğinde; #helpteam kanalında bulunan oplar #night kanalına giremesin, fakat halfoplar girebilsin.
Bu soru tamamen öğrendiğimiz şekilde basitçe tek bir komutluk soru. Ama etkilenecek prefixlerin unutulması soruyu hatalı cevaplamamıza neden oluyor şöyle ki bu soruya yüksek bir ihtimalle çoğunun vereceği cevap;

/mode #night +be ~c:@#helpteam ~c:%#helpteam

şeklindedir. Şimdi ilk kısma bakalım op lar banlanıyor yan, bu durumda oplar ve üstü prefixler (protect ve owner) da bu bandan etkilenecekler. ikinci modda ise halfoplara exception yani ban koruması veriliyor. Halfop un üstü prefixleri ise oplar protect sahipleri ve owner dır. bu durumda önceki modları opları ve üstünü banlamıştık ikinci modla beraber halfoplar da dahil hepsine ban koruması vermiş olduk.

O halde sorunun doğru yanıtı şudur; /mode #night +b ~c:@#helpteam

Bu komut yeterlidir çünkü bana oplardan başlandığına göre oplar ve üstü prefixler etkilenecek geri kalanlar etkilenmeyecektir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net