IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2012, 18:55   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hatalarla dolu ansiklopedi!




Amerikan “Publik Relations Journal” gazetesi yazarlarının yaptıkları incelemelerin sonuçlarına göre, “Wikipedia” ansiklopedisindeki sayfaların yarısından fazlası hataları kapsıyor.Böyle olsa da sitenin yöneticileri bu hataları düzeltmede acele etmiyor.

“Wikipedia” dünyada en popüler bir İnternet sitesidir.Her ay milyonlarca İnternet kullanıcısı aradığı bilgileri edinmek için Wikipedia’dan yararlanıyor. Wikipedia Ansiklopedisi 285 dilde hemen hemen 22 milyon yazı kapsıyor . Kaydetmek gerek ki, İnternet kullanıcıları muhtac oldukları bilgileri sitede bulabildikleri gibi bu ansiklopediye katkıda bulunabilir. Asıl bunun için yazılarında hatalı veriler ve olaylara ilişkin sübjektif yorumlar bulunabilir. Güvenilir İnternet Ligi icra müdürü Denis Davıdov,bunu dikkate alarak Wikipedia’da edinilen bilgilerin doğruluğunu yoklamak gerektiğini kaydederek şöyle konuştu;

Wikipedia ansikloperisini tamamlama çabalarına herkes katkıda bulunabilir. Asıl bunun için sitede verilen bilgilerin doğruluğu yoklanmalı.Bu, ilk önce uzak geçmişin olaylarına ilişkin veriler için gecerlidir.
SP.Wikipedia’nın tarihe ilişkin bölümünde hatalar özellikle çok. Yazıların yüzde 70 kadarında hatalar var.Sitenin sayfalarından hemen hemen üçte birinde doğru olmayan finansal bilgi veriliyor. Değişik olayların tarihi,yerleşim yerlerinin coğrafi konumu üstüne de yanlış bilgi verildiği oluyor. İnternet kullanıcılarının kasıtlı olarak yanlış verileri yerleştirmeleri gibi şeyler de oluyor. İT eksperi Mihail Zonenaşvili böyle durumun sebeplerine değinerek, Wikipedia’nın kuruluşundan sonraki ll yıl içinde çok büyümüş ansiklopedideki tüm verilerin doğruluğunu yoklamak imkandışı oldu,dedi ve şöyle devam etti:
Kullanıcı sayısı çok artmış Wikipedia, tüm yazılarda verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek hem zor hem de masraflıdır.. Mevcut duruma tek bir çare, İnternet kullanıcılarının kontrolüdür.
Ancak İnternet kullanıcılarının Wikipediada hatalı bilgilerin verilmesine dair haberlerin incelenmesi ayları alabilir.. Bu arada Wikipedia ansikloperisindeki hataları düzeltmek, kimi İnternet kullanıcıları için bir çeşit hobbi oldu. Amerikalı Castin Nep ansikpolediye bir milyon düzeltme ilk yapmış bir kişidir. İndiapolis’te yaşıyan 30 yaşındaki Castin Nep müşterilere pizza ulaştırmakla uğraşıyordu. İşsiz kalınca İnternet kullanımına daha çok vakit ayırmaya başladı. Sonucta Wikipedia ansiklopedisine günde ortalama 385 düzeltme yapıyordu. Düzeltmelerinin doğruluğunu kontrol etmek için bir sıra moderatorü çalıştırmak gerekir .Ancak bu ücretsiz açık elektronik yayın olan Wikipedia ‘nın harcı değil. İnternet kullanıcılarının güvenini kaybetmeyi masrafa girmeye tercih etmesi,pek muhtemeldir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ansiklopedi, dolu, hatalarla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık