IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 13:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam'da Her Gün Anneler Günüdür




İSLAM’DA HER GÜN ANNELER GÜNÜDÜR

Yaratandan ötürü bütün canlılara merhameti ve tüm in*sanlara sevgiyi öğütleyen dinimiz, husûsiyle anne sev*gisine en üstün değeri vermiştir. Anaya saygı ve ikramı, Allah'a ibâdetten sonra, mükâfatı mutluluk ve Cennet olacak biricik amel olarak sunmuştur.

Kur'ân ifadelerinde kudsîleşen, Peygamberimizin dilinde yüceleşen anne, merhameti, çileyi, sabrı ve fe*dakârlığı aşk haline getiren, duası makbul ve kalbî hoşnutluğu Cennet sebebi olan en saygıdeğer insandır.

Mevlâmız şöyle emreder:

«Rabbin -yalnızca Kendisine ibâdet etmenizi ve anaya-babaya iyilikte bulunmanızı- emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında birlikte yaşlanacak olurlarsa onlara «öf» bile deme. Onları azarlama. On*larla güzel söz söyle. Onlara acıyarak te*vazu kanadını indir ve şöyle dua et:

- (Yüce) Rabbim! Onlara sevgini ve şefkatini göster.Çünkü ben çocuk iken onlar da beni (sevgi ve şefkatle) büyütmüşlerdi. » (1)

Öksüzlük beşiğinde büyümüş, altı yaşında iken kaybettiği anneciğinin kabri başında nurlu gözleri yaş*la dolmuş, süt annesini -anneciğim- diyerek baş tacı edinmiş sevgili Peygamberimiz de, anne sevgi ve saygısını İslâmî imanın ve ahlâkın temel görevi olarak öğretmiş ve şöyle buyurmuşlardır:

«... Allah analarınıza itaati emreder. Analarınıza ikramı emreder. (Evet evet) Allah analarınıza saygıyı emreder...» (2)

Sevgili Peygamberimiz, kendisine -Ya Resûlellah! İnsanlar içinde maddî yardımıma ve manevî ilgime en çok lâyık olan kimdir? diye soran bir mü'mine de şu cevabı vermişlerdir:

- Yardımına ve ilgine en ziyade lâyık olan annen*dir, annendir, annendir, sonra da baban gelir.» (3)

-Allah şanını artırsın-Aziz Peygamberimiz, onlara karşı gösterilmesi ge*reken saygının ve yapılması gerekli olan yardımın öl*çüsünü öğrenmek isteyen bir mü'mine de bu görevin sürekli ve sınırsız olduğunu açıklamak için şöy*le buyurmuşlardır: «Anan ve baban senin Cennet'in ve Cehennem'indir.»(4)

(Onlara itaat etmen ve ikramda bulnman Cennet'e girmene, karşı gelmen ve alakasız kalman da Cehennem'e düş*mene sebeptir.)

Aziz Mü'minler!

Gerçekten ana sevgisi ve ilgisi mü'minler için ebedî mutluluk vesilesidir. Bu gerçeği duyurmak içindir ki Peygamberimiz bizleri şöylece müjdelemişlerdir:

["Cennet anaların ayağı atındadır. «Anasının ayağını öpen Cennetin eşi*ğini öpmüş olur.»] (5)

Aşağıda sunacağımız hadîs de dinimizin ana sev*gisi ve ilgisine verdiği değeri bakınız nasıl vurgula*maktadır.

İlk inananlardan sahabi Cahimetüs-Selemî şöyle anlatı*yor:

«Hz. Peygambere geldim ve arzumu şöylece dile getirdim:

-Ya Resûlellah! Cihad yaparak Allah'ın rızasını ve âhiret yurdunun saadetini kazanmak dileği ile ben
de seninle beraber savaşa girip cihad yapmak için yanınıza geldim.

Hz. Peygamber bana şöyle buyurdu:

- Arzusuna eresice adam! Annen sağ mıdır?

- Evet, sağdır Ya Resûlellah!

- Evine dön, ananın nafakasını sağla, ona sevgi /saygı göster.

Cahimetüs-Selemî anlatımını şöylece sürdürüyor: Peygamberimi*zin huzurundan ayrıldım fakat tekrar gelerek arzumu dile getirdim. Peygamberimizle aramda aynı şekilde bir konuşma geçti.

Üçüncü defa gelerek Allah'ın rızasını ve âhiret yurdunun saadetini kazanmak için kendisiyle beraber savaşmak istediğimi ısrarla belirtince Hz. Peygamber bana şöyle buyurdu:

-Be acınacak adam! Ananın ayaklarına kapan.Zira Cennet orada; ananın yanındadır.» (6)

Peygamberimiz, ana sevgisi ve saygısını Âhiret ha*yatının mutluluk sebebi kılamayan bedbahtları da beddua vasfındaki şu sözleri ile yermiş/kınamışlardır:

«Ana - babasından biri veya her ikisi ihtiyarlık za*manlarında kendisinin yanında bulunur da (onlara gereken*
sevgiyi, saygıyı ve yardımı göstermediğinden)
Cennet'e giremeyen kişi sürüm sü*rüm sürünsün.»(7) Mü'minler!

Analara baş kaldırmanın, gönül yakıcı, kalb kırıcı sözleri onlara reva görmenin, korkunç bir nankörlük ve taşları çatlatacak bir hissizlik içerisinde onları kendi başlarına terk etmenin, insanlık omuzlarını çökerte*cek, dünyada cezası çekilecek ve Ahiret'te azabı tadıla*cak pek büyük bir günah olduğunu da Şanlı Peygambe*rimiz şu hadisleriyle açıklamışlardır:

[«Allah sizlere (hususiyle) analara say*gısızlığı ve ilgisizliği haram kılmıştır.»

«(İyice biliniz ki Cehennem azabına sürükleyecek) büyük günahlar; Allah'a ortak koşmak, adam öldür*mek ve ana-babaya isyan etmek/baş kaldırmaktır.»

«Allah, günahlardan dilediğini affeder de yalnız ana-babaya isyan günahını affetmez. Bu günahı işleyene ölümünden önce, yaşarken de cezasını âcilen verir.»] (8)

Taşıdığı büyük önemden ötürü*dür ki dinimiz ana sevgisi ve bakımını öğütlemekle ye*tinmemiş farz bir görev kılmıştır.

Evlât fakir de olsa anaya ve babaya bakmakla mü*kelleftir. Çocuğun ölümü ve mîras bırakması halinde ana-babanın mağdur olmaması için de Rabbimiz ana-babaya evlâdın malından altıda birer pay çıkar*mıştır.

Yüce Rabbimizin ve Şanlı Peygamberimizin bütün bu müjdeleyici ve korkutucu irşadları karşısında, ken*dilerini aylarca karnında, yıllarca kucağında ve ömür*leri boyunca da kalplerinde taşımış annelerinin şefkatli kucağına atılamayan, onların ayaklarına kapanamayan, onların sözleri ve duâlarında, saadet müziğinin nağmelerini duyamayan çocuklarda insanlık cevherini, mü'min kalbinin inceliğini bulmak mümkün müdür? Çocuğunun gelişmesi, yetişmesi ve mutluluğu için her ızdırabı zevk bilmiş ve bu uğurda ömrünün baharını soldurmuş, her biri sevimli vû güzel olan annelerine sevgi, saygı ve ikram duyguları ile bağlanamayan nan*kör tiplerden cemiyetimiz çirkinliklerden başka ne bekleyebilir?

Mü'minler!

Analarımıza daima sevgi ve saygı gösterelim.İhtiyaçlarını karşılayalım. On*ların ellerine, ayaklarına kapanalım; dualarını alalım. İslâm'da her günün anneler günü olduğunu bilelim. Sık-sık alacağımız hediyelerle analarımızın gönüllerini kazanalım. Ölmüş analarımıza da fatihalar okuyalım, dualar edelim. Sevaplarını ruhlarına bağışlamak üzere hayırlar yapalım, sadakalar vermeye çalışalım. Babala*rımıza da itaatten ayrılmayalım.

Ana sevgisi ile dünyamızın ve Âhiret'imizin mesrur olmasını Yüce Rabbimden diler, hutbemi bir ha*dîsle bitiririm: «(Analarınıza ve) babalarınıza itaat ediniz, ikram*da bulununuz ki çocuklarınız da size itaat etsin ve ikramda bulunsun...»

1) İsra, 23-24.

2) İbn-ü Kesîr, İsra, 23, 3/35.

3) Et-Tac, 5/4, (İhtisar yapılmıştır.)

4) Sünen-ü İbn-i Mace, Hadis No. 3662.

5) Keşfül-Hafâ Hadis No. 1078, İbn-ü Abidin 5/323.

6) Sünen-ü İbn-ü Mâce, Hadis No: 2781.

7) İ. Kesir, İsra 23, 3/35.

8) Sırasıyla bak. R. Salihin B. Tahrîmül Ukûk ; İ. Kesîr, Nisa 29(1/482), M. Mesâbîh, Hn. 4945.

9) C. Sağîr 1/125.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anneler, gÜn, günüdür, İslamda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sevinin Antepliler, gurur günüdür! CariSma Haber Arşivi 0 08 Şubat 2008 11:59