IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 13:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Annelerin Yetiştirilmesi




ANNELERİN YETİŞTİRİLMESİ

İslâm Dini, bizlere "Anaya - babaya İhsan'ı" emretmiştir.» İhsan sözlerimizi,davranışlarımızı ve işlerimizi Allah görüyor bilinci içinde güzel yapmak ve iyiliklerde bulunmaktır.

İhsan ile yükümlülüğümüzü bildiren emirlerinde Yüce Rabbimiz şöyle buyurur:«Biz, insana, anasına-babasına ihsanda bulunmasını emrettik.Anası onu bin bir güçlükle taşımıştır.Sütten kesilmesi ise iki yıl içinde olmuştur. (Bu sebeple emrimizi şölece yineledik.) Bana şükret, ana-babana da teşekkür et. Dönüşünüz yalnızca Banadır.(1)

Şanlı Peygamberimiz, her türlü iyiliği,güzelliği ve yardımı içine alan ve mecburiyet ifade eden ihsan vazifemizi bütün ayrıntılarıyla îzah bu*yurmuşlardır. Bu mukaddes vazifeyi yapmanın sağlıyacağı iç huzuru ve ebedî saadeti müjdeleyerek, bu mü*barek görevden kaçınmanın doğuracağı ruhî buhranla*rı ve âhiret azabını bildirerek bizleri irşad etmişlerdir.

Dinimiz anaya ihsanı mecburileştirmekle ye*tinmemiş, geleceğin anaları olan kız çocuklarının, analığın kudsî mevkiini doldurabilecek ölçüde inançlı, bilgili, iffetli ve ibâdetli olarak yetiştirilmelerini de em*retmiştir.

ilk emri, «Yaratan Rabbi'nin adıyla oku.» olmuş ve «İlim, İslâm'ın hayatı, mü'minin sevgilisi ve kadın, er*kek bütün Müslümanların ödevidir.» ilkesini yasalaştırmış bir dinin mü'minleri olarak, kız çocuklarımızı gerekli bilgilerle donatarak maddî ve manevî bakımdan güçlü birer insan olarak yetiştirmek pek tabiidir ki ana görevlerimizdendir.

a - İslâm Dini'nin iman esaslarını, farz kıldığı görevleri ve haram kıl*dığı sözler, davranışlar, ve işleri, kadınlara ait özel hallerin hükümlerini,Tecvid üzere Kur'ân okumasını,yeterli ölçüde Peygamberimizin hayatını, İs*lâm tarihi ve millî tarihimizi öğretmeliyiz. Onlara ev işleri ve ekonomisi de öğretilmeli, sağlık ve ilk yardım bilgileriyle çocuk bakımı bilgileri de kazandırılmalıdır.

b- Kabiliyeti olanlarını el sanatlarında, ebru, tezhib ve hat...gibi güzel sanat dallarında yetiştirmeliyiz.

c- Çok zeki ve yetenekli olanlarını başta İslamî İlimler, Edebiyat ve Tıp olmak üzere doğaları ve ev merkezli toplum hayatları ile barışık ve sosyal aktiviteleri için de yardımcı olabilecek alanlarda yüksek öğrenime ve ihtisasa yönlendirmeliyiz.

Bütün bunların yanı sıra bir kadın için ulaşılabilecek en yüksek sos*yal konumun iyi bir eş ve ana olmak olduğu şuurunu da yerleştirmeliyiz. Namaz ve Örtünme terbiyesine ise özel önem vermeliyiz.

Güç yetirebildiğimiz ölçüde onları inançlı kadroların elinde, kız-erkek ka*rışımına yer vermeyen, örtünme emrini çiğnetmeyen bir eğitim düzeni içersinde öğretmeli ve yetiştirmeliyiz. Özellikle yaşadığımız şartlar içinde vazifelerimizi bütünüyle yapabilmemiz fedakârlığı, uzun süreli ve çileli bir mücadeleyi gerektirmektedir.

Müslüman için hayat iman ve kültürel cihad olduğuna göre kız çocuklarımız için mücadeleyi Cennet'e yürüyüş olduğu inancıyla vereceğiz Çünkü kızlarımız gelece*ğin eşleri ve anneleridir. Annelerin her biri ise bir ce*miyet mimarıdır. İlk büyük öğretmendir; canlı ve muh*teşem bir kitaptır; çocukların ahlâkî seciyesini, temizlik e sadâkat cevherini oluşturup - geliştirecek kaynaktır.

Evet cihad aşkıyla mücadele edeceğiz ki şahsî basiretsizliğimiz ve ihmalkârlığımız, dinî ve ictimaî yapımızla çatışan öğretim ve eğitim uygulamalarımız, sebebiyle mağdur mağdur ettiğimiz kız ço*cuklarımızı kurtararak geleceğe hazırlayabilelim.

Mü'minler!

Şanlı mazimizde, kuvvetli imanı güçlü ahlâkı ve if*feti/namusu ile yavrusuna örnek olabilen, bilgisiyle çocuğuna öğüt verebilen ibâdetli ve duâlı anne, evlâdının gözün*de melekleşen bir kıymetti. O, anneliğin ulvî mevkiini doldurabiliyor, yavrusu*na sevgi ve hürmet duygusu aşılayabiliyordu.

Devrimizde, fiili güzel örnekler verilerek yetiştirilmediği; imanı bilgi ve bilinçle güçlendirilmediği, ahlâk ve iffet çeyizleriyle teçhiz edilmediği ve gerekli bilgilerle donatılma*dığı için, en basit zevklerinden feragat edemeyen ibâdetsiz ve duâsız anne anneliğin kudsî vasıflarından soyulmuş*tur.

Karma eğitim düzeni içinde İslâm karşıtı değer yargılarının ve radyo/televizyon, sinema/basın gibi kurumların yozlaştırıcı etkilerine açık olarak yetiştirilen kız çocukları*mızdan pek tabiidir ki verimli sonuçlar almak mümkün olmayacaktır.

İmanlı, bilgili, ibâdetli,kalbini ve bedenini koruyabilen analar yetiştirmedikçe pek tabîidir ki sevgili/saygılı ve yararlı çocuklar da yetişmeyecektir.

Kız çocuklarımızı açıklamaya çalıştığımız şekilde yetiştirmeye çalışmanın âhiret saadetimizi sağlayacak değerde olduğunu da burada müjdelemek isterim. Şanlı Peygamberimiz şöyle buyu*rurlar:

[«Her kimin bir kız çocuğu olur da... onu küçümsemez, erkek çocuğunu ona üstün tutmazsa, Allah, o kimseyi Cennete koyar.»

«Bir kimse, iki kızını (evleninceye ka*dar güzelce) terbiye eder; haklarına riayet hususunda Allah'tan korkarsa, ben o kimse ile birlikte Cennete gi*rerim.»] (2)

Mü'minler!

Kız çocuklarımızı gereğince yetiştirmemizi engelleyenbatıl inançlarımız ve örflerimizin varlığını bilmeliyiz. Daha da önemlisi onları İslâmî inanç ve ahlâk değerleri, helal ve haram düsturları çizgisinde yetiştirmemizi engelle*yen haklar ve özgürlükler karşıtı modern ve de zalim gericilerin ve Milletimizden utanmayan kurumların varlığını da unutmamalıyız.

Bu bilgi ve bilinçle geliştirilmiş zengin müfredatlı Kur'ân Kursları açmalıyız. Daha da geliştirerek İmam-Hatip Liselerimizin cazibesini artırmalıyız. İlgilileri Kız Sanat Liseleri yanı sıra Genel Kız Liselerine yönlendirmeliyiz.

Ayrıca özel kişiler veya vakıflara bağlı olup İslâm'a ve özgürlüklere saygılı orta öğretim kurumları ve üniversitelerin kurulması, ıslahı ve sayılarının çoğaltılması için de gayret göstermeliyiz. İnternet yoluyla özel eğitimi de değerlendirmeliyiz.

Bütün bunlar için çalışmak bizim; Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Mahalli İdarelerimizin, Sendikalarımızın... siyaset, iş ,ilim ve sanat adamlarımızın,din alimlerimizin ve de bütün inananların vazifesidir.

Hutbemizi bir âyetle bitiriyorum:"Ey insanlar! (İslâm'a göre yaşayarak ve yaşatarak,) canlarınızı,eşlerinizi ve çocuklarınızı yakıtı insanlar ve taşlar olan Cehennem ateşinden koruyun..."(3)



1) Lokman 14, Ahkaf 15.

2) Tac, 5/8. S. Tirmîzi Hn. 1915.

3) Tahrim, 6.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
annelerin, yetiştirilmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Annelerin son moda yasakları Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Mayıs 2013 22:55
Annelerin Yürek Yangını Zen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 27 Mayıs 2013 23:02
Bu annelerin çocukları kısa kalıyor Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Mayıs 2013 18:27
Emziren annelerin kabusu! Sevda Kadın Sağlığı 0 20 Kasım 2011 07:44
Çalışan Annelerin Ev ve İş Rehberi Lucifer Aile Evlilik ve Çocuklar 0 18 Ocak 2010 05:27