IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Afrodit

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ocak 2012, 18:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hazırlıklı Ol Çünkü Ölümün Yakındır Padişahım!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hazırlıklı Ol Çünkü Ölümün Yakındır Padişahım!

Sultan Murad Han'a eceli hatırlatan,tevbe etmesi için uyaran derviş ve büyük Padişahın tevbesi,teslimiyeti,vefatı,vasiyeti...
Sultan Murad Han, vefatından önce bir gün gezmeye çıkmıştı. Bir köprünün başında bir dervişe rastladı. Selam verdi. Derviş, yaklaşıp:
-" Hey Pâdişâh'ım! Tövbeye niyetlen, çünkü vaden yakındır!" dedi. Pâdişâh, dervişe teşekkür edip, dualarda bulundu. Sultan Murad Han, kendisine ölümünü hatırlatanı çok sever, Allâhü Teâlâ'nın rızası için yapılan nasihatleri can kulağı ile dinlerdi. Yanında bulunan İshak Bey'e, dervişi sordu. Emir Sultan'ın müridlerinden olduğunu söyledi. Emir Sultan adını duyan Pâdişâh:

-" Bunda bir hikmet var" dedi. Tövbe-i nasuh eyledi. Yanındaki bey ve paşalarına dönüp:" Yarın mahşer gününde şahidim olun. İşte bütün günahlarıma tövbe ediyorum" dedi. Dervişe de izzet ve ikramda bulundu. Geriye dönüp sarayına geldi. Daha kapıdan girerken başına bir ağrı düşüp hastalandı. Her müslüman gibi hazırladığı vasiyet nâmesini çıkardı. Veziri Çandarlı'ya verdi. Vasiyetnamesinde, kendisinden sonra oğlu Mehmed'in (Fâtih'in) sultan, Çandarlı'nın vezir olmasını arzu ediyordu. Vefat edince Bursa'ya götürülmesini ve orada medfun olan büyük oğlu Alaeddin Ali'nin yanına defnini istedi.

-" Vücudumu doğrudan doğruya toprağa koyun. Cenab-ı Hakk'ın rahmeti, yağmuru üstüme yağsın. Hükümdarlar gibi üstüme kubbe yapmayın. Mezarımın çevresinde Kur'an-ı kerim okuyanların oturması için yerler yapmanız yeter. Cuma günü defnolulnmak arzumdır" dedi. Mekke ve Medine fukaralarına gönderilmek üzere ve türbesi için kendi öz malından bir miktar para ayırdı. Vasiyetinin sonuna doğru da şöyle dedi: " Ve dahi vasiyet eyledük ki: Bir yakut yüzüğümüz vardır, bir yanında deliğü olup, 95.000 akçeye alınmıştı. Vezni (ağırlığı) bir miskalden ziyadedir. Anı (yüzüğü) şatolar ve kabrimiz yanında Kur'an-ı kerim tilavet idenlere sarf ideler. Tâ ki, tükeninceye dek... Ve dahi vasiyet ederim ki: Bir elmas taşlı yüzüğümüzü dahi satıp, günde 70 bin kerre (Kelime-i tevhid) okutalar. Bir nice yedi gün buna devam edeler. Badehu satıp borcumuzu ödeyeler... "dedi. Vezirlerini şahid tutup, herbirine imzalattı. Üç gün hasta yattıktan sonra vefat edip, Hakk'ın rahmetine kavuştu.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
yakındır, ölümün


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık