IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Diyet ve Sağlıklı Beslenme (https://www.ircforumlari.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/)
-   -   Yemek Seçmemizin Tek Sebebinin 'Damak Tadımız' Olmayabileceği Ortaya Çıktı (https://www.ircforumlari.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/1005377-yemek-secmemizin-tek-sebebinin-damak-tadimiz-olmayabilecegi-ortaya-cikti.html)

Zeytin 09 Mart 2023 15:27

Yemek Seçmemizin Tek Sebebinin 'Damak Tadımız' Olmayabileceği Ortaya Çıktı
 
Bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışmaya göre insanların yemek seçme davranışları, yemeklerin tadından ziyade ne kadar sevilebilir olduğuna dayanıyor.

Özellikle çocuklukta pek çok kişinin yemek seçtiği biliniyor. Hemen herkesin bir “Ay yok, ben onu çocukluğumdan beri yemem.” dediği bir yiyecek var. Şimdiye kadar yemek seçen insanların bu tercihlerini, yemeklerin tadına göre şekillendirdiği düşünülüyordu.

Yeni bir araştırma ise bu duruma farklı bir bakış açısı getiriyor. Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışma, insanların tercih ettiği ve tercih etmediği yemekler arasındaki bağlantıyı ortaya koyarken, oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Mühim olan tadı değil, sevilebilirliği

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Araştırmacılara göre hangi yemeği neden sevdiğimiz, tatlı, tuzlu, ekşi gibi tadından ziyade ne kadar sevilebilir olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Bunun için de araştırmacılar, yaşları 50 ila 70 arasında değişen katılımcılarla büyük çaplı bir çalışma yapıldı. Yaklaşık 189 bin kişinin doldurduğu bir ankette katılımcılardan, verilen listedeki yiyecek ve içecekleri ne kadar sevdiklerini 1’den 9’a kadar puanlamaları istendi.

Çıkan sonuçlara göre yemekler üç kategoriye ayrılabiliyor. Bu kategoriler de hali hazırda lezzetli olması için tasarlanan fast food gibi yemeklerin, etlerin ve tatlıların bulunduğu çok beğenilebilir yemekler, genelde sebze ve meyvelerden, baldan ve yulaf gibi besinlerden oluşan düşük kalorili yemekler ve alkol, kahve gibi aroması güçlü, zamanla sevilen gıdalardan oluşan edinilen tatlardan oluşuyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Araştırma sonuçlarına göre özünde şekerli olan kola gibi içecekler, aşırı sevilebilir gıdalarla yakın olurken, soğan ya da acı biber gibi güçlü tatlar ise edinilen tatlar ile daha yakın oluyor. Bu durumun genetik nedenini inceleyen araştırmacılar, özellikle insan beyni üzerinde etkili 325 farklı geni tanımlamayı başardı. Bir diğer ilginç sonuç ise beynimizde iki farklı tat işleme sistemi olduğunun keşfi oldu. Bu iki sistemden biri aşırı sevilebilir gıdalara engel olmaya çalışırken, diğeri ise genel tat algımızı şekillendiriyor.

webtekno

Dedecan61 09 Mart 2023 17:23

Cevap: Yemek Seçmemizin Tek Sebebinin 'Damak Tadımız' Olmayabileceği Ortaya Çıktı
 
Yemek seçmenin o kadar çok sebebi varki sabaha kadar yazsak bitmez yanii eline sağlık +


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net