IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2010, 02:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bahara Formda Girmek





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bahar aylarının başlamasıyla çoğu kadın kışın aldığı kilolardan kurtulmak için kıyasıya bir mücadeleye giriyor.

Beslenme düzeninizi şimdiden korumaya başlarsanız bahara formda girebilirsiniz. Kadıköy Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül’le kış aylarında verilen kilolardan kurtulmanın çarelerini konuştuk...

KIŞ MEVSiMiNDE NEDEN ÇOK FAZLA KiLO ALIRIZ?

İnsan vücudunun kendine özel bir yapısı bulunur. İç ve dış faktörler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiler. Kış mevsiminde artan soğuklarla metabolik uyum sonucu düşen vücut ısısını normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışan vücut, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve organizmada yemek yeme isteği artar. Sindirim sistemi dahilindeki iç organlarda artan kan seviyesi bu organların daha hareketli olmalarına neden olacağından iştah artar. Kolesistokinin hormonu seviyelerindeki değişim biyolojik olarak yemek yeme üzerine etki gösteren bir diğer durumdur. Normalde kolesistokinin hormonu vücutta tokluğun oluşmasında etki gösterirken soğuk havada baskılanır ve sonuçta daha fazla yeme isteği ortaya çıkar. Daha yağlı, daha karbonhidratlı, basit şekerden zengin yiyecekler tüketilir. Ayrıca hava koşullarındaki değişim ve günlerin daha kısa olması yapılan fiziksel aktiviteyi azaltır. Yetersiz fiziksel aktivite ise metabolizmanın yavaşlamasına, vücudun daha az enerji harcamasıyla neden olur. Sonuçta iştah artışına hareketsizlik ve egzersiz yetersizliği de eklenince kışaylarında kilo almak kaçınılmaz hale gelir.

ENGELLEMEK iÇiN NELER YAPABiLiRiZ?

Kışın kilo alımını engellemek için temelde düzenli yemek yemek ve aktiviteyi devam ettirmek gerekir. Yüksek yağ içerikli besinler istenmeyen kilo artışlarına neden olmaları yanında, vücudun bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini artırır. Özellikle grip ve nezle gibi hastalıkların yaygın olarak görüldüğü bu aylarda artan hava kirliliğine ve kapalı-havasız ortamlardaki koşullara karşı vücudu korumak ve hastalık riskini azaltmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Kilo kontrolünün sağlanması, yeterli ve dengeli bir beslenme programının takip edilmesi, fiziksel olarak aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi her türlü hastalık yapıcı öğeye karşı bağışıklık sistemini güçlü kılar.

Beslenme düzeni tablosunda neler olmalı?

Mevsim geçişlerinde vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren grip ve nezleden korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelerin tüketimi kışın daha fazla olmalı. C vitamini kaybını önlemek için salatalar ve meyve suları tüketilmeden hemen önce hazırlanmalı. Ayrıca C vitaminin vücutta deposunun olmadığı unutulmamalı.

En çok hangi gıdalar tüketilmeli?

Baharın yaklaştığı şu günlerde özellikle kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi) bu aylarda özellikle haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. Süt ürünlerinden yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudumuzun enerjisini artırır. Bu nedenle günlük olarak süt ve peynir gibi diğer süt ürünleriyle birlikte en az 2-3 porsiyon olacak şekilde yoğurt tüketimi sağlanmalıdır.

Bitki çayları için öneriler

Hava değişimleri vücudumuzda birtakım değişikliklere yol açar. Bu mevsimde su tüketimine önem verilmeli ve günlük sıvı alımında bireysel ihtiyaçlar çerçevesinde 2-3 litreye ulaşmak hedeflenmelidir. Siyah çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin alternatifi olarak ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ısırgan otu gibi C vitamini yönünden zengin, rahatlatıcı özelliği olan çayları tercih etmek bağışıklık sistemini güçlendirici etki göstermesi yanında sıvı alımına da destektir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
bahara, formda, girmek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bu Şık Örgülerle Bahara Aldanmayacaksınız! Sevda Ah Kadınlar 0 21 Mart 2013 15:19
Saçınızı Bahara Hazırlayın efLatun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Mart 2012 20:40
Yaza formda girmek için… Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 21 Nisan 2010 22:21