![]() |
Diyet Yanlışları [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Diyet Yanlışları Tatlılar arasında fark yoktur Bilim insanları henüz kalorisi olmayan bir tatlı üretebilmiş değil. Peki, içlerinde en az zararlısı hangisi? Böyle bir tatlı var mı? “Kesinlikle var. Özellikle Türk mutfağını düşününce,” diyor A.Y. Danışmanlık diyetisyeni Aylin Yılmaz ve matematiksel açıklamasını yapıyor: “Tatlı seçimini yaparken içeriğinde kullanılmış malzeme ve miktarı çok önemli. Örneğin bir porsiyon sütlü tatlıda kullanılan şeker miktarı ortalama 50 gram iken, bir porsiyon baklavada kullanılan şeker miktarı 100 gramı aşmaktadır. Bu durum, alınan enerjiyi de birebir etkilemektedir. Bir gram şeker içerisinde 4 kalori olduğuna göre, 4 adet şöbiyet tatlısı 500-600 kalori gelirken, bir porsiyon sütlaç yaklaşık 260 kalori içerir.” Kepekli ekmek kepek unundan yapılır Türk erkkelerinin kepekli ekmeği kurtarıcı olarak gördüğünü biliyoruz. Belki sizi biraz hayal kırıklığına uğratacağız, ancak kepek ekmeği hakkında açıklamamız gereken önemli bir gerçek var. Diyetisyen Serkan Tutar, tüm ekmeklerin aslında beyaz undan yapıldığını belirtip ekliyor: “Kepek ekmeğinin farkı beyaz unun içerisine yüzde 25 oranında kepekli un ilave edilmesidir. Oran size düşük gelebilir, ancak etkisi büyüktür. Bu sayede glisemik indeksleri daha düşük olur. Yani kan şekerini daha yavaş yükselterek ani iniş çıkışların önüne geçer. Ayrıca kepekli ekmeğin posa içeriği daha yüksek olduğu için mideniz daha geç boşalır, böylece kendinizi daha uzun süre tok hissedersiniz.” Tam buğday ekmeği ile kepekli ekmek aynıdır Diyetisyen Aylin Yılmaz’ın açıklamaları da tam buğday ekmeğinin faydalarını özetliyor: “Tam buğday unundaki kepek oranı yüzde 13`tür. Kepekli ekmekte bu oranın daha yüksek olması sizi aldatmasın. Çünkü tam buğday ekmeği, kepek ilave edilmiş beyaz undan yapılmış ekmeklere oranla daha besleyicidir. Çünkü beyaz unu elde etmek için yapılan rafine işlemleri sırasında, ne yazık ki buğdayın lif, vitaminler ve mineraller açısından en zengin olan tohum özü (yapısında E ve B vitaminleri ve pek çok önemli mineral bulunur) ayrıştırılır. Bunun amacı, tohum özündeki yağın çabuk bozulması nedeniyle ürünün de bozulmasının önüne geçmektir. Bu yüzden, rafine işlemi sırasında vitaminlerin ve minerallerin en az yüzde 80’i ve lifin yüzde 75’i kaybolmaktadır.” |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:40. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk