IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Aralık 2011, 19:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu Diyete Bakanlık El Koydu




Tıp dünyasını sarsan, kalp doktorları ile diyetisyenleri karşı karşıya getiren "Karatay diyeti" ve kolesterol ilaçlarının gerekli olup olmadığı tartışmasına TBMM ve Sağlık Bakanlığı el koyuyor.
Ankara Milletvekili Dr. Cevdet Erdöl "Bilimsel veri yok, kolesterol ilaçlarını bırakmayın. Ölümcül hata olur" dedi ve bu hafta bakanlığın bilim heyetini toplayacağını söyledi
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın yazdığı kitapla gündeme gelen "Karatay diyeti"ne Sağlık Bakanlığı el koyuyor. Bilinen diyet biçimlerinin dışında, "Sık yemek yerine, daha seyrek yemek ve karbonhidrat ile şekeri kesmek, bu arada egzersiz yapmak" biçiminde özetlenen "Karatay diyeti"yle birlikte, kolesterolün belli bir düzeyde vücut için yararlı olduğu, bu nedenle yumurta ve tereyağ tüketiminin serbest olması gerektiği yolundaki tezi, kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Prof. Karatay'ın aynı zamanda kolesterol ilaçlarının gerekli olup olmadığı yolunda soru işaretleri yaratan açıklamaları da kalp-damar uzmanlarının tepkisine yol açmıştı.
'İLACINIZI KESMEYİN'
Bir süreden beri devam eden tartışmalara, Sağlık Bakanlığı ve TBMM'den tepki geldi. Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekil Dr. Cevdet Erdöl, dün TBMM'de vatandaşları kolesterol ilaçlarını kesmemeleri konusunda uyardı. Erdöl şöyle dedi:
"Kalp-damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında ilk sırada olmaya devam ediyor. Bu hastalıkla ilgili bazı risk faktörleri var. Erkek olmak, genetik alın yazımız. bunları değiştiremiyoruz. Ama değiştirebileceğimiz şeyler var, sigara gibi. Kolesterol, obezite ve hareketsizlik de risk faktörleri arasında. Yüksek kolesterol, hayati risk oluşturuyor. Bazı bilim insanlarının, kalp-damar hastalıklarıyla ilgileri olmamasına rağmen, ortaya çıkıp 'Kolesterol ilaçlarını kullanmayın' diyerek hastalara tedaviyi kestirdiklerini duyuyoruz. Bu, genel halk sağlığı açısından sorun olmaya başladı. Telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir, ölümcül hata olur. Tıpkı şeker hastalığı gibi ilaçları kestiğinizde sorun olabilir. Şeker gibi kolesterol de vücut için belli bir oranda gereklidir, ancak fazlası tehlikelidir. İnsanlar kafalarına göre tedavi metotları uydurmuyor. Yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda bunlara karar veriliyor. İlaçlarınızı kesmeniz yanlış olur."
KANAAT DEĞİL KANIT
Dr. Cevdet Erdöl, bilimsel araştırmalarda "kanıt"ların önemli olduğunu vurgulayarak kalp-damar hastalığı gibi ciddi sağlık sorunu olan insanlara ilaçlarını kesmelerini söylemenin çok yanlış olduğunu belirtti ve "Eğer bu önerilerde bulunanların elinde bilimsel kanıt varsa açıklasınlar. Klinik deneyler varsa açıklasınlar; yoksa bunlar kanıt olmaz kanaat olur" diye konuştu.
DİYET VE EGZERSİZ
Hiçbir doktorun gerekli olmadıkça ilaç yazmadığını söyleyen Dr. Erdöl, "Bu hastalıklarda zaten öncelikle vatandaşa az yemesi, yürümesi önerilir. Vatandaş bunları yapmak yerine, yemek yeyip oturup üzerine ilaç almayı tercih ediyor. Sorun buradan kaynaklanıyor. Elbette önce diyet ve egzersiz. Bu işe yaramıyorsa ilaç devreye girer. Benim de kolesterolüm biraz yüksek çıktı ilaç almadım, hemen egzersize başladım, düştü" dedi. Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kitabıyla büyük tartışma yarattı.

bkz : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakanlık, bu, diyete, el, koydu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
6 Kiloluk Kokarca Diyete Girdi Afrodit Hayvanlar Alemi 0 14 Aralık 2011 11:57
Diyete ara vermek kilo aldırıyor mu? Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 18 Ocak 2010 04:15
Diyete İhtiyacınız Varmı YapraK Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 27 Aralık 2009 05:39