IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2012, 16:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sosyal Yaşamda Diyetin Önemi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Mutlu ve huzurlu olmanın yolu ruhen ve bedenen kendini iyi hissetmekten geçiyor.

Yeterli besinleri tüketerek, kendinizi sıkıntıya sokmadan daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmek gerektiği gibi yaşamak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yaşamımızın her alanında olduğu gibi sağlıklı beslenmek ve vücudumuzun dengelerini koruyabilmek için de mucizelere gerek yoktur.

Gerektiği gibi yaşamak ve beslenmek yeterlidir. Sizin için neyin ne kadar gerekli olduğunu ve günlük beslenme ihtiyaçlarınızı belirleyerek hayatınızı dengeleyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme şekli

Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzını bir ömür boyu benimseyebilmek hepimizin en çok arzu ettiği şey. Ve aslında hepimiz; sağlıklı yaşam seçeneklerinin neler olduğunu, sağlıklı beslenmeyi, sporun önemini, sigarayı bırakmamız ve zayıflamamız gerektiğini çok ama çok iyi biliyoruz. Ancak bütün bunları biliyor olmakla, harekete geçmek, bildiğimiz şeyleri uygulamak ve yaşam tarzı haline getirmek arasında çok fark var.

Hayatımızda pozitif değişiklikleri yapmak kolay değildir. Yapılan değişiklikleri kalıcı hale getirmek ise daha da zordur. Kolay olsaydı; günümüzde moda diyetler, spor merkezlerine yapılan üyelikler, bireysel gelişim uzmanları, yaşam koçları ve medyanın konuya olan ilgisi her geçen gün artıyor olmazdı.

Toksik olan dozdur

Yaşamımızda gerçekleştirmeyi planladığımız her türlü olumlu değişiklik, kişinin kendini rahat ve güvende hissetmesiyle daha kolay yapılabilmekte ve kalıcı olabilmektedir. Dolayısıyla kişinin seçimlerinin kendisini mutlu ediyor olması başarıyı beraberinde getiren en önemli adımdır. Aç kalarak, etrafımızı yasaklarla çevirerek, günün 3-4 saatini spor merkezlerinde geçirerek ne mutlu ne de başarılı olabiliriz. Aynen eczacıların da söylediği gibi: "Toksik olan dozdur. Herhangi bir şeyi sağlığa yararlıya da zararlı hale getiren dozudur."


Besin çeşitliliğine dikkat edin

Yeterli ve dengeli beslenme; aşırıya kaçmadan, vücudun gereksinmesine yetecek kadar besin alınmasıdır. Besin seçimi yaparken, gün içinde birçok besin grubundan tüketmeye çalışmalısınız. Yiyecek ve içeceklerin çoğu birkaç çeşit besin öğesi içermektedir. Fakat hiçbiri tek başına ihtiyacımız olanın hepsini içermemektedir. Her besin grubundan tüketmeye çalışırken; bazı noktalara dikkat etmek, alınan besinin kalitesini ve vücuttaki kullanımını artırmaya yardımcı olur.

Maden suyu ya da meyveyi tercih edin

Haftada bir iki kez mutlaka ızgara ya da buğulama balık tüketin. Balık, içerdiği yağ asidi sayesinde konsantrasyonu artırıcı ve stresi azaltıcı etki göstermektedir.

Benzer etkileri gösteren muz, elma, badem ve bitter çikolatanın da günlük beslenmenizde yer almasına dikkat edin.

Tabii ki ne yediğinizin değil, ne kadar yediğinizin önemli olduğunu unutmadan. Çorbayla yemeğe başlayın.

Diyelim ki dışarıda yemektesiniz. Yemeğe mutlaka sıcak ve bol limonlu bir çorba ile başlayın. (Kremasız olanları tercih etmek doğru olacaktır.) Ardından bol miktarda salata ve ızgara et tercih edebilirsiniz.

Yemek, uzun bir toplantıya dönüşürse maden suyu ile devam edebilir ya da meyve tüketebilirsiniz.

Yemeklerde mutlaka kompleks karbonhidrat alın. Örneğin; çavdar ekmeği, az yağlı kuru fasulye, pilaki ya da bulgur pilavı, sizi hem daha iyi doyuracak hem de dengeli bir öğün sağlayacaktır.

Fazla kahve tüketmeyin

Aslında ne yediğinizden çok nasıl ve ne kadar tükettiğiniz önemlidir. Örneğin kahvaltıda simit tüketmek istiyorsanız, her gün yapmamak kaydıyla yanında bir iki dilim beyaz peynir, bol domates, maydanoz ve birmeyve ilavesiyle yiyebilirsiniz.

Daha fazla hareket edin

Su içmeyi unutmayınız, masanızda size ait bir su şişesi bulundurarak günlük su tüketiminizi artırın.

Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketmeyin. (Tansiyon hastaları ise günde en fazla bir fincan içmeli.) Açık çay veya bitki çaylarına ağırlık verin.

Yemeği dışarıda yiyenler için ipuçları

Ev dışında yemek yiyecek bir eyler, çalışanlar, yöneticiler ve profesyoneller için sağlıklı beslenmeye ve beslenme yönetimine ilişkin önemli ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz: "Kahvaltı yapma alışkanlığını yaşam felsefesi haline getiriniz.

Protein ve karbonhidrattan oluşan dengeli bir kahvaltıyla güne daha zinde başlayabilir, öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz. Sabah sadece karbonhidrat içeren besinler yanında protein olmadan tüketilirse, öğlene doğru kişinin kan şekeri düşebilir ve kişi kendini son derece aç hissettiği için takip eden öğünde fazla yemeye yönelir.

En sağlıklı seçenek

Salata tüketmek her zaman sağlıklı bir seçenek değildir. Bazen sağlıklı bir seçim yapmak isterken gereksiz fazla enerjiye maruz kalabilirsiniz. Salataların içeriği ve sosları bu anlamda bazen çok tehlikeli de olabilir. Örneğin sezar salata sosu son derece yağlı ve yüksek kalorilidir. Bu nedenle salatanızı sossuz sipariş edip masanıza zeytinyağı ve limon isteyebilirsiniz. En önemli ipucu: Bulunduğunuz ortamda yemek için hiçbir seçim şansınız yoksa, mevcut olan menüden yarımşar porsiyon yiyin ve tatlı almayın (ya da bir çataldan kimseye zarar gelmez). Yasaklarımızın olmadığı ama kendimizi kontrol edebilmeyi ve en önemlisi hayatımızın her aşamasında kendimizi yönetebilmeyi öğrenebildiğimiz "ideal" bir yaşam dileklerimle.

ÖĞÜN ARALARINI iHMAL ETMEYiN

Öğün atlamayın. Uzun toplantılarda toplantı öncesinde en azından süt ve muz gibi pratik bir atıştırma yapabilir ya da toplantıda ikram olarak kuru meyve ve minik peynirli sandviçler ya da taze meyve ve az miktarda badem, ceviz sunulmasını önerebilirsiniz.

Öğün aralarında mutlaka ufak tüketimleriniz olsun. Mesela süt, sütlü kahve, 1 porsiyon kuru meyve, yoğurt, en fazla 10 badem, 1-2 adet taze meyve, ayran, kefir vb.

Yemek yemeyi ya da su içmeyi unutmamak adına uyarıcı mesaj içerikleri ile telefonunuz ya da bilgisayarınızdan destek alın.

Şirkette fiziksel aktivite imkanlarını ve sağlıklı beslenme düzeyini artırmak için bazı düzenlemeler getiriniz. Örneğin asansör kullanımını azaltmak, her çalışanın kendi evrak ve fotokopi işini kendisinin yapmasına teşvik etmek, sağlıklı yaşamı özendirici bilgilendirme duyuruları yapmak vb...

Yemeği dışarıda yiyenler için ipuçları

Ev dışında yemek yiyecek bir eyler çalışanlar yöneticiler ve profesyoneller için sağlıklı beslenmeye ve beslenme yönetimine ilişkin önemli ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz: "Kahvaltı yapma alışkanlığını yaşam felsefesi haline getiriniz.

Protein ve karbonhidrattan oluşan dengeli bir kahvaltıyla güne daha zinde başlayabilir öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz. Sabah sadece karbonhidrat içeren besinler yanında protein olmadan tüketilirse öğlene doğru kişinin kan şekeri düşebilir ve kişi kendini son derece aç hissettiği için takip eden öğünde fazla yemeye yönelir.

En sağlıklı seçenek

Salata tüketmek her zaman sağlıklı bir seçenek değildir. Bazen sağlıklı bir seçim yapmak isterken gereksiz fazla enerjiye maruz kalabilirsiniz. Salataların içeriği ve sosları bu anlamda bazen çok tehlikeli de olabilir. Örneğin sezar salata sosu son derece yağlı ve yüksek kalorilidir. Bu nedenle salatanızı sossuz sipariş edip masanıza zeytinyağı ve limon isteyebilirsiniz. En önemli ipucu: Bulunduğunuz ortamda yemek için hiçbir seçim şansınız yoksa mevcut olan menüden yarımşar porsiyon yiyin ve tatlı almayın (ya da bir çataldan kimseye zarar gelmez). Yasaklarımızın olmadığı ama kendimizi kontrol edebilmeyi ve en önemlisi hayatımızın her aşamasında kendimizi yönetebilmeyi öğrenebildiğimiz "ideal" bir yaşam dileklerimle.

ÖĞÜN ARALARINI iHMAL ETMEYiN

Öğün atlamayın. Uzun toplantılarda toplantı öncesinde en azından süt ve muz gibi pratik bir atıştırma yapabilir ya da toplantıda ikram olarak kuru meyve ve minik peynirli sandviçler ya da taze meyve ve az miktarda badem ceviz sunulmasını önerebilirsiniz.

Öğün aralarında mutlaka ufak tüketimleriniz olsun. Mesela süt sütlü kahve 1 porsiyon kuru meyve yoğurt en fazla 10 badem 1-2 adet taze meyve ayran kefir vb.

Yemek yemeyi ya da su içmeyi unutmamak adına uyarıcı mesaj içerikleri ile telefonunuz ya da bilgisayarınızdan destek alın.

Şirkette fiziksel aktivite imkanlarını ve sağlıklı beslenme düzeyini artırmak için bazı düzenlemeler getiriniz. Örneğin asansör kullanımını azaltmak her çalışanın kendi evrak ve fotokopi işini kendisinin yapmasına teşvik etmek sağlıklı yaşamı özendirici bilgilendirme duyuruları yapmak vb...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
diyetin, sosyal, yaşamda, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
özürlülüğün tanimlanmasinda sosyal faktörlerin önemi Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 22 Şubat 2012 22:04
Günlük Yaşamda Radyasyonu Nerelerden Alıyoruz N999 Sağlık Köşesi 0 01 Şubat 2012 18:44
Sosyal Fobi Olumlu Düşüncenin Önemi Adrasteia Ruh Sağlığı 0 26 Ocak 2012 17:50
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobiler Nelerdir? Sır Felsefe 0 14 Mayıs 2011 16:10
Yaşamda hepimiz 4 eşliyiz aslında Candy IF Ekstra 1 14 Nisan 2011 16:32