IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Diyet ve Sağlıklı Beslenme (https://www.ircforumlari.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/)
-   -   Sağlıklı Yaşam İçin 20 Öneri (https://www.ircforumlari.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/555590-saglikli-yasam-icin-20-oneri.html)

Letisya 28 Kasım 2013 16:24

Sağlıklı Yaşam İçin 20 Öneri
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1. Uyuyan vücudunuzu uyandırmak için güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı yapmak size gün boyunca hem iştah kontrolü sağlayacak hem de kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olacak.
2. 4-5 saatten daha uzun süre hiçbir şey yemeden aç kalmak insan ****olojisine aykırıdır. Uzun süre aç kalmak insülin dengesini bozarak bel çevresinin kalınlaşmasına, göbek bölgesinde simit denilen yağ birikmesine neden olur. 3 saatte bir küçük ara öğünler yapmaya dikkat edin.
3. Öğle ve akşam öğünlerinizi atlamayın.
4. Olmazsa olmazınız su olsun. Gün içinde (kadınlar için) 2 litreye / (erkekler için) 2,5 litreye yakın su tüketin.
5. Kahve keyfiniz dozunda kalsın. Gün içinde 2 kupadan fazla kahve, 4 kupadan fazla çay içmemeye özen gösterin.
6. Çayınıza ve kahvenize mümkün olduğunca şeker kullanmamaya çalışın. Şekersiz çay içmek fikri size ilk başta oldukça lezzetsiz görünse de dilinizin üzerindeki tat algaçlarının 15-20 gün içinde çayın veya kahvenin şekersiz tadına alışacağını unutmayın. Şekeri bardağınızın dışında tutabilmek için gerekli püf noktaları diyetisyeninizden öğrenin.
7. Gün içinde mutlaka 1 tabak sebze yemeği veya 1 kase salata tüketin. Unutmayın! Sebzeler sağlığınıza sağlık, güzelliğinize güzellik katacak çoğu besin bileşimini içinde barındırır. Seçeceğiniz sebzeler ise mevsim sebzelerinden olsun. Bağırsaklarınızın kusursuz çalışması için özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine iki kat fazla özen gösterin.
8. Günleriniz meyvesiz geçmesin. Dünya Sağlık Örgütünün önerisi günde toplamda 500g taze meyve tüketmeniz yönündedir. Ayrıca seçeceğiniz meyvelerinizin gök kuşağı gibi rengarenk olmasına özen gösterin. Meyveleriniz ne kadar renkli olursa size katacağı fayda da o kadar fazla olur.
9. Pankreasınızla dost olan besinleri seçin. Esmer makarna, esmer pirinç, tam taneli tahıl ekmekleri, çavdar ekmeği, kurubaklagiller menülerinizde bulunan besinler olsun.
10. Tahılları hayatınızdan asla çıkarmayın. B grubu vitaminler hem sağlığınızı hem de ruhunuzu koruyacaktır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre tahıl gruplarının gereğinden az tüketilmesi depresyona yatkınlığı artırmaktadır.
11. Alışverişe karnınız aç iken çıkmayın. Alışveriş saatleriniz öğün saatlerinizden sonra olsun.
12. Alışverişe liste yaparak çıkın. Markette sağlıklı besinlerin bulunduğu raflarda daha fazla vakit geçirin.
13. Sağlam bir iskelet sistemi için kalsiyum kaynaklarını ihmal etmeyin. Süt, yoğurt ve peyniri light olarak tercih etmek hem kan yağlarınızı hem de kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca Kafkaslara özgü bir Türk içeceği olan kefiri günlük beslenmenizde 1 su bardağı kadar bulundurmaya özen gösterin. Kefirin doğal olması ise önerimizdir.
14. Haftada 2-3 defa mutlaka balık tüketin. Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri damarlarınızın, cildinizin ve beyninizin yaşlanma etkilerini azaltacaktır.
15. Mineraller hayatımızı sürdürebilmemiz için gereklidir. Yüksek tansiyon veya böbrek hastası değilseniz her gün 1 şişe bolca mineral içeren doğal maden suyu tüketmeye çalışın.
16. Bedeninizin sağlığı mutfağınızdan geçiyor. Yemeklerin besleyiciliği pişirme yöntemlerine göre değişiyor. Mutfağınızda kızartma ve yüksek ısıda kavurma işlemlerini kullanmayın. En sağlıklı pişirme yöntemi olan haşlama, buğulama, fırında pişirme ve kendi suyunda/yağında pişirme yöntemlerini kullanarak yemeklerinizi hazırlayın.
17. Mutfağınızda ölçünüz gözünüz değil tartınız olsun. Mutfak terazisi kullanmak porsiyon algısı kazanabilmek için son derece önemli. Hala bir mutfak teraziniz yoksa ilk işiniz mutfağınıza kullanışlı bir terazi almak olsun.
18. Sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak, öğlen akşam haşlanmış sebze yemek demek değildir. Diyetin matematiğini öğrenmek ve birkaç ufak detayı uygulamak ile sağlıklı beslenmek mümkün. Sevdiğiniz besinleri beslenme planınız içine sokmayı öğrenmek, doyabilmek, bu esnada da sosyal çevrenizden uzak kalmamak sürdürülebilir bir diyet programının olmazsa olmazlarıdır.
19. Yaş almak sağlıklıysanız keyifli. Sağlığınızın kıymetini bilin ve yılda 2 defa detaylı kan tahlili yaptırın.
20. Ömrünüz boyunca bazal metabolizmanızın altındaki diyet programlarından uzak durun. Düşük kalorili bu diyetler sadece bedeninizi yaşlandırmakla kalmıyor, ruhunuza da onarılması güç yaralar açıyor. Diyet programınızı tahlilleriniz tarandıktan sonra bu işin uzmanı olan diyetisyenler kontrolünde uygulayın.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net