IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Ezgi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2014, 22:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Stres yüzünden kilo alıyorum




Diyetisyen Ceylan Akiş, gerginliğin vücut üzerinde yarattığı etkileri ve nasıl başa çıkabileceğinizi açıklıyor. Bakalım, çözüm nelermiş?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Stres altında kişiler ne kadar sağlıklı beslenirse veya spor yaparsa yapsın kilo kaybetmeleri engellenir. Peki, stres vücudumuzda hangi tepkimelere yol açarak bu süreci oluşturmaktadır?

Vücudumuz her türlü strese ( fiziksel veya psikolojik ) tamamen aynı şekilde cevap vermektedir. Her stresli günde beyin fiziksel bir tehlikeye maruz kalmışız gibi davranarak hücrelerine güçlü hormonların serbest kalması yönünde talimat vermektedir.


Vücudunuz stres devam ettiği süre kortizolu pompalamayı sürdürmektedir. Bu durumda maalesef çok az insan sağlıklı ve düşük enerjili bir alternatif olan salatalık dilimlerine ulaşmaya çalışmaktadır.

Çoğunluk beyinde zevk verici kimyasalların salınmasına neden olan tatlı, tuzlu ve yağlı besinler tüketerek gerginliği azaltmaya çalışmaktadır. Bu yatıştırıcı etki bağımlılık oluşturarak kendinizi sinirli veya stresli hissettiğinizde şişmanlatıcı besinlere yönelmenize neden olmaktadır.

Adrenal bezin kortizol pompalamasıyla birlikte kas yapıcı hormon olan testesteron üretimi yavaşlar, testesteron seviyesindeki bu düşüş kas dokusu kaybına ve vücudunuzun çok daha az enerji harcamasına neden olur.

Bu durum yaşlanmayla doğal olarak meydana gelmekle birlikte yüksek kortizol seviyeleri bu süreci hızlandırmaktadır. Ancak birkaç adımda stresi yenerek kortizol seviyenizi ve kilolarınızı kontrol altında tutmak mümkün olabilir.

Kaslarınızı hareket ettirmek çok etkili bir acil stres gidericisidir. Hareket etmeniz vücudunuzu stres kaynağından uzaklaştırdığınızı düşündürecektir. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırarak kortizolun böbreklere hızlı iletimini sistemden hızlı atılmasını sağlar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Stres anında çok sağlıklı besinleri bile silip süpürme eğilimi göstermekteyiz. Ancak yapılan araştırmalar büyük yemek porsiyonları ve azalan yemek sürelerinin, artan karın yağları ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Her lokmanın tadına vararak ve tokluk hissine dikkat vererek yavaş yemek yemenin toplamda daha az miktarda besin tüketimine neden olmasıyla, birlikte kortizol seviyesini düşürerek yağların bel çevresinde toplanmasını önlediğini ortaya çıkarmıştır.

Sürekli sıkı ve aynı şekilde diyet yapmanın kortizol seviyesini %18 oranında arttırdığı yapılan araştırma sonuçlarında ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca kortizol seviyemiz ani artış gösterdiğinde kan şekerimizde önce çok hızlı yükselip ani şekilde düşerek bozulmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Tahmin edilebileceği üzere bu durum bizi huysuz, huzursuz ve besinlere fazlasıyla aç hale getirmektedir. Beynimiz ana yakıtı olan şekerden mahrum kalınca irademiz kaybolmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Böyle zamanlarda sıkı diyet listeleri uygulamak yerine, 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenerek kan şekeri seviyesini sabit tutarak açlık mekanizmasının dengesinin bozulmasının önlenmesini ve böylece vücudumuza ekstra kilo ekstra, gereksiz kaloriden alımından korunmasını önermektedir.


Bazen stres sizi tatlı veya tuzlu bir şeylere yönlendirdiğinde; panik yapmayın sadece kontrollü tüketin. Kortizol kontrolünü kaybetmeden önce küçük bir kaçamakla kendinizi keyiflendirmenin kortizol direncini kırmanın en iyisi yolu olduğunu söylemektedir.

Ağzınıza küçük bir parça çikolata alın; tadını hissedin. Kendinizi mutlu edin ama sadece bir parça. Eğer kendinizi dizginlemekte zorlanıyorsanız tıka basa yeme krizlerine tutulmamak için önlemler alın. Tüm paketi yemekten korkuyorsanız sadece küçük bir adet kurabiye alın ya da tüm paketi buzlukta saklayın. Böylece yemek için çözülmesini beklemek zorunda kalın. Kim bilir belki de vazgeçersiniz…. Denemeye değer…


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Baskı altında birde kafeinsiz kahve içmeyi deneyin. Kafein ve stres bir araya geldiğinde kortizol seviyeleri stresin tek başına olduğundan çok daha fazla artmaktadır.

B vitaminleri, C vitamini kayıpları ve eksiklikleri vücudumuzu daha da strese sokmaktadır. Stresli zamanlarda besin öğelerinden zengin güçlü bir kahvaltıyla güne başlayarak savaşı erken başlatabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Stres düşürmek için en etkili strateji kuşkusuz uyumaktır. Vücudunuz uykusuzluğu majör bir stres faktörü olarak görmektedirler. Tüm dünyada sağlık otoriteleri günlük optimum 7-9 saat uyku önermektedir. Yetersiz uyku ayrıca açlık arttırıcı hormon olarak bilinen uyku ghrelinin de yükselmesine neden olmaktadır.

__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alıyorum, kilo, stres, yüzünden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Stres Yönetimi ve Stres Kaynakları Zen Kişisel Gelişim 0 11 Aralık 2012 17:33
Bu 10'lu yüzünden kilo veremiyoruz! Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 24 Kasım 2011 12:52