IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ağustos 2016, 13:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Öne çıkan beslenme trendleri (2016)




2016 yılı beslenme trendleri ve önümüzdeki yıl sıkça duyacağımız fonksiyonel besinler neler?
2016 BAKLİYAT YILI



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bakliyat; nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel isimdir. Hem karbonhidrat hem de yüksek protein içeriğiyle beslenmemizde yer alan kaliteli besin kaynaklarındandır. Ayrıca yüksek posa içeriği de bakliyatların besin değerini artıran faktörlerdendir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), 2016 yılını Türkiye’ nin başlattığı bir girişimle, başta Kanada, ABD, Avustralya, Kenya gibi birçok ülkenin desteğiyle ‘uluslararası bakliyat yılı’ ilan etti.

Siz de beslenmenizde haftada en az 2 kez kurubaklagillere yer açın. Kinoa, karabuğday, yeşil mercimek, nohut, fasulye, barbunyayı salatalarda ve çorbalarda tercih ederek günlük karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabilir, ayrıca bitkisel protein tüketiminizi artırarak metabolizmanızı da hızlandırabilirsiniz.


CHİA TOHUMU
Uzun süre enerji sağladığı ve tokluk hissi verdiği için; güçlü bir tohum olarak birkaç yıldır sıklıkla tariflerde kullanılan chia tohumunun 100 gr’ı yaklaşık olarak 498 kalori, 16 grama yakın protein ve 45 gram karbonhidrat içerir. Enerji ve protein içeriği oldukça yüksektir ve karbonhidratın yüzde 85 ‘i liflerden oluşmaktadır. Bu sayede kan şekeri dengesini sağlar, insülin direncine karşı korur. Yüksek antioksidan etkisi ise bu bitkiyi güçlü kılan bir diğer faktördür. Antioksidanlar hücre yaşlanmasını önler ve serbest radikallere karşı savaşır. Ayrıca omega-3 açısından yağ asitlerinden de oldukça zengindir. Günde 1-2 tatlı kaşığı ölçüde beslenmenizde yer verebilirsiniz.

GOJİ BERRY
Diğer bir ismi ile kurt üzümü olan gojiberry ve yaban mersini gibi orman meyvelerini son yıllarda daha fazla duymaya başladık. Peki bu meyveler nedir ve ne işe yarar? Orman meyvelerinin içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı antioksidan aktivitesi çok yüksek. Yaban mersini ise; bilişsel fonksiyonları koruyan bileşenler içerir. Berileri yoğurdunuza ekleyerek, salatalarda kullanarak ya da bir ara öğün seçeneği olarak beslenmenize mutlaka ekleyin. 100 gramı yaklaşık 380 kalori içerir. İçeriğinin yüzde 70’i karbonhidrat, yüzde 12’si protein, yüzde 8’i yağ, yüzde 10’u ise diyet liflerinden oluşmaktadır. İçeriğindeki Germanium kanser önleyici bir bileşendir. Düzenli olarak tüketildiğinde başta karaciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu etkisi olduğu görülmüştür. Antiaging etkisi nedeniyle de dünyada yaşlanma karşıtı olarak ilan edilmiştir.

ÇİM SUYU
Yüksek ve kaliteli besin ögesi içeriğiyle birçok hastalık için koruyucu olduğu son yıllarda öne çıktı. Buğday çimi suyu, laetril adında güçlü kanser önleyici madde içeriyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda buğday çimi suyunun, yüksek antioksidan aktivitesine sahip olduğu ve lösemi hücrelerinin çoğalmasını önlediği tespit edilmiştir. Ayrıca 100’e yakın vitamin, mineral ve besin ögesi içeriği ile günlük beslenmenizde vitamin/mineral gereksinmenizi fazlası ile karşılar. Karaciğeri temizleme gibi bir özelliğe de sahiptir. Diğer önemli bir özelliği de yeteri derece tüketildiğinde kandaki düşük demir seviyesini yükseltir, anemiyi önler. Antiaging özelliğinden dolayı dünyada en trend beslenme önerisi olduğunu önümüzdeki yıllarda sıklıkla duyacağız.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU/SÜTÜ
Sıcak bölgelerde özellikle tercih edilen Hindistan cevizi suyu mineral ve sıvı kaybını dengeler. 100 ml’si 23 kalori içerir. Mucizevi etkileri olan bir doğal içecektir. İnsan sağlığına faydaları oldukça fazladır. 100 ml’inde 23 kalori içerir. İçerisinde bulunan doğal şekerler tatlı isteğini bastırarak iştahı baskılar. Ayrıca kan şekerini düzenlemesi yönüyle de kilo vermeye yardımcı bir içecektir. Kolesterolü düşürür, HDL (iyi huylu kolesterolün) artmasını sağlar. Bu özelliğiyle kalp ve damar sağlığını güçlendirir. Ancak tansiyon düşüklüğü olan kişilere önerilmez. Daha çok vejetaryen beslenenler, çiğ beslenmeyi tercih edenler ve inek sütüne toleransı olanların tercih ettiği bir ürün olarak da Hindistan cevizi sütü karşımıza çıkıyor. Genellikle Hindistan cevizi suyuyla karıştırılır ama ikisi çok farklı şeylerdir. Hindistan cevizi suyu taze Hindistan cevizinin ortasından aldığımız sıvı iken, Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizinin etli kısmının suyla karıştırılıp süzülmesinden elde edilir. Kilo vermeye yardımcıdır, özellikle karın bölgesindeki yağları yakmakta oldukça etkilidir.

AMARANT
Hem süs bitkisi olarak yetiştirilmekte hem de tahıl olarak tüketilmektedir. Yeşil yaprakları sebze olarak kullanılan bu bitkinin tohum kısmı ise tahıl olarak kullanılır. Fındıksı bir aroması vardır, glütene duyarlılığı olanlar için önerilir. Protein, kalsiyum, demir ve lif bakımından zengin olduğu için kinoaya alternatif bir tahıl olarak bu yıllarda sıklıkla karşımıza çıkacaktır.


BUĞDAY RUŞEYMİ
Buğday ruşeymi, embriyo dediğimiz buğday çekirdeğidir. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram elde edilmesinden dolayı oldukça değerli olan bir besindir. Ruşeym dediğimiz bu yapı mineral ve vitamin deposudur. Özellikle antioksidan özelliği olduğu bilinen E vitamini ve sinir sistemi sağlığı için elzem olan B grubu vitaminlerinin kaynağıdır. Esansiyel yağ asitleri ve proteinden zengin bir üründür. 100 gramında 15 gram posa içeriği ile kabızlık sorunu olan kişiler günde 2 yemek kaşığı süt ve yoğurtlarına ekleyerek tüketebilirler.

BEYAZ ÇAY
Çok genç çay yapraklarından çayın daha az oksitlenmesi ile elde edilir. Ülkemizde bu yıl bolca göreceğimiz beyaz çayın, yeşil çay ve siyah çaya göre antioksidan aktivitesi daha yüksek. Özellikle yemeklerden 1 saat sonra tüketilmesi yağ yakımını hızlandırıyor. Yeşil ve beyaz çay içenler ile yapılan çalışmalarda metabolizmayı yüzde 4 hızlandırdığı saptanmıştır. Günde toplam 5 fincan beyaz ve yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak kafein içerdiği unutulmamalı ve kafein duyarlılığı olan kişiler günlük çay, kahve, kola tüketim miktarlarına dikkat etmeli.

__________________
Meğer candan öte bir can daha varmış..
Ve onun adı evlatmış..
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
2016 beslenme trendleri, saglikli beslenme, öne cikan beslenme trendleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güneş gözlüğünde 2016 trendleri Ebru Aksesuarlar 0 31 Mayıs 2016 20:00
2016 Kış makyaj trendleri! PySSyCaT Makyajın Püf Noktaları 0 14 Mart 2016 15:51
2016 İlkbahar/Yaz ayakkabı trendleri Ebru Ayakkabı Trendleri 0 11 Mart 2016 12:54
2016 Cilt Bakım Trendleri Mara Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Ocak 2016 11:05
İşte Bu Yılın ''Beslenme Trendleri'' Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 21 Haziran 2013 12:16