IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Mayıs 2019, 12:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar? Tiroid Diyeti ve 1 Haftalık Diyet Listesi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tiroid hormonları yetersiz çalışıyorsa metabolizma daha yavaş çalışır; bu yüzden enerji harcaması da daha az olur. Bu durum özellikle kilo artışını beraberinde getirir. Düzenli beslenildiğinde ve ideal kaloride diyet planı uygulandığında kilo kaybı da gerçekleşir. Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusunun ilk cevabı: en önemli etken fiziksel aktivite artışıdır. Haftanın 3-4 gününde yapılan 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşler metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybını kolaylaştırır.

Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusunun ikinci cevabı: diyet listesinde bulunması ve daha az tercih edilmesi gereken besinler vardır. Bu besinlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

Tüketilmemesi gereken besinler;
Yapılan araştırmalarda soya kaynaklarında bulunan fito-estrojenlerin tiroid hormonlarını üreten bir enzimin çalışmasını baskılayabileceği görülmüştür. Soya fasulyesi ve soya ürünlerinin tüketilmesi önerilmez.
Aynı zamanda soya takviyeleri tüketen kadınlarda hipotiroidizm görülme riskinin de 3 kat daha yüksek olduğu görülmüştür.
İyot tüketimi hipotiroidizm hastaları için önemlidir. Bu hastaların iyot kaynaklarını daha fazla tercih edebilirler.
Ancak yapılan araştırmalarda aşırı miktardaki iyot tüketiminin tiroid bezi aktivitesini baskılayabileceği; faydadan çok zararının olabileceği belirtilmektedir.
Guatrojenik besinler olarak adlandırılan bazı besinler vardır. Bu besinler iyot emilimini engelleyebilir ev tiroid bezlerinin büyümesine neden olabilir. Brokoli, brüksel lahanası, turp, lahana, şalgam, turp, karnabahar, ıspanak, yer fıstığı, armut, şeftali, çilek gibi besinler örnek verilebilir. Bu besinler özellikle ilaçlar alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.

Tüketilmesi gereken besinler;
Yaban mersini, domates, biber, maydanoz, greyfurt, portakal, semizotu gibi antioksidandan zengin sebze ve meyveler tiroid bezi ve bağışıklık sistemi sağlığına yararlı olur.
Selenyum mineralinin tiroid hormonlarının düzgün çalışmasında görevli olan enzimlere olumlu etkileri vardır. Brezilya kestanesi, ay çekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğüsü selenyum kaynağı besinler arasında sıralanabilir.
Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde görevli olan bir amino asid çeşididir. Et, süt ve baklagiller tirozinden zengin olan besinlerdir.

Tiroid Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Tiroid diyeti programında dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır.

Hipertiroidizm teşhisi konulduğunda kilo artışının olması kilo kaybına göre daha zordur. Hipotiroidizm teşhisinde ise metabolizma yavaş çalıştığı için kilo kaybının gerçekleşmesi de yavaş olur. Her iki tiroid hastalığında da uygulanacak diyet planları uzun sürelidir ve bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. İdeal vücut ağırlığı; metabolizma hızında ve tiroid hormonlarının normal aralıkta bulunmasında etkili olur.
Tiroid hastalığının türüne göre beslenme planları ve düzenleri farklılık gösterir. Bu yüzden mutlaka bir diyetisyene başvurulması gerekir.
Su tüketimi tiroid hastaları için daha fazla önem taşımaktadır. Normal ve sağlıklı bir insanın günde 8 bardak su içmesi önerilirken bu sayı tiroid hastalarında en az 10-12 bardak olmalıdır.
Su metabolizmanın hızlanmasında ve tokluk hissinin oluşmasında etkili olur. Bu yüzden hem hipotiroid hem de hipertiroid hastaları su tüketimini ihmal etmemelidir.
Metabolizmanın düzgün çalışması, besin ve kalori kontrolünün yapılabilmesi için günde 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır, 2-3 ara öğün tüketimine de özen gösterilmelidir.
Özellikle hipotiroid hastaları kendilerini yorgun ve halsiz hissedebilirler. Antioksidan kaynağı olan ve metabolizmayı hızlandıran yeşil çay tüketimi bu kişiler için daha fazla önem taşır.
Tiroid hastalarının diyette tokluk hissini hissetmeleri önemlidir. Bu yüzden lif içeriği yüksek besinler tercih edilebilir. Taze sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler diyet listelerinde yer almalıdır. Aynı zamanda bu besinler kabızlık, ishal gibi bağırsak problemlerinin yaşanmaması için de önemlidir.
Tiroid hastalarının tükettikleri besinlere de özen göstermeleri gerekir. Tüketilmemesi ya da daha sık tercih edilmesi gereken besinlere dikkat edilmelidir. Özellikle brokoli, karnabahar, lahana, turp gibi guatrojenik besinlerin tüketilmemesi önerilir.
Kafein kaynaklarının tüketimi de tiroid hastalarının dikkat etmesi gerektiği bir diğer önemli konudur. Günde en fazla 300 mg kafein; yani 2-3 kahve fincanı kadar kahve içilebilir.
Diyetin yanında egzersiz de mutlaka yapılmalıdır. Özellikle metabolizması yavaş çalışan hipotiroid hastaları mutlaka düzenli bir egzersiz planı uygulamalıdır.

1 Haftalık Örnek Tiroid Diyet Listesi

Aşağıdaki 1 haftalık örnek olarak verilmiş diyet listenin ölçüleri ortalama değerlerdir. Bu düzendeki bir besin tüketimi beslenme şeklinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Porsiyon ölçüleri kişilerin değerlerine göre farklılık gösterebilir. Kişiye özel tiroid diyeti programına buradan katılın.

Uyanınca:

1-2 bardak su
Kahvaltı:

1 adet haşlanmış yumurta veya omlet
2 dilim beyaz peynir
Domates, salatalık
1-2 dilim çavdar ekmeği
Kuşluk:

1 fincan yeşil çay + 2 tam ceviz içi + 8 adet çiğ fındık
Öğlen:

100-120 gr ızgara veya fırında pişmiş tavuk eti/ köfte veya balık
Bol yeşillikli salata
1 bardak ayran
1-2 dilim çavdar ekmeği
İkindi:

1 bardak süt
2 dilim ananas veya 1 adet orta boy muz
Akşam:

1 kase çorba
1 porsiyon sebze yemeği (guatrojenik besinler hariç)
4 kaşık yoğurt
Bol yeşillikli salata
Gece:

1 adet elma veya 2 adet mandalina veya 1 adet portakal
2 adet ceviz içi
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
diyet beslenme saglik, sağlıklı beslenme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1 Haftada 7 Kilo Diyeti – Çok Zor ve Etkili Diyet Listesi Cappy Diyet Listeleri 0 30 Ocak 2015 23:52
“Bursit” Diyeti İle Hızlıca Kilo Verin – Yepyeni Diyet Listesi AngeL Diyet Listeleri 0 21 Ocak 2015 16:20
Tiroid kanserinin belirtileri nelerdir? Hastalık nasıl teşhis edilir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 11 Ekim 2014 19:35
Tiroid bezi hastalıkları nasıl teşhis edilir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 11 Ekim 2014 19:30
Ender Saraç Basen Eritme Diyeti ve Diyet Listesi oneofgirl Diyet Listeleri 0 24 Temmuz 2013 18:48