IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2019, 00:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kafeinin Kemik Erimesiyle İlgili Etkileri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Osteopeni ve osteoporoz (kemik erimesi) kemik yoğunluğunun azaldığı hastalıklardır. Osteopeni daha az şiddetli bir problemdir ve Amerika’da 50 yaşın üstündeki nüfusun yarısını etkilemektedir. Osteoporoz yani kemik erimesi ise Latince adıyla gözenekli kemikler anlamına gelir ve çok zayıf, kırılgan kemiklerin oluşmasına yol açar. Ailenin sağlık geçmişi ve genetik sebepler düşük kemik yoğunluğuyla ilgili hastalıkların görülme riskini etkiler. Ancak beslenmenin ve yaşam tarzının da rolü vardır. Örneğin kafeinin kemik erimesi ve kötü kemik sağlığıyla ilişkili olduğu görülmüştür.
Kafein vücutta kalsiyum emilimini azaltır. Yüksek kafein tüketimi, hayat boyunca düşük kemik yoğunluğu riskini artıran bir unsurdur. Dolayısıyla kafein tüketimini makul ölçülerde tutmak önerilmektedir. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek kemik yoğunluğunu kötü olarak etkileyebilir. Kafein içeren gazlı içeceklerde fosforik asit veya fosfat da bulunabilmektedir. Bu madde de kemik erimesiyle ilişkili görülmüştür. Kafeinin bir uyarıcı ve diüretik (idrar söktürücü) olması, kalsiyumun bağırsaklar tarafından emilemeden, bir an önce idrar yoluyla vücuttan atılmasına sebep olmaktadır.
Kafein kemik erimesiyle ilişkili görülse de hastalığın gelişmesinde daha büyük risk faktörleri mevcuttur. Bazı bireylerde kemik yoğunluğu hastalıklarının yüksek risk oranları yaşam tarzı veya genetik faktörlerle alakalıdır. Beyaz ve Asyalı kadınlar, özellikle küçük yapılı kadınlar, daha yüksek risk taşımaktadır. Düşük kalsiyum tüketimi, düşük kemik yoğunluğu ile ilgili önemli bir risk faktörüdür. Alkol vücudun kalsiyum emilimine müdahale edebilir ve çok alkol tüketen bireyler daha yüksek kemik erimesi riski taşırlar. Azalan kemik yoğunluğu ayrıca kortikosteroid ilaçların ve bazı diğer ilaçların kullanımının yan etkisi olarak görülebilir. Eğer bu risk faktörlerden birkaçını taşıyorsanız doktorunuzla görüşüp kemik yoğunluğu testi yaptırmanız önerilir.
Günlük beslenmeyle alınan kalsiyum kemik yoğunluğunu korumak için önemlidir. Her gün kalsiyum içeriği zengin, süt, peynir, yoğurt gibi gıdalardan 3-4 porsiyon tüketmeniz tavsiye edilir. Kafeinin kemik erimesiyle ilgili etkisi süt içerek dengelenebilir çünkü süt, kafeinin kalsiyum metabolizması üzerindeki etkilerini yok etmektedir. Menopoz sonrası dönemde olan ve kahve içen kadınlardan, hayatının çoğu boyunca günde 1 veya 2 bardak süt içenlerde kemik yoğunluğunda azalma görülmemiştir.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme onerileri, saglikli beslenme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IRC - Kemik Departman The Extra IRC 5 16 Temmuz 2019 11:13
Kafeinin sperm üzerindeki etkisi NerqiS Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2018 21:57
Dostluk İle İlgili Atasözleri, Dostluk İle İlgili Atasözü Ve Deyimler Neler? Violent Atasözleri ve Deyimler 0 18 Ekim 2014 01:14
Kemik Erimesi YapraK Sağlık Köşesi 1 14 Mart 2013 14:29
Kafeinin Ne Kadarı Zararlı YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 22:38