IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2022, 21:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşlılıkta Beslenme




Bu makale, sağlıklı yaşlanma için düşünülmesi gereken önemli beslenme türleri hakkında bilgiler içermektedir.
Tuz alımını azaltmak
Kalsiyum açısından zengin besinler yemek
B vitaminlerini artırmak
D vitamini takviyeleri
Takviyeler ve fonksiyonel gıdalar sağlıklı bir diyetin yerini almamalıdır.
Tuz alımını azaltmak
Tuz (sodyum klorür), diyetimizdeki ana sodyum kaynağıdır. Diyette bir miktar sodyum sağlık için gerekli olsa da, kan basıncını yükseltebilir (yüksek kan basıncı inme ve kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür). Yetişkinler günde 6 gramdan az tuz tüketmelidir. Gıda endüstrisi, birçok gıdadaki tuz miktarını azaltıyor ancak yediğimiz tuzun çoğu, satın aldığımız gıdalara zaten ekleniyor ve daha düşük tuz seçeneklerini seçmek için etiketlere bakmak önemlidir.

Yaşlandıkça azalan tat alma duyusu, lezzet için yemeklere daha fazla tuz eklememizi teşvik edebilir. Tabloda eklediğiniz miktara dikkat edin ve tuz yerine otlar, baharatlar ve çeşitli farklı yiyecekleri yemeklere tat vermek için kullanmaya çalışın.

Diyette tuzu azaltmak kolay olabilir. Sadece seçtiğiniz yiyeceklerde ve onları pişirmek için kullandığınız yöntemlerde birkaç küçük değişiklik yapmayı içerir. Bu fikirleri deneyin:

Beslenme
Beslenme
Pastırma, turşu, füme balık, hamsi, soya sosu, şişelenmiş soslar, et suyu, küp küp doğranmış et, tütsülenmiş etler ve bazı paket çorbalar gibi tuz içeriği yüksek olabilecek yiyeceklere dikkat edin.
Her zaman etiketleri kontrol edin ve mümkünse ürünlerin tuzu azaltılmış veya ‘tuz eklenmemiş’ versiyonlarını seçin.
Tuz oranı yüksek yiyecekler için, bu yiyeceklerden daha küçük porsiyonları tercih edin ve çok sık yemeyin.
Konserve sebzeleri, bakliyatları ve balıkları seçerken tuz ilavesiz veya suda konserve olanları tercih edin.
Yemekleri tatlandırmak için tuz eklemek yerine sarımsak, zencefil, kırmızı biber, limon veya misket limonu gibi otlar ve baharatlar kullanın.
Tuz mahzenini masadan kaldırın. Bu, onu tabağınıza ekleme cazibesini ortadan kaldıracaktır.
Yediğiniz tuzu yavaş yavaş azaltın. Damak zevkiniz yavaş yavaş daha az tuzlu yiyecekler yemeye alışacaktır.
Yemeklerinize veya yemeklerinize tuz eklerseniz, özellikle diyabet gibi bir sağlık durumunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, geçiş yapmadan önce doktorunuza danışın, ancak sodyum tuzu azaltılmış bir satın almayı denemek isteyebilirsiniz.
Biliyor musun…

Deniz tuzu, sofra tuzu kadar sodyum içerir. Tuzun ne kadar pahalı olduğu, nereden geldiği veya tane, kristal veya pul halinde olup olmadığı önemli değil – hala sodyum var. Kan basıncınızı yükseltebilen ve kalp hastalığına yakalanma riskinizi artıran tuzdaki sodyumdur.

Kalsiyum açısından zengin besinler yemek

Kalsiyum kemiklerin gelişimi ve bakımı için önemlidir. Yaşlandıkça kemik kütlesi kaybederiz, bu nedenle bol miktarda kalsiyum tüketmemiz önemlidir. Menopozdan sonra, kadınlar daha yüksek osteoporoz (kemiklerin incelmesi) ve düşük kemik yoğunluğu riski altındadır. Bunun nedeni östrojen hormonunun kemik yıkımı üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olması ve menopozdan sonra daha az östrojen üretilmesidir.

Sonuç olarak, kemik kaybını en aza indirmek için yaşlı kadınların diyetlerinden bol miktarda kalsiyum almaları özellikle önemlidir. Süt, peynir ve yoğurt kalsiyum açısından zengindir, ancak diğer kaynaklar arasında yenilebilir kemikli balıklar (somon, sardalye gibi), lahana gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyumla kuvvetlendirilmiş soya ürünleri (soya içeceği, tofu gibi), beyaz ekmek ve güçlendirilmiş yer alır. kahvaltılık gevrekler. Diyetinizden ihtiyacınız olan tüm kalsiyumu alabilmeniz gerekir, ancak kalsiyum takviyesi alıyorsanız, çok fazla almamaya dikkat edin – günde 1500 mg’dan daha azına sadık kalın.

Beslenme
Beslenme
B vitaminlerini artırmak

B vitaminlerinin vücutta sağlıklı kırmızı kan hücrelerine katkıda bulunmak, yediğimiz gıdalardan enerji açığa çıkarmak, normal sinir fonksiyonu ve görme, sağlıklı cilt ve yorgunluğu azaltmak gibi bir dizi önemli işlevi vardır.

Diyetteki B vitamini kaynakları şunları içerir:

folat/folik asit: Bazı yeşil sebzeler ve güçlendirilmiş tahıllar ve tahıl ürünleri
B6 vitamini: Güçlendirilmiş tahıllar, yer fıstığı, domuz eti, kümes hayvanları, balık, süt ve sebzeler
B12 vitamini: Hayvansal ürünler (balık, et, yumurta veya süt ürünleri gibi), zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler ve soya içeceği gibi diğer kuvvetlendirilmiş gıdalar

D vitamini takviyeleri

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı, kemik ve kas sağlığını korumak için, 65 yaş ve üstü dahil tüm yetişkinlerin sonbahar ve kış aylarında (Ekim ve Mart ayları arasında) 10µg (mikrogram) D vitamini takviyesi almalarını önermektedir. veya yıl boyunca yeterli D vitamini almama riski altındaysa (örneğin bir bakım evinde yaşıyorsa, eve bağlıysa veya dışarıdayken cildin çoğunu kapatan giysiler giyiyorsa).

Güneş ışığının etkisiyle cildimizde doğal olarak yeterli D vitamini üretemediğimiz için sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyeleri önerilir. Sadece diyetimizden yeterli D vitamini almamız zor olabilir, çünkü sadece yağlı balıklar, yumurtalar ve bazı kahvaltılık gevrekler, yağ sürülmüş yağlar ve süt ürünleri gibi D vitamini takviyeli gıdalar dahil olmak üzere sınırlı sayıda gıdada bulunur.

Koyu tenliyseniz, örneğin Afrika, Afrika-Karayipler veya Güney Asya kökenliyseniz, yıl boyunca 10 µg D vitamini içeren günlük takviye almayı düşünmelisiniz.

D vitamini kemik sağlığında (vücudun kalsiyumu emmesi için gereklidir) ve kas fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Artan kemik ve kas gücü için D vitamini gerektiğinden, düşük D vitamini seviyeleri düşme ve kırılma riskini artırabilir.

Takviyeler ve fonksiyonel gıdalar sağlıklı bir diyetin yerini almamalıdır.

Takviye reçete edilecek bazı insanlar vardır, örneğin demir eksikliği anemisi için demir. Bazı insanlar sağlıklarına fayda sağlayacağına inandıkları için başka takviyeleri almayı tercih ederler, ancak şu anda kullanımlarını destekleyen yeterli güçlü kanıt yoktur.

Takviye almaya karar verirseniz, takviyelerin dengeli bir diyetin yerini alamayacağını unutmamak önemlidir! Ayrıca fazla alınan takviyelerin zararlı olabileceğini de unutmamak gerekir.

Örneğin, bazı araştırmalara göre, uzun yıllar boyunca günde ortalama 1,5 mg’dan fazla A vitamini almak, kemiklerinizi etkileyerek kırılma olasılığını artırabilir. Önlem olarak, menopoz sonrası kadınlar ve yaşlılar gibi osteoporoz riski yüksek olan kişilerin günde 1.5 mg’dan fazla A vitamini tüketmemeleri önerilebilir. Bu, A vitamini içeren takviyelerin sınırlı olmasını sağlayarak (balık karaciğeri yağı içerenler dahil), özellikle karaciğer yiyorsanız ve karaciğer ve pate gibi ürünleri A vitamini açısından özellikle yüksek olduğundan sağlanabilir.

‘İşlevsel gıda’, gıdanın besin değerinin üzerinde ve üzerinde sağlık yararları sağlayabilecek bir şekilde değiştirilmiş bir gıdayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Örneğin, bazı yağlarda ve süt ürünlerinde bulunan bitki stanolleri ve steroller kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Güçlendirilmiş gıdalar sağlıklı bir diyette rol oynayabilir. Örneğin, zenginleştirilmiş soya içecekleri, Birleşik Krallık diyetindeki ana kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerini tüketmeyen kişiler için önemli olan kalsiyum ile takviye edilebilir. B12 vitamini ağırlıklı olarak hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğundan, kuvvetlendirilmiş gıdalar veganlar için önemli bir B12 vitamini kaynağıdır.

Yağlı ekmekler, gönüllü takviye nedeniyle Birleşik Krallık diyetinde önemli A ve D vitamini kaynaklarıdır. Beyaz ve kahverengi un (kepekli değil) de kanunen demir, kalsiyum, tiamin ve niasin ile güçlendirilmiştir.

Demansta beslenme bakımının zorlukları


Demansı olan kişiler, iştahsızlık, iletişim sorunları, bağımsız yemek yemeyi sağlamak için hareketlerini koordine etmede güçlükler ve hatta tabaklarındaki yiyecekleri görme yeteneği gibi yeme ve içmeyle ilgili sorunlar yaşayabilirler. Ön saflardaki bakıcılar için beslenmeyle ilgili zorluklar sinir bozucu ve kafa karıştırıcı olabilir; Tüketimi teşvik etmeye ve iyileştirmeye çalışırken yemek yemeyi reddetme, yiyecekleri reddetme, dikkati dağılmış hale gelme, yemek yiyebilecek kadar uzun süre oturamama veya kapları düzgün kullanamama, yiyecekleri tanımama ve çiğneme güçlüğü ile karşılaşılmaktadır. Demansı olan kişi için yetersiz gıda ve sıvı alımı çok daha fazlasını ifade edebilir – yetersiz beslenme, dehidrasyon ve demans ilerledikçe kişinin ruh halini, davranışını ve fiziksel işlevini olumsuz yönde etkileyebilecek istenmeyen kilo kaybı,

Yeme ve içme ile ilgili yaygın sorunlar şunları içerir:

• Tanınma eksikliği
• Yiyecek tercihinde değişiklikler (tatlı tatlar veya daha güçlü/baharatlı tatlar)
• Doku / kıvamın uygunsuz hale gelmesi
• Motivasyon ve konsantrasyon eksikliği
• Açlığı / susuzluğu ve tokluğu tanıma yeteneğinde azalma
• Yenilirse veya nasıl yenileceğini unutmak
• Zorluklar yemek hazırlama
• Kötü el becerisi veya zihinsel beceri
• Sevdiği ve sevmediği şeyleri iletememe
• Çatal bıçak takımının kullanımının zorlaşması veya nasıl kullanılması gerektiğini unutması

Yatarak tedavi gören demans hastalarının beslenmesini iyileştirmeye yönelik girişimler

Bir dizi çalışma, yatılı bakımda yaşayan yaşlılar için yemek zamanı müdahalelerinin beslenme sonuçları üzerindeki etkisini değerlendirmiştir. Bunlara yemek servisi ve yemek ortamı, personel eğitimi ve beslenme yardımı değişiklikleri dahildir.

Eğitim ve öğretim programlarının alımı artırabileceğine ve beslenme zorluklarını azaltabileceğine dair orta düzeyde kanıt vardır. Tutarsız olsa da, yemek zamanı uygulamalarının ve çevre müdahalelerinin vücut ağırlığı ve iyileştirilmiş diyet alımı üzerindeki etkisine ilişkin kanıtlar genellikle olumludur. Bununla birlikte, bazıları aşağıda tartışılan bu tür müdahalelerin tam etkinliğini belirlemek için daha sağlam denemelere ihtiyaç vardır.

Yemek Ortamı

Yemek zamanı ortamında ve rutinde yapılan değişiklikler bazı umut verici etkiler göstermektedir. Genel olarak, personelin katılımıyla ve dikkat dağınıklığının olmadığı daha resmi olmayan bir aile tarzı yemek ortamı, bakım evlerinde yaşayanlar için vücut ağırlığında ve yaşam kalitesinde iyileşme ile ilişkilidir. Bilişsel engelli sakinlerdeki benzer müdahaleler de beslenme yararları önermiştir.

Örneğin, yüksek kontrastlı renkli sofra takımlarının kullanımı gibi yemek ortamındaki basit değişiklikler de incelenmiştir. Demansı olan kişiler, beyaz tabakta patates püresini görememek gibi renk tonlarını ayırt etmede zorluk yaşayabilirler. Çalışmalar, düşük kontrastlı veya beyaz sofra takımlarına kıyasla yüksek kontrastlı, sade, birincil renkli sofra takımları kullanıldığında gıda ve sıvı alımında önemli bir artış olduğunu göstermiştir.

Lezzet Geliştirme

Demansta beyin değişiklikleri, koku alma ve tat alma yeteneğini derinden etkileyebilir. Bu nedenle, önceden sevilmeyen yiyecekler artık tatsız olmayabilir ve bir zamanlar zevk alınan yiyecekler tatsız hale gelebilir. Ek olarak, ilaçlar tat bozukluklarına takdir edilmeyen bir katkıda bulunabilir ve yeterli ağız hijyenini sağlamak, yiyeceklerden tadı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.

Demansı olan kişiler çok tatlı şeyler veya güçlü tatlar için bir tercih geliştirebilirler. Tatlı yiyecekler tercihi dengeli bir diyete dahil edilebilir, örneğin doğal olarak tatlı sebzeler kullanarak veya havuç ve yaban havucu gibi sebzelere biraz bal ekleyerek. Tatlandırılmış yemeklere elma veya kızılcık veya Hint turşusu gibi soslar eklenebilir. Muhallebi ve haşlanmış meyve veya sütlaç, meyve ve dondurma veya konserve veya taze meyve gibi süt ve meyve bazlı pudingler bazı yararlı besinler sağlayabilir.

Tatları güçlendirmek için baharatlar, otlar, soğan, sarımsak, kırmızı biber, biber, limon suyu, soya veya Worcestershire sosu kullanılabilir, ancak fazladan tuz kullanımından kaçınılmalıdır.

Atıştırmalık Gıdaların Kullanımı

Çatal bıçak takımının kullanımı zorlaştığında veya demansı olan kişi sürekli hareket halinde olduğunda veya dikkati kolayca dağıldığında, bir parmak yemek menüsü sunmak yardımcı olabilir. Koordinasyon zorlaştığında parmaklarla alınabilen yiyeceklerin yenmesi genellikle daha kolaydır. Bu yeme tarzı daha az sinir bozucudur ve daha büyük ve daha sakin bir yemek deneyimini teşvik edebilir.

Destekli beslenmenin belirgin aksine, parmak gıdaların sağlanması, bir bireyin ne zaman, ne ve ne kadar yendiğini kontrol etmesine izin verebilir. Bu, hareketliliğin ve koordinasyonun bozulduğu bir zamanda haysiyetin korunmasına, benlik saygısının artmasına ve bağımsızlığın sağlanmasına yardımcı olabilir.

Çözüm

Onurlu ve bağımsız bir şekilde yiyip içme yeteneği genellikle hafife alınır, ancak yaşam kalitesinin anahtarıdır ve demansta genellikle ihmal edilir. Beslenme bakımı, iyi demans bakımının kritik bulmacasının yalnızca bir parçasıdır, ancak sağlık ve esenliği etkileyebilecek önemli bir parçadır. Bunun içinde bireysel psikososyal faktörlerden yemek deneyimine kadar yeme içmenin tüm yönlerini kapsayan bir yaklaşım düşünülmelidir. Bazı küçük değişiklikler gerçek bir fark yaratabilir.

Disfaji – Yutması zor mu?


Yunanca dis (zorluk) ve phagia (yemek yeme) kelimelerinden oluşan disfaji, yutma güçlüğü için kullanılan bir terimdir. Genellikle inme, Parkinson hastalığı veya bunama gibi sinir sistemini etkileyen bir durumdan veya baş, boyun ve boğazı etkileyen kanserler ve tedavilerinden kaynaklanır. Bu tür koşullardan bir veya daha fazlasıyla yaşama riski yaşla birlikte artar ve giderek yaşlanan bir popülasyonda bu, disfaji ile yaşayanların sayısının artması anlamına gelir. Yaş ve kırılganlık, yaşlı kişiyi daha duyarlı hale getiren yutmadaki fizyolojik değişikliklerle de ilişkilidir.

Disfaji, sağlığı ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Ciddi komplikasyonlar arasında göğüs enfeksiyonlarına ve boğulma riskinin artmasına neden olabilen pulmoner aspirasyon (akciğerlere yiyecek ve sıvı girmesi) yer alır. Olumsuz sonuçların azaltılmasında erken teşhis ve tedavi önemlidir. Örneğin kılavuzlar, disfajiye bağlı komplikasyonları azaltmak için inme hastalarının 24 saat içinde ve oral alımdan önce taranmasını önermektedir. Personel, disfaji semptomlarının farkında olmak (örneğin, yiyecek ve içecekten sonra öksürük, yemeğin cebine atılması ve ıslak gurgulu ses gibi aşikar semptomların tanımlanması) ve ayrıntılı değerlendirme ve değerlendirme için uygun yönlendirmeler yapabilmesi için yeterli eğitime sahip olmalıdır.

Multidisipliner bir ekip (diyetisyenler ve konuşma ve dil terapistleri, bakım personeli, yönetim, catering ve aile üyeleri dahil olmak üzere sağlık bakımı uzmanları) içindeki iletişim, disfajik riskleri en aza indirmeyi ve güvenliği optimize etmeyi amaçlayan kişi merkezli bakım planlarının ve yönetim stratejilerinin daha etkili uygulanmasını kolaylaştırabilir, besin alımı ve yaşam kalitesi.

Bu tür stratejiler, çevresel değişiklikler, duruş tavsiyesi, egzersizler, güvenli yutma tavsiyesi ve uygun diyet değişikliği dahil olmak üzere düzenli olarak sunulan bir dizi terapiyi içerebilir. Herhangi bir yaklaşım, karar verme süreçlerine dahil olan ekibin bir parçası olarak mümkün olan her yerde müşteriyi/hastayı ve bakıcılarını dikkate almalıdır.

Bozulmuş bir yutmanın birçok beslenme etkisi vardır ve disfaji, daha yüksek yetersiz beslenme riski ile ilişkilidir. Disfajisi olan bir kişi, kilosunu korumak için yeterli yiyecek yiyemeyebilir veya hidrasyonu sürdürmek için yeterli sıvı içemeyebilir. Disfaji yemeyi yavaş, zor ve yorucu hale getirebildiği için tüketilen gıdaların hem miktarını hem de çeşitliliğini azaltabilir. Hidrasyon ve beslenme gereksinimlerine ek olarak, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi de dikkate alınmalıdır. Disfaji, duygusal ve psikolojik sorunlarla ilişkilendirilebilir ve genellikle fark edilmese de bunlar hafife alınmamalıdır. Boğulma korkusu, yemek zamanlarında yemekten kaçınmaya veya endişeye neden olabilir. Utanç (örneğin, salya akması hakkında) ve sosyal bir işlev olarak yemekten zevk alamama izolasyonu teşvik edebilir.

Güvenli yutmanın, boğulma riskinin azaltılmasının ve yeterli beslenme ve hidrasyonun anahtarı, gıda ve sıvıların uygun kıvamındadır. Doku modifikasyonu (örneğin, püre haline getirilmiş gıdaların, koyulaştırılmış sıvıların istenilen kıvama ulaşmasına yardımcı olmak için koyulaştırıcıların kullanılması), bu nedenle disfajide oral beslenme yönetiminin temel dayanağıdır. Hasta güvenliğini artırmak ve tutarlı iletişimi sağlamak için gıda ve sıvı doku modifikasyonlarını standart hale getirmek için çaba sarf edilmiştir. En son dikkate değer örnek, farklı renk ve numara etiketine sahip 8 doku seviyesinden oluşan standart bir çerçeve olan Uluslararası Disfaji Diyet Standardizasyon Girişimi, IDDSI’dir ( [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]). IDDSI tarafından hastaların, profesyonellerin ve bakıcıların sıvıların ve gıdaların uygun kıvamını değerlendirmesine olanak sağlamak için basit testler geliştirilmiştir. Üreticiler ve sağlık hizmetleri ayarları, Nisan 2019’a kadar tamamen IDDSI uyumlu olacak şekilde ayarlandı.

Yapının güvenli olması açık bir şekilde önemli olmakla birlikte, sunulan yemekler çeşitli, dengeli ve tat olarak kabul edilebilir olmalıdır. Ne yazık ki, dokusu değiştirilmiş yiyecekler ve içecekler genellikle görünüşte, tatta ve ağızda bıraktığı histe hoş olmayan değişiklikler ve azalan yiyecek alımı ve yiyecek reddi ile ilişkilidir. Modifiye edilmiş dokular elde etmek için hazırlık aşamasında sıvıların kullanılması, kalori ve besin içeriğini de seyreltebilir. Odak genellikle dokusu değiştirilmiş gıdalar olsa da, hidrasyonun önemi göz ardı edilmemelidir. Dehidrasyon riskini artıran, koyulaştırılmış sıvıları içmeye isteksizlik yaygındır.

Bakım evlerinde çarpıcı bir şekilde sınırlı klinik, beslenme ve duyusal araştırmalar olmuştur, bunun nedeni kısmen bu tür çalışmaları savunmasız, yaşlı ve kırılgan bir grupla gerçekleştirmenin zor olmasıdır. Bununla birlikte, bu tür araştırmalar, en iyi uygulamaları anlamak ve alımı ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için önemlidir. Daha ilginç, çeşitli ve çekici yiyecekler sunan bakım catering şefleri ve ticari şirketlerden iyi uygulama örnekleri ile bu sorunlardan bazılarını ele almaya yönelik bazı hareketler olmuştur. Kalıpların ve gıda teknolojisi süreçlerinin kullanılması duyusal çekiciliği geliştirmede önemli olmuştur, püre haline getirilmiş gıdaların doğal şekillerine benzer hale getirilmesi, böylece bir bebek maması havuzu yerine püre haline getirilmiş gıdanın bir yemek gibi görünmesi sağlanmıştır. Bunun kabulü ve tüketimi artıran olumlu faydaları olduğu bildirilmiştir. Dokusu değiştirilmiş yemeklerin besin içeriğini artırmak için, örneğin besin açısından zengin bileşenler ekleyerek önlemler alınabilir. Geleceğe bakıldığında, 3D baskı, doku modifikasyonunu ilerletmek için heyecan verici bir alan olarak kaydedildi. 3D baskı, tasarımın hassas gıdalarının (yenilebilir şekillerde basılmış) ve güvenliği artırmak için standart dokulara ve kişiselleştirilebilir bir besin içeriğine sahip sıvıların otomatik olarak üretilmesini sağlayabilir. Ayrıca disfajisi olan sakinlere, gıda tasarımı ve yaratımının bir parçası olmalarına izin vererek bir miktar kontrol verebilir. Şu anda gelecek için bir girişim olmaya devam ediyor, ancak bu teknoloji Alman ve İsveç bakım evlerinde çok küçük bir ölçekte de olsa test edilmeye başlandı. En önemlisi, 3D baskılı yiyecekler yiyen disfajisi olan insanların deneyimlerine dair henüz gerçek bir kanıtımız yok.

Gıda teknolojisindeki ilerlemelerin yanı sıra, heyecan verici klinik uygulama alanları, yutma işlevini iyileştirmeyi amaçlayan onarıcı ve rehabilite edici beceri ve kuvvet tekniklerinde yatmaktadır. Tedaviyi daha da bireyselleştirmeye odaklanılabilir. Giyilebilir teknolojideki ilerleme, potansiyel olarak giderek daha yararlı hale gelebilir, ancak özellikle maliyetlerle ilgili engellerin ele alınması gerekecektir. Bununla birlikte araştırma, yalnızca disfajisi olan hastalarda reaktif olmamalı, aynı zamanda önlemeye de odaklanmalıdır. İyileştirme için başka bir alan, disfaji ile yaşayan insanların bakımıyla ilgilenen profesyonellerin bilgilerini arttırmaktır. Belirtildiği gibi, disfaji multidisipliner bir yaklaşımdan sadece bakım için değil, aynı zamanda

Disfajisi olan kişilerin bakımında yeterli hidrasyonun zorluğu

Hayatta kalmak için yeterli hidrasyon gereklidir. Her hücre, doku ve organın çalışması için suya ihtiyaç vardır. Dehidrasyon böbrek yetmezliği, düşme, mental durumda bozulma, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu, kas gücünde azalma ve bası yarası riskini artırır. Bununla birlikte, yeterli hidrasyonun sağlanması, yutma güçlüğü çeken ve koyulaştırılmış sıvı gerektiren disfajisi olan kişilerin bakımında özellikle zorlayıcı bir alan olabilir. Kıvamlı sıvılar yutma güvenliği için bir tercihten çok bir zorunluluktur. Sıvı dokusunun önemi, gıdaların yanı sıra sıvılar için standartlaştırılmış tanımlayıcılarla Uluslararası Disfaji Diyeti Standardizasyon Girişimi (IDDSI) çerçevesinde belirtilmiştir.

Kalınlaştırılmış sıvılar içen insanlar, normal sıvıları içenlere kıyasla daha az içebilir. Su, çay, kahve, meyve suyu veya süt gibi günlük olarak fazla düşünmeden tükettiğimiz içeceklerin hepsi hızlı akan sıvılardır. Ancak bunlar güvenli yutma için risk oluşturabilir. Yoğunlaştırılmış sıvılar (örneğin, tozla koyulaştırılmış veya önceden koyulaştırılmış satın alınmış sıvılar) tipik olarak disfajisi olan kişiler için reçete edilir. Bununla birlikte, koyulaştırılmış sıvılardan memnuniyetsizlik ve bunlara erişilememesi, zayıf uyum ile sonuçlanabilir. Araştırmalar, koyulaştırılmış sıvılar içmesi gereken bireylerin, günlük sıvı gereksinimlerini karşılama olasılıklarının daha düşük olduğunu ve düzenli sıvı alanlara göre daha fazla susuz kaldıklarını göstermiştir. Kabul edilebilirlik, tat ve tokluk faktörlerinin bir kombinasyonu alımın yeterliliğini etkileyebilir ve alımı iyileştirmek için daha fazla çaba gösterilmesi gerekebilir. Peki, yutma güçlüğü olan bireylerin boğulma ve aspirasyon (hava yoluna giren sıvılar) risklerine maruz kalmadan yeterince sıvı almalarını nasıl sağlamaya çalışırız? Yararlı olabilecek bazı adımlar şunlardır:

Erken teşhis programları – tarama programları ve konuşma ve dil terapistleri (SLT’ler) ve diyetisyenler gibi uygun personele erken sevkler.
Eczacılar, hemşireler, diyetisyenler, ergoterapistler ve SLT’lerin yanı sıra bakım personeli ve hazır yemek servisleri de dahil olmak üzere bakıma multidisipliner bir ekip yaklaşımı. Örneğin, eczacılar ilacın optimal uygulanması konusunda tavsiyelerde bulunabilirler, uğraşı terapistleri kullanıcılara konumlandırma ve besleme stratejileri konusunda yardımcı olmak için değerli destek sağlayabilir ve diyetisyenler alımı artırma yöntemleri hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.
Daha yüksek maliyetli olmalarına rağmen, uyumluluğu ve güvenliği artırabilecek yeni nesil koyulaştırıcılara göz kulak olmak. Yeni nesil şeffaf jel kıvamlaştırıcılar tipik olarak daha iyi görünüm ve lezzet ve daha fazla tekrarlanabilir tutarlılık ve stabilite sağlar.
Oral nem protokolleri konforu artırabilir. Ağız ıslatma, ‘susuzluk’ hissini gidermek için önemli bir gereksinimdir. Bunun, sıvı tarafından sağlanan artan oral nem ile sıvı tarafından uyarılan tükürükteki artışın bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Ancak koyulaştırılmış sıvılar bu ‘ağız ıslatma’ kalitesini sağlamaz. Bununla mücadele etmenin bir yolu, ağız boşluğunu buğulamak için bir su püskürtücü kullanmaktır.
Sıvılar çorba, meyve püresi ve yoğurt gibi yiyeceklerle de sağlanabilir.
Sıvı alımını artırmak için her zaman oral ilaçlarla sıvı sağlamak, işaretler ve hatırlatıcılar kullanmak ve sıvı alımını düzenli bir aktiviteyle ( örneğin banyodan sonra veya fizyoterapiden sonra) eşleştirmek gibi yeni yollar arayın. Sıvı alımının en üst düzeye çıkarılması gereken yerlerde su damlası logosu gibi sembollerin kullanılması, personelin günlük sıvı gereksinimlerini karşılamak için en çok yardıma ihtiyacı olanları belirlemesine yardımcı olabilir.
Yoğunlaştırılmış sıvı gerektiren disfajisi olan hastaların hidrasyon ihtiyaçlarının karşılanması zor olmaya devam etmektedir. Disfaji yönetiminde erken teşhis ve müdahale zorunlu olmakla birlikte, koyulaştırılmış sıvıları disfajisi olan bireyler için daha lezzetli ve erişilebilir hale getirmeye yönelik sürekli çabalar yoluyla hasta uyumunu geliştirmeye daha fazla önem verilmelidir.

Susuz kalmamak hepimiz için önemlidir, ancak iştahınız yoksa veya kilo verme konusunda endişeleriniz varsa, aynı zamanda enerji ve besin sağlayan içecekleri de seçmek isteyebilirsiniz.

İştahı zayıf olan yaşlı yetişkinler için sağlıklı hidrasyon


Susuz kalmamak hepimiz için önemlidir ve tavsiyemiz günde 6-8 içki içmeyi hedeflemektir, ancak iştahınız yoksa veya kilo verme konusunda endişeleriniz varsa, enerji ve besin sağlayan içecekleri de seçmek isteyebilirsiniz.

İyi hidrasyon önemlidir çünkü kabızlığı, idrar enfeksiyonlarını ve düşmeleri önlemeye yardımcı olabilir ve yaşlandıkça susuzluk hissimiz azalabilir, bu nedenle gün boyunca düzenli olarak içmek özellikle önemlidir.

Sağlığı kötü olan ve/veya hareket sorunları olan yaşlı bir kişiye bakıyorsanız, içeceklerin her zaman hazır olduğundan emin olmak ve gerektiğinde içme konusunda yardım sağlamak önemlidir. İnkontinans korkusu, insanların sıvı alımını kısıtlaması anlamına gelebilir, ancak bu en iyi çözüm değildir ve aslında işleri daha da kötüleştirebilir.

Alkollü içecekler sayılmaz, ancak hem sıcak hem de soğuk çeşitli içecekler susuz kalmanıza yardımcı olabilir.

İştahı kötü olan yaşlı yetişkinler için sağlıklı hidrasyon rehberimiz aşağıdan indirilebilir ve farklı içeceklerin artılarını ve eksilerini özetler.

Su gün boyunca iyi bir seçimdir. Ekstra lezzet için nane veya limon eklemeyi deneyebilirsiniz.
Çay kahve ve diğer sıcak içecekler: Birçoğumuz bu içeceklerin tadını çıkarırız ve bunlar sıvı alımınız için sayılır. Ekstra kalori ve protein eklemek istiyorsanız bol sütle için.
Süt ve sütlü içecekler: Süt iyi bir kalsiyum, iyot, B vitamini ve protein kaynağıdır. Tam yağlı süt, iştahı zayıf olan yetişkinler için daha iyi bir seçim olabilir. Kalori ve protein alımını artırmak için, neden meyve ve yoğurt eklenmiş sıcak çikolata veya milkshake gibi sütlü içecekleri dahil etmeye çalışmıyorsunuz? 2-4 çay kaşığı kuru yağsız süt tozunu yarım litre tam yağlı süte karıştırarak da sütünüzü güçlendirebilirsiniz. Tahıllarda, yulaf lapasında, soslarda, çorbalarda ve sütlü içeceklerde kullanın.
Meyve ve sebze suları: Şekersiz %100 meyve veya sebze suları size vitamin ve mineral sağlar. 150 ml’lik bir bardak, 5 A DAY’inizden biri olarak sayılır.
Çorbalar ve smoothie’ler: Çorbalar gibi yüksek sıvı gıdalar hidrasyona katkıda bulunur! Ayrıca, çeşitli vitamin ve mineraller sağlayabileceklerinden smoothie’leri denemeye ne dersiniz?
Alkolsüz içecekler alımınıza dahildir, ancak sınırlı besin sağlayabilirler. Kilo kaybını önlemeye çalışıyorsanız, diyet seçenekleri iyi bir seçim değildir.

Keyifli ve çeşitli bir diyet yapın
Bu yazıda, sağlıklı ve çeşitli ve aynı zamanda keyifli bir beslenmeyi nasıl hedefleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu, aşağıdakilerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgileri içerir:

Keyifli ve sağlıklı bir diyet yiyin
Bol meyve ve sebze yiyin
Daha sağlıklı yağlar seçin
Diyetinize yağlı balıkları dahil edin
Yeterince lif alın
İyice nemlendirin
Çeşitlilik, dedikleri gibi hayatın baharatıdır ve bu, yediklerimiz için de geçerlidir!

İhtiyacımız olan tüm temel vitamin ve mineralleri yeterince aldığımızdan emin olmak için çeşitli bir diyet denemeli ve yemeliyiz. Her gün aynı şeyleri yemekten kaçınmaya çalışın.

Keyifli ve çeşitli bir diyet yemek

Yaşlandıkça tat ve koku alma duyumuz değişebilir, bu da iştahımızı ve yiyecekleri ne kadar sevdiğimizi etkileyebilir. Yemek yemenin keyifli kalması için yiyecekleri mümkün olduğunca cazip ve lezzetli yapın. Mümkün olduğunca renk ve dokuları değiştirerek yemeklerin yumuşak ve ilgi çekici olmasını önleyin. Nane, biberiye, tarçın veya kırmızı biber gibi otlar ve baharatlar eklemeyi deneyin.

Yaşlandıkça, yemekle daha az ilgilenmek de yaygındır. Eskisinden daha az aç olduğunuzu fark edebilirsiniz, bu nedenle sağlık için gereken tüm besin maddelerini almak daha zor olabilir.

Mutfakta yemek hazırlayan yaşlı bir adam
Bol meyve ve sebze yiyin

Meyve ve sebzeler, sağlık için gerekli olan birçok vitamin ve mineralin yanı sıra, sağlık yararları olabilecek fitokimyasalları (polifenoller gibi bitkiler tarafından yapılan maddeler) içerir. Ayrıca genellikle yağ oranı düşük ve lif oranı yüksektir. Birçok araştırma, meyve ve sebzelerden zengin diyetler tüketen kişilerin kalp hastalığı, felç, diyabet ve bazı kanser türleri riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Hepimiz her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebzeyi hedeflemeliyiz. Buna taze, dondurulmuş, kurutulmuş ve konserve meyve ve sebzelerin yanı sıra smoothie’ler ve %100 meyve suları dahildir. Bir porsiyon genellikle 80 gr’dır, örneğin:

Meyve

elma, portakal veya muz gibi orta boy bir meyve
yarım büyük greyfurt
bir dilim kavun
iki satsuma
Kuru meyve için porsiyon 30 gr, örneğin üç kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm. Bunlar diş çürümesi riskini azaltmak için ara öğün yerine yemek saatlerinde yenilmelidir.

Bir bardak 150 ml meyve suyu günde en fazla bir porsiyon olarak sayılır. Nelerin sayıldığı hakkında daha fazla bilgi için NHS’den 5 A DAY bu sayfayı okuyun . Mümkün olduğunca geniş bir çeşitlilik seçin ve taze ürünleri tercih ediyorsanız, genellikle daha ucuz ve daha sürdürülebilir olabileceğinden, mevsiminde olanları tercih edin.

Pişmiş sebzeler

2 brokoli mızrak
4 tepeleme yemek kaşığı lahana, ıspanak, bahar yeşillikleri veya yeşil fasulye
3 tepeleme yemek kaşığı havuç, bezelye veya mısır
8 karnabahar çiçeği


Salata sebzeleri

3 çubuk kereviz
5 cm salatalık parçası
1 orta boy domates veya 7 kiraz domates
Barbunya, nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi bir porsiyon (80 g) fasulye ve bakliyatın da GÜNLÜK 5 hedefiniz için geçerli olduğunu biliyor muydunuz?

Daha sağlıklı yağlar seçin

İki temel yağ türü vardır: doymuş ve doymamış. Doymuş yağdan zengin bir diyet yemek kan kolesterol seviyenizi yükseltebilir ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Bu yüzden az yemek kalp sağlığı için önemlidir.

Tereyağı, domuz yağı, ghee, hurma yağı ve hindistancevizi yağı yüksek oranda doymuş yağ içerir. Nispeten yüksek doymuş yağ içeriğine sahip diğer yiyecekler arasında kekler, çikolatalar, bisküviler, turtalar ve hamur işleri bulunur. Kırmızı ette ve kanatlı derisinin altında gördüğünüz beyaz yağ da doymuş yağda yüksektir.

Doymuş yağı azaltmak ve bir kısmını doymamış yağ ile değiştirmek kalbiniz için iyi olabilir.

Bitkisel yağlar (kolza tohumu, zeytin, ayçiçeği, soya, susam yağları gibi) ve bu yağlardan yapılan yağlar, doymuş yağlara daha sağlıklı bir alternatiftir. Bunlar doymamış yağ asitleri bakımından yüksektir. Uskumru, sardalye, sardalye ve somon gibi yağlı balıklar, kalp sağlığına da yardımcı olabilecek omega-3 yağları adı verilen doymamış yağlar içerir.

Mümkünse doymuş yağı azaltın ve bunun yerine az miktarda doymamış yağ içeren yiyecekleri tercih edin.

Doymuş yağı azaltmak için küçük değişiklikler yapmak kolaydır. Tükettiğiniz doymuş yağ miktarını azaltmak için yapabileceğiniz bazı basit takas örnekleri:

Takas İle
Krem Sade yoğurt
Tam yağlı süt Yarım yağlı, %1 veya yağsız süt
kızarmış yiyecekler Izgara veya buharda pişirilmiş yiyecekler
Tereyağı, domuz yağı, ghee, palmiye yağı Zeytin veya kolza yağı gibi yağlar ve bunlardan yapılan ezmeler
hamur işleri Fıstık ezmeli tam tahıllı tost/doğranmış muz
normal kıyma Yağsız veya ekstra yağsız kıyma
Kızartma tavasına eklemek için bir kaşıkla yemeklik yağı ölçen bir yetişkin
Diyetinize yağlı balıkları dahil edin

Tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri bize bir dizi vitamin ve mineral sağlar, ancak ringa balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilecek omega-3 yağları açısından zengindir. Bu nedenle haftada en az iki porsiyon (140 gr pişmiş ağırlık) biri yağlı balık olmak üzere balık yememiz tavsiye edilir.

Yağlı balıklar şunları içerir:

Somon
alabalık
orkinos
ringa
sardalye
sardalyalar
çiroz
beyaz yem
hamsi
Şu anda bu yağların yaşa bağlı diğer birçok durumdaki rolüne büyük ilgi var. Örneğin, bazı araştırmalar, romatoid artritin bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ancak yağlı balıklar kirletici maddeler içerebileceğinden, haftada dört porsiyondan (veya cıva oranı yüksek olabileceğinden bir porsiyon kılıç balığı) yememelisiniz.

Somon fileto ve sebzelerden oluşan bir yemek
Yeterince lif alın

Tam tahıllar (kepekli ekmekler, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, kahverengi pirinç, kepekli makarna gibi), meyve ve sebzeler ve bakliyat (mercimek, barbunya ve nohut gibi) gibi lif açısından zengin besinler yemek, sindirim sağlığını iyileştirecek ve sindirim sağlığını iyileştirecektir. kalp hastalığına, diyabete ve bazı kanserlere karşı korur.

Yüksek lifli gıdalar daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir, bu nedenle kilonuza dikkat ediyorsanız faydalı olabilir. Lif oranı yüksek bir diyet yerken yeterince sıvı veya su içmek de önemlidir.

İyice nemlendirin

Bir dizi nedenden dolayı, yaşlı insanlar gençlerden daha fazla dehidrasyon riski altındadır.

Yaşlanma, susuzluk hissimizde bir azalmaya neden olur, bu nedenle dehidrasyonun fark edilmemesi kolaydır. Yaşlandıkça, bol su ve diğer alkolsüz içecekleri içmek özellikle önemlidir.

Dehidrasyonun erken belirtileri arasında baş dönmesi, yorgunluk ve baş ağrısı bulunur. Uzun süreli hafif dehidrasyon, böbrek taşı, kabızlık ve kolesterol sorunları riskini ve ayrıca azalan fiziksel ve zihinsel performansı artırır.

Vücuttan kaybolan sıvıyı yerine koymak için her gün sekiz ila on içecek önerilir. Su harika bir seçimdir ama çay, kahve ve meyve suyu hepsi sayılır. Hava sıcak veya nemliyse veya fiziksel olarak aktifseniz daha fazla içmeniz gerekecektir.

Sıvı alımınızı kısıtlamamak gerçekten önemlidir. Geceleri kalkmak bir sorunsa, günün erken saatlerinde daha fazla sıvı tüketmek isteyebilirsiniz.

Oral Besin Takviyeleri (ONS)
Demans İçin Oral Besin Takviyeleri Faydalı mı?

Karışık hasta gruplarında, bazen yudum beslemeler olarak adlandırılan oral beslenme takviyelerinin (ONS) kiloyu iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak bunun özellikle demanslı kişilerde doğru olup olmadığını biliyor muyuz ve reçeteli takviyeler verilirken demansı olan kişilere özellikle dikkat edilmeli mi?

Açıkça, ONS yalnızca tüketildiğinde etkili olabilir ve demanslı kişilerde kısa süreli uyumun tatmin edici olduğu bildirilmiş olsa da, uzun süreli çalışmalarda %8,5 gibi düşük rakamlar bildirilmiştir. Ek olarak, bazı ONS çalışmalarında önemli ölçüde yanlılığa yol açmış olabilecek yüksek bırakma oranları, ONS’nin, malnütrisyon riski taşıyan veya malnütrisyonlu demansı olan kişilerde etkinliğinin sorgulanmasına yol açmıştır.

Demansı olan kişinin neden kilo kaybediyor olabileceğini düşünmek önemlidir. Sebep, kendilerini besleyememeleri ile ilgiliyse, yeme ve içme yeteneklerini desteklemeden ek ONS sağlamak, alımın artmasına neden olmaz. Bu, yalnızca yetersiz beslenme riskini tarama ihtiyacını değil, aynı zamanda reçete kararının bir parçası olarak yemek yeme konusunda gereken yardım da dahil olmak üzere bireysel beslenme ihtiyaçlarını yeterince değerlendirme ihtiyacını güçlendirir. Demansı olan ve Vücut Kitle İndeksi (BMI) düşük olan kişilerin ONS reçete edildiğinde daha az yiyebileceğini ve bu nedenle genel gıda alımını azaltabileceğini ve kilo vermeye devam edebileceğini gösteren bazı kanıtlar da vardır.

Düşük BMI’ye sahip demanslı kişilerin daha sonraki aşama demansa sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu ve ayrıca yemek zamanı yeteneklerinin azalması olasılığının daha yüksek olduğunu da belirtmekte fayda var. İzleme önemlidir. Yararlı olduğu gösterilen bir izleme yolu, oral gıda alımının ayrıntılı bir kaydının yanı sıra iki günlük bir ONS denemesidir.

Yemek zamanlarının sosyal etkileşimler için birkaç fırsattan biri olacağı demansla yaşayan biri için, hem beslenme hem de yaşam kalitesi açısından gıda alımında azalma istenmeyen bir durumdur. Temelde ONS, diyete ek olmalı ve öğün yerine geçmemelidir. Yeme ve içme konusunda yardım sağlamak, emek yoğun, özenli bir görev olarak görülebilir ve yetersiz personel seviyelerinde sorun olabilir. ONS yardımcı olabilir, ancak yemek zamanı yeteneklerini ve gıda alımını teşvik etmek için yeme ortamlarını iyileştirme stratejileri reçete edildiğinde göz ardı edilmemelidir.

Oral besin takviyeleri – her zaman uygun şekilde reçete ediliyor mu?

Düşük vücut ağırlığı ve kilo kaybı ile karakterize olan yetersiz beslenme, kötü sağlığın hem nedeni hem de sonucudur ve yaşlı insanlar özellikle savunmasızdır. Oral beslenme takviyeleri (ONS), enerji ve protein dahil olmak üzere besin alımını iyileştirebilir, ağırlığı iyileştirebilir (veya kilo kaybını azaltabilir) ve uygun şekilde reçete edildiğinde bir tedavi olarak klinik fayda sağlayabilir ve uygun maliyetli olabilir. Bununla birlikte, ONS, uygun olmayan bir şekilde öngörülmeleri veya yetersiz izlenmeleri durumunda önemli bir kaynak israfını temsil edebilir.

ONS (bazen yudum yemler olarak anılır) özel tıbbi amaçlı gıdalar olarak belirlenir ve bu nedenle Avrupa mevzuatı tarafından düzenlenir ve bileşim standartlarına uygun olmalıdır. Gıda tek başına günlük ihtiyacı karşılamada yetersiz olduğunda, bireylerin ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini sağlamaya yardımcı olmak için normal bir diyete destek olabilirler. Çok çeşitli ihtiyaçlara uygun çok çeşitli ONS stilleri (süt, meyve suyu, yoğurt, tuzlu), formatlar (sıvı, toz, puding, önceden koyulaştırılmış), türleri (yüksek protein, lif içeren, düşük hacimli) mevcuttur. ve çoğu, porsiyon başına eksiksiz bir vitamin ve mineral yelpazesi sağlar. ONS, iştahı bozmamak için öğün yerine değil, genellikle öğünler arasında alınmalıdır. Ek olarak, İlk teklifler, bireysel tercihleri ​​belirlemek ve israfı azaltmak için bir dizi ürünü içerebilir.

İyi beslenme bakımının tek başına ONS sağlanmasından çok daha fazlasını kapsadığını bilmek önemlidir. İnsanların sadece beslenmeyi değil, aynı zamanda kültürel ve dini ihtiyaç ve tercihlerini de karşılayan gıdalara erişmelerini ve/veya tüketmeleri için desteklenmelerini sağlamakla başlar. İyi beslenme bakımı ayrıca, yetersiz beslenen veya yetersiz beslenme riski taşıyan kişilerin tarama yoluyla derhal tespit edilmesini, uygun ve zamanında beslenme desteği almalarını sağlamak için önlem alınmasını ve beslenme bakımının düzenli olarak izlenmesini içerir.

O halde ONS, yetersiz beslenmeyle mücadele için kullanılabilecek bir dizi beslenme destek stratejisinden yalnızca biridir. Düşük ila orta derecede malnütrisyon riski taşıyanlar için gıda birinci basamak tedavi olmalıdır. Bununla birlikte, yeterli eğitim eksikliği, tarihsel kullanım kalıpları ve tutarsız mesajlar, bakımevi personelinin ONS’yi yetersiz beslenme için her derde deva olarak görmesine neden olabilir. Bu nedenle ONS, yeterli değerlendirme, hedefler veya tedavi planı tanımlanmadan ve diyet danışmanlığı ve basit gıda takviyesi gibi önerilen diğer birinci basamak yöntemler denenmeden bakım evlerinde reçete edilebilir.

ONS’nin demansta kullanımı, huzurevinde bakımla ilgilenenler için özellikle ilgi çekici olabilir. Sınırlı araştırma, işlev veya ölüm oranında olmasa da ONS ile ağırlık ve bilişte bir miktar iyileşme olduğunu göstermektedir. Araştırmalar ayrıca, ONS’nin iyi niyetlerle (gıda reddi gibi zorlu gıda davranışlarıyla uğraşmak veya sadece beslenme bakımına yardımcı olmak için olumlu davranmak gibi) reçete edilebilmesine rağmen, bunun her zaman uygun olmayabileceğini ve diyet uzmanlığını dahil etmenin önemini vurgulamaktadır. gerektiğinde beslenme bakımında.

Sağlıklı yaşam tarzı
Bu sayfada, aşağıdakiler dahil, daha sağlıklı bir yaşam tarzına öncülük etmenin diğer yönleri hakkında tavsiyeler bulabilirsiniz:

Fiziksel olarak aktif olun
dişlerine iyi bak
Alkol alımınızı düşünün
Sigara içmek
Sağlıklı bir kiloyu koruyun
Yeterli uyku almak
Beyninizi uyarılmış halde tutun
Fiziksel olarak aktif olun

Fiziksel olarak aktif olmak, yaşam boyunca birçok sağlık yararı sunar. Daha ileri yaşlarda bile, artan aktivite seviyeleri yaşam beklentisini iyileştirebilir ve hastalık ve sakatlık olmadan geçirilen yıl sayısını artırabilir.

Fiziksel olarak aktif olmak şunları yapabilir:

yaşam beklentisini artırmak
kalp hastalığı, felç, diyabet, bazı kanserler, depresyon ve bunamaya karşı korunmaya yardımcı olur
iyi bir iştah tutmanıza yardımcı olur
mobil kalmanıza yardımcı olur
artrit ile ilişkili eklem sertliği ve ağrı ile yardım
kemik kaybını azaltın ve kasları güçlendirin – düşme ve kemik kırılma riskinizi azaltın
ruh halinizi ve refah duygunuzu iyileştirin
Yaşlı insanlar için öneri, genç yetişkinlerle aynıdır – 10 dakika veya daha fazla aralıklarla haftada en az 150 dakika orta düzeyde aktivite . Bunu başarmanın bir yolu, haftada beş gün 30 dakikalık aktivite yapmaktır.

Halihazırda fiziksel aktivite yapanlar için, 75 dakikalık şiddetli yoğunlukta aktivite yapmaktan benzer faydalar elde edilebilir .

Bir egzersiz sınıfına katılan daha yaşlı yetişkinler
Fiziksel olarak aktif olmak söz konusu olduğunda insanların farklı yetenekleri vardır, bu nedenle sizin için neyin doğru olduğunu düşünmek önemlidir. Birçok yaşlı yetişkin zaten oldukça aktifken, diğerlerinin yapabilecekleri aktivite türlerini sınırlayan hareketlilik sorunları veya sağlık koşulları olabilir.

Sağlık yararları sağlamak için fiziksel aktivitenin yorucu olması gerekmez – önemli olan onu düzenli rutininizin bir parçası haline getirmektir. Her gün küçük değişiklikler bile yardımcı olacaktır – örneğin asansör yerine merdivenleri kullanabilir, araba kullanmak yerine mağazalara yürüyebilir veya kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Genel olarak, fiziksel olarak ne kadar aktif olursanız, faydalar o kadar büyük olur. Bununla birlikte, geçmişte özellikle aktif olmadıysanız, yavaş yavaş başlamalı ve yaralanma riskini en aza indirmek için yaptığınız miktarı artırmalısınız.

Bunun bir meydan okuma olduğunu hissedebilirsiniz, ancak hepimiz küçük de olsa bazı düzenli fiziksel aktivitelerden yararlanabiliriz.

Farklı aktivite türlerinin faydaları

Kardiyovasküler aktiviteler (en azından biraz nefesinizi kesen) kalbinizin, akciğerlerinizin ve kan damarlarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Bunlar şunları içerir:

tempolu yürüyüş (köpeği gezdirmek gibi)
yüzme
Bahçıvanlık
golf
tenis
aerobik, su aerobiği dahil
bisikletçilik
dans
Araba yıkamak
Kas güçlendirme egzersizleri, yaşlandıkça meydana gelen kas ve kemik kütlesindeki kayıpları sınırlamaya yardımcı olur, düşme riskini azaltır ve günlük görevleri yerine getirme yeteneğini geliştirir. Bu tür aktiviteleri haftada iki kez yapmaya çalışın. Tüm bu tür aktiviteleri rutininize dahil etmek, yaşlandıkça bağımsızlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Bunlar şunları içerir:

merdiven tırmanma
yokuş yukarı yürümek
bahçeyi kazmak
direnç egzersizleri veya ağırlık kullanma
örneğin alışveriş, bahçe aletleri ve hatta torunları taşımak!
Düşme riski olan yaşlı yetişkinler, haftada en az iki gün denge ve koordinasyonu geliştirmek için fiziksel aktivite yapmalıdır .

Dengeleme faaliyetleri şunları içerir:

Tai Chi
yoga
kaseler (iç ve dış mekan)
dans
yürüme
bisikletçilik
Bahçıvanlık
esneme egzersizleri
Tüm yetişkinler hareketsiz aktivitede daha az zaman harcamaktan yararlanabilir, bu nedenle TV izlemek için harcanan süreyi azaltmak, bahçede veya caddede düzenli kısa yürüyüşler yapmak ve uzun otobüs veya araba yolculuklarını yürüyüş yaparak bölmek iyi bir fikirdir. yol.

İşte bazı insanların nasıl başladığına dair bazı örnekler.

Her şey güvenle ilgili…

John 71 yaşında hafif bir kalp krizi geçirdi ve doktoru tarafından fiziksel olarak daha aktif olması gerektiği söylendi. İlk başta, yorucu bir şey yapmanın başka bir kalp krizine yol açabileceğinden endişelendi, ancak doktoru ona yavaş başlayıp yavaş yavaş gelişirse daha iyi hissedeceği konusunda güvence verdi. John yerel topluluk spor merkezine sevk edildi ve burada kendisi için özel olarak bir program geliştiren bir eğitmenle tanıştı. Haftada iki kez katılmaya başladı ve programı, egzersiz bisikletinde yürüyüş ve sabit bisiklet sürmenin yanı sıra gücünü ve esnekliğini geliştirmek için bazı egzersizleri içeriyordu. Doğru seviyede aktivite yaptığından emin olmak için kalp atış hızını nasıl izleyeceği gösterildi ve benzer kalp sorunları olan diğer insanlarla tanışarak, gösterdiği çabadan sağlığının fayda göreceğine dair güvence verildi.

Birkaç ay sonra, John daha aktif olmaktan keyif almaya başladı ve evde basit işler yaparken ya da yürürken daha zinde ve daha az nefes nefese hissetti. Programına olan güvenini geliştirdi ve düzenli olarak yüzmeye ve yürümeye başladı. Biraz kilo verdiğini öğrenince çok sevindi ve toplum merkezinde görmeyi dört gözle beklediği yeni harika arkadaşlar edindi.

Asla çok yaşlı değilsin…

Margaret yüzmeyi severdi ama bunun için çok yaşlandığını düşündü. Yaşı ve vücut şekli konusunda giderek daha bilinçli hale geldiğinden, 10 yıldan uzun bir süre önce yerel havuzunu ziyaret etmeyi bırakmıştı. 68 yaşında hafif artrit teşhisi kondu ve doktoru yüzmenin faydalı olacağını söyledi. Yerel havuzuyla temasa geçti ve 60’ların üzerindekiler için özel ücretsiz seanslar ve sadece kadınlara özel seanslar sunduğunu keşfetti. Şimdi düzenli olarak (haftada en az iki kez) geliyor ve bundan gerçekten hoşlanıyor. Artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı oldu, biraz kilo verdi ve yeni arkadaşlar edindi.

dişlerine iyi bak

Diş problemleri ileriki yaşlarda sık görülür ve yediğimiz yiyecekleri etkileyebilir. Çiğnenmesi zor gıdalar genellikle yumuşak gıdalarla değiştirilir, bu da diyetteki seçim miktarını ve çeşitliliği kısıtlayabilir ve potansiyel olarak besin alımını sınırlayabilir. Uygun olmayan protezler yemek yemeyi de rahatsız edebilir. Protez bakımı hakkında herhangi bir sorunuz varsa, diş hekiminizle konuşun.

Şeker içeren yiyecek ve içecekleri öğünlere ayırmaya çalışın. Şekersiz sakız çiğnemek dişleri korumaya yardımcı olabilir ve tabii ki dişleri florürlü bir diş macunu ile düzenli olarak fırçalayın ve düzenli kontroller için diş hekimini ziyaret edin.

Alkol alımınızı düşünün

Yaşlandıkça, alkolün etkilerine karşı daha duyarlı hale geliriz. Ayrıca daha yavaş tepki vermemiz ve denge duygumuzu kaybetmemiz daha olasıdır, bu da bizi daha dengesiz ve düşmemize neden olabilir. Bu nedenle, aynı miktarda alkol içsek bile, daha yaşlı bir kişiyi genç bir kişiden daha fazla etkilemesi muhtemeldir.

Yaşlı kişi için özel bir öneri yoktur. Sağlık ve Sosyal Bakım Departmanı, erkek ve kadınların düzenli olarak haftada 14 birimden fazla alkol içmemelerini tavsiye etmektedir. Haftada 14 üniteye kadar içerseniz, bunu üç gün veya daha fazla süreye eşit olarak yaymak en iyisidir.

Alkollü içeceklerin tadına varılabilir ve bu sınırlar dahilinde çoğu insan için zararlı olmaları pek olası değildir. Hatta ılımlı içmenin kalp hastalığına karşı koruyucu olabileceğine dair bazı kanıtlar bile var.

Ancak çok az araştırma yapıldı ve yaşlı kişi için bazı özel sorunlar var. Örneğin, ileri yaşlardaki sağlık sorunları bizi alkole karşı daha duyarlı hale getirebilir ve birçok ilacın etkinliğini etkileyebilir. Özel sağlık probleminiz veya ilacınızla birlikte içmenizin sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza danışın.

Çok fazla alkol almak vücudun birçok yerine zarar verebilir ve aşağıdakiler dahil sağlık sorunları riskini artırabilir:

mide zarının zarar görmesi ve gastrointestinal sistem kanaması (gastrointestinal sistem, ağızdan anüse kadar uzanan geçittir)
karaciğer sirozu
ağız, mide ve karaciğer
yetersiz beslenme – alkolün kalorileri vardır, ancak dengeli ve çeşitli bir diyetin bizi sağlıklı tutmak için sağladığı temel besinleri sağlayamaz
anksiyete, depresyon, konfüzyon ve demans dahil olmak üzere ruh sağlığı
Çok fazla içtiğinizi düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanıyla konuşun. Destek mevcut.

Sigara içmek

Sigara içmek, Birleşik Krallık’taki en büyük ölüm ve hastalık nedenlerinden biridir.

Sigara içmek biyolojik yaşlanma sürecini hızlandırarak kanser, kalp hastalığı, diyabet, osteoporoz, katarakt ve diğer yaşa bağlı hastalık riskini artırır. Ayrıca erken cilt yaşlanmasına neden olur ve göz hasarı ve kötü diş eti sağlığı riskini artırır. Sigarayı bırakmak her yaşta sağlığı iyileştirir.

Sigara içmek vücudun besinleri emme şeklini etkileyebilir. Örneğin sigara içmek C vitamininin besinlerden emilimini etkiler ve sigara içenlerde C vitamini vücutta daha çabuk tükenir.

Sağlıklı bir kiloyu koruyun

Zayıf veya fazla kilolu olmak sağlığınız için kötü olabilir.
Düşük kilolu olmak vücudunuzun enfeksiyonlarla veya hastalıklarla savaşmasını zorlaştırabilir ve düşerseniz sizi kemikleri kırma riskine sokar. Zayıf olmak hakkında daha fazla bilgi için yetersiz beslenme bölümümüzü ziyaret edin.
Özellikle bel çevresinde fazla kilo taşımak kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.
Sağlıklı kilo nedir?

Kilo tek başına bir kişinin boyunu dikkate almaz. Bunun ışığında, ağırlık genellikle vücut kitle indeksine veya BMI’ye (ağırlık (kg)/boy (m2)) dönüştürülür.

Kilolu

Yaşlandıkça enerji ihtiyacımız azalabilir, bu nedenle kilo almak daha kolay olabilir.
Vücut kompozisyonumuz değişir ve kas kaybetme ve yağ kazanma eğilimindeyiz. Yağların çalışması için kaslardan daha az enerji gerektiğinden, enerjimizin düşmesi gerekir.
Birçok insan yaşlandıkça fiziksel olarak daha az aktif hale gelir.
Daha az kalori kullanıyorsanız ve diyetinizi değiştirmediyseniz, bu kilo almanıza neden olur.
Yaşlandıkça hormonal değişiklikler, aynı zamanda, orta kısımlarda yağ bırakma olasılığımızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Bu yüzden yaşlandıkça kilonuza dikkat edin – fark etmeden yavaş yavaş sürünmesi kolaydır.

Yeterli uyku almak

Yeterince kaliteli uyku almak, uyku sorunları yaygın olduğu için yaşlandıkça daha zor hale gelebilir. Ancak iyi bir gece uykusu, sağlığımız ve esenliğimiz için çok önemlidir.

Çoğu yetişkin bir gecede 7 ila 9 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Düzenli bir yatma rutini hedeflemek, gevşemenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Yatıp uyandığınız zamanları düzenli tutmaya çalışın. Dinlendirici bir gece uykusuna hazırlanmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey de vardır:

Kitap okuyarak dinlenmek, radyo dinlemek veya banyo yapmak gibi düzenli bir yatma rutini oluşturun.
Yatağınızın ve yatak takımınızın rahat olduğundan emin olun.
Akşamları kafein, nikotin ve alkolden kaçının.
Gece geç saatlerde ağır yemek yemeyin.
Yatak odanızı serin ve karanlık tutun – ideal olarak 18°C ​​ile 24°C arasında.
Yatmadan önce bir saat kadar cep telefonu, tablet veya TV izlemekten kaçının, çünkü ekrandan gelen ışık uykunuzu olumsuz etkileyebilir.
Gün içinde şekerleme yapmaktan kaçınmaya çalışın. Gündüz uykusundan hoşlanıyorsanız, bunu her gün aşağı yukarı aynı saatte tutmaya çalışın.

Beyninizi uyarılmış halde tutun

Bazı araştırmalar, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak aktif kalmanın iyi bilişsel sağlık (düşünme, öğrenme ve hatırlama yeteneği) için önemli olduğunu öne sürüyor. Oyunlar, bulmacalar, kitap okumak ve hatta mağazalara yeni bir rota izlemek gibi basit şeyler zihninizi aktif ve meşgul tutacaktır.

Hastane yemekleri ve yetersiz beslenme sıklıkla haberlerde yer alırken, dehidrasyon yaşlı yetişkinlerde de önemli bir endişe kaynağıdır.

Yaşlılarda dehidrasyon
Hastane yemekleri ve yetersiz beslenme sıklıkla haberlerde yer alırken, dehidrasyon da önemli bir endişe kaynağıdır.

Dehidrasyon için risk faktörleri

Yaşlı insanlar, yaşlanma sürecindeki fizyolojik değişiklikler nedeniyle dehidrasyona karşı savunmasızdır, ancak bu, dehidrasyon riskini daha da artırabilen birçok hastalık durumu ve zihinsel ve fiziksel kırılganlık nedeniyle karmaşık olabilir.

Yaşa bağlı değişiklikler, susuzluk hissinde azalmayı içerir ve bu, Alzheimer hastalığı olanlarda veya felç geçirenlerde daha belirgin olabilir. Bu, yaşlı insanlarda susuzluğa dehidrasyonun bir göstergesi olarak güvenilmeyebileceğini gösterir.

Azalmış böbrek fonksiyonu da bir risk faktörüdür. Böbrekler sıvı regülasyonunda hayati bir rol oynarlar ancak işlevleri yaşla birlikte bozulur ve dehidrasyona (sıvı dengesinin anahtarı olan) hormonal tepki bozulabilir.

Dehidrasyon, bilişsel bozukluğu olan ve işlevsel yetenekte değişiklik olanlarda daha yaygındır. Yutma güçlüğü, bunama ve kötü kontrol edilen diyabet, yaşlı insanlarda daha sık görülür ve hepsi yetersiz hidrasyon ile ilişkilidir.

İster mesken ister hastane olsun, bakım ortamlarında önlenebilir dehidrasyon, düşük kaliteli bakımın bir göstergesidir. Ve önlenebilir olsa da, yaşlı kişilerde hala çok yaygın olduğu görülüyor. Hidrasyonun iyileştirilmesi, hastalara esenlik ve daha iyi yaşam kalitesi getirebilir, ilaç kullanımını azaltabilir ve hastalıkları önleyebilir.

Dehidrasyon olasılığı, diüretikler ve laksatifler de dahil olmak üzere ilaçlar tarafından daha da kötüleşebilir. İnsanlar sıvı alımını sınırlayabileceğinden, idrar kaçırma dehidrasyona zemin hazırlar.

Yetersiz sıvı alımı, önlenebilir dehidrasyona önemli bir katkıda bulunur. Ağızdan yetersiz sıvı alımı, bağımsız beslenememe ve sıvı mevcudiyeti ve sıvılara erişimin zayıf olması ile ilgili olabilir.

Dehidrasyon için ortak risk faktörleri
Yaşlılık
Uzun süreli bakımda ikamet etmek
Yiyecek ve sıvılarla ilgili yardıma ihtiyaç duyma
inkontinans
Bilişsel bozukluk/karışıklık
Bozulmuş fonksiyonel durum ve beslenme için gerekli yardım
Yardımcı olmak için yetersiz sayıda veya uygun şekilde eğitilmiş personel
Depresyon
Çoklu ilaçlar, özellikle diüretikler
Azalmış susuzluk
Akut hastalık, ishal ve kusma

Dehidrasyonun sonuçları

Dehidrasyon, artan hastaneye yatış ve mortalite gibi kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilidir. Örneğin, inme hastalarının mortalitesinde iki kat artış bildirilmiştir.

Hafif dehidrasyon bile zihinsel performansı olumsuz etkiler ve yorgunluk hissini artırır. Etkilenen zihinsel işlevler arasında hafıza, dikkat, konsantrasyon ve tepki süresi yer alır.

Dehidrasyonla ilişkili yaygın komplikasyonlar arasında ayrıca düşük tansiyon, halsizlik, baş dönmesi ve düşme riskinin artması yer alır.

Yetersiz hidratlı bireylerin bası yaraları ve cilt rahatsızlıkları geliştirmesi daha olasıdır.

Su, idrar yollarının ve böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sıvı alımı azaldığında idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Yetersiz hidrasyon, akut böbrek hasarının ana nedenlerinden biridir.

Yetersiz sıvı alımı da kabızlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Yeterince sıvı almayan kişilerde daha fazla sıvı içmek dışkı sıklığını artırabilir ve lif alımının faydalı etkisini artırabilir.

Birçok yaşlı insan, özellikle geceleri tuvalete gitme ihtiyacından kaçınmak için içmek konusunda isteksizdir, ancak genel sıvı alımının kısıtlanması, idrar kaçırma sıklığını veya şiddetini azaltmaz.

Dehidrasyon

belirtileri Dehidrasyon belirtileri arasında ağız, dudak ve dil kuruluğu, çökük gözler, kuru esnek olmayan cilt, uyuşukluk, kafa karışıklığı veya yönelim bozukluğu, baş dönmesi ve düşük tansiyon bulunur. Bu işaretlerin çoğu oldukça özneldir ve başka koşullarda da ortaya çıkabilir.

Dehidrasyon ayrıca azaltılmış ve daha konsantre idrar çıkışı ile belirtilir. Genel bir kural olarak, idrar rengi faydalı bir rehber olabilir; kokusuz ve soluk renkli idrar genellikle iyi hidrasyonu gösterir, koyu ve güçlü kokulu idrar dehidrasyonun yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte, idrara renk katabilecek bir dizi tıbbi durum ve belirli ilaçlar vardır.

Sıvı alımını izlemek, iyi bir hidrasyon sağlamak için iyi bir kılavuzdur.

Bakım ortamlarında dehidrasyonu önlemek için ne yapılabilir?

Yatılı bakım ortamında hidrasyonun önemine ilişkin farkındalık eksikliği ve yetersiz personel eğitimi nedeniyle dehidrasyon daha da kötüleşebilir. Yaşlının yeterince içmediğini fark etmek ve daha fazla içmesine yardımcı olmak ve tuvalete zamanında yetişememekten endişe duyma, fiziksel olarak içecek yapamama veya ulaşamama, sosyal içme ve içme zevkinde azalma gibi içmenin önündeki engelleri belirleme önemli.

Yaşlı insanların bakım ortamlarında dehidrasyon riskini azaltmalarına yardımcı olacak çeşitli potansiyel yollar vardır. Bunlar şunları içerebilir:

Hidrasyonun önemini tanımak için personel eğitimi.
kişiselleştirilmiş bir günlük sıvı alım hedefi belirleyin
tercih edilen sıvıları sağlamak
her zaman sıvı bulundurun
suyun taze olduğundan ve lezzetli göründüğünden emin olun – belki birkaç dilim limon veya portakal veya buz küpü ekleyerek
gün boyunca düzenli olarak sıvılar sunun
fizyoterapi veya diğer aktivite veya ilaç turları öncesi gibi rutin olaylarda sıvılar sunun
çeşitli sıcak ve soğuk sıvılar sunar
gerekirse yardım sağlamak
özel bardaklar gibi ihtiyaç halinde içmeye yardımcı malzemeler sağlamak
ilaçlarla birlikte en az bir bardak sıvı sunun
Sıvı alımını artırmaya yönelik diğer stratejiler, ‘mutlu saatler’ sağlamak, aileleri ve ziyaretçileri sıvı sunmaya teşvik etmek ve meyve püresi, yoğurt, jöle, muhallebi ve çorba gibi ıslak yiyecekleri teşvik etmek olabilir.

Tıbbi ve bakım personeli ve bakıcılar, yaşlı kişilerde dehidrasyonun nedenlerinin farkında olmalı ve yeterli hidrasyonun nasıl sağlanacağını anlamalı ve dehidratasyonun belirti ve semptomlarını tanımalıdır.

Bakım Kalitesi Komisyonu Standartlarının hidrasyonun yanı sıra beslenme için de geçerli olduğunu ve tanımlama ve değerlendirmeye, sıvı alımını ve bakımı izlemeye odaklandığını bilmek de önemlidir. Bunlar şunları içerir:

Personel, bir kişinin ne zaman dehidrasyon riski altında olduğunu belirler.
Risk altında olarak tanımlananların sıvı alımları izlenir.
Hidrasyon gereksinimleri belirlenir, gözden geçirilir ve iletilir.
Bakım planı, risklerin nasıl yönetileceğini tanımlar.
Hastalar, personelin içme ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılamaları için onları destekleyeceğinden emin olabilir.




Kaynak: Sadecespor.net

__________________
Kuleden Merkeze Selam Olsun Herkese
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaşlılıkta Beslenme YaRen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 20 Haziran 2019 01:39
Yaşlılıkta Beslenme Estela Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 02 Eylül 2013 21:11
Yaşlılıkta Beslenme Flora Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 02 Temmuz 2013 13:24
Alkali Beslenme: Sağlıksız Beslenme Vücut Sıvılarının Asit Dengesini Bozuyor Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2012 14:32
Yetişkinlikte ve Yaşlılıkta Dikkat ve Algı Cry Ruh Sağlığı 0 30 Nisan 2012 19:41