IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 25 Aralık 2009, 21:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adaçaylı Lahana Et Dolması




Malzemeler:

750 g dana eti (tercihen buttan; bütün yağları alındıktan sonra, verevine 12 dilime kesilmiş)
1 iri lahana (yaklaşık 2 kg)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
350 g (4 orta boy) soğan (doğranmış)
1 tatlı kaşığı adaçayı
4 diş sarımsak (ince kıyılmış)
3 ekmek dilimi (kabukları alınıp, ıslatıldıktan sonra, ufalanmış ve kurutulmuş)
1 demet maydanoz (sapları ayıklanmış)
1,5 kg domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, çukur bir kapta çok küçük parçalar halinde doğranmış)
3 havuç (kazınıp, ince dilimlenmiş)
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1 1/2 çorba kaşığı tozşeker
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)


Tarifi:

Lahananın en iri yapraklarından 12'sini dikkatlice, zedelemeden çıkarın. Her yaprağın dibindeki kalınca bölümü, keskin bir bıçakla V biçiminde iki kesik yaparak çıkarıp atın. Birtencereye 2 su bardağı (yaklaşık 50 cl.) su koyup, bir taşım kaynatın. Kaynayınca lahana yapraklarını koyup, hafifçe gevşeyinceye kadar (yaklaşık 10 dakika) haşlayın.

Tencereyi ateşten alıp, lahana yapraklarını bir süzgeçte süzülmeye bırakın. Kalan lahananın yaklaşık 1 /4'ünü kıyıp, bir kenara ayırın (kalanını, bir başka tarifte kullanmak için saklayın). Harcı hazırlamak için, ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Yağ ısınınca kıyılmış lahanalar, doğranmış soğanların yaklaşık 4/5'i, adaçayının yarısı ve sarımsakların yarısını koyup, karışımı ara sıra karıştırarak, soğanlar saydamlaşıncaya ve lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin. Tavayı ateşten alıp, karışımı bir salata kâsesine aktararak, maydanozları ve ufalanmış ekmekiçini ekleyerek, karıştırdıktan sonra, kâseyi bir kenara bırakın.

Domatesler, kesilirken kaba bıraktıkları su, kalan sarımsaklar ve havuçları bir tencerede karıştırın. 17,5 cl (3/4 su bardağı) su ekleyip, tencereyi kısık ateşe oturtun ve karışımı ara sıra karıştırarak, 15 dakika pişirin. Kalan soğanlar, sirke, tozşeker, kalan adaçayı, tuz ve karabiberin yarısını ekleyip, tıkırdamaya bırakın.
Et dilimlerini 2 plastik film tabakası arasına yerleştirip, bir et tokacıyla döverek (ya da geniş yüzlü bir bıçakla bastırarak), yaklaşık 3 mm kalınlığa indirin. Sonra üstlerine kalan karabiberi serpip, bir kenara bırakın.

Mutfak tezgâhının üstüne haşlanmış lahana yapraklarından birini, V biçimi kesikli yanı size bakacak biçimde serin. Üstüne bir dilim et koyup, etin üstüne 2 çorba kaşığı dolusu, kâsedeki harçtan yerleştirin. Yaprağı ucundan başlayıp, iki kenarını da kıvırarak dolma biçiminde sarın. Sonra aynı işlemleri öbür lahana yaprakları ve kalan harçla yineleyin.

Dolmaları ateşte tıkırdamakta olan sosun içine yerleştirip, tencerenin kapağını biraz aralık bırakarak kapatın ve dolmaları yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alıp, dolmaları parçalanmamalarına özen göstererek, delikli kaşıkla 6 düz tabağa bölüştürün. Tencerede kalan sosu kaşıkla üstlerine aktarıp, servis yapın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adacayli, adaçaylı, dolmasi, dolması, lahana


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adaçaylı Limonlu Tavuk Tarifi Elysian Tavuk Yemekleri 0 04 Temmuz 2014 13:19
Adaçaylı Mermicek Çorbası oneofgirl Çorbalar 0 22 Temmuz 2013 17:16
Yalancı Lahana Dolması ( Lahana Yemeği , Kapuska , Yalancı Dolma ) Zen Diyet Tarifleri 0 13 Mayıs 2013 13:28
Saray Usulü Lahana Dolması N999 Dolma ve Sarmalar 0 30 Mart 2012 02:46
Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması YapraK Dolma ve Sarmalar 0 25 Aralık 2009 21:29