IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2012, 18:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şair Paul Éluard'ı mahveden o kadın: HELENA DMİTRİEVNA DİAKONOVA (GALA)





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Paul Éluard (d. 1895, ö. 1952) dadacı ve gerçeküstücü Fransız şair. 1912′de İsviçre, Davos’taki Clavadel sanatoryumunda verem tedavisi görürken genç bir Rus kızı, Helena Dmitrievna Diakonova ile tanıştı, ona şiirler ve mektuplar yazdı. Hayatımın galası dedigi Helena Dmitrievna Diakonova'ya Gala ismini verdi. Evlenip bir çocuk sahibi oldular. Ancak Kocası sürralist şair Paul Elluard ile sürrealist akıma gönül veren Gala bir gün Salvador Dali’yi ziyarete giderler. Kısa sürede Salvador Dali kendisinden on bir yaş büyük olan Gala’ya aşık olur, delice sever. Ve sonunda kocası Paul Eluard’an boşanmasını sağlayarak evlenir. Gala; Salvador Dali için gerçek bir ilham perisi olmuştur. Sadece Salvador Dali için değil ayni zamanda Louis Aragon, Max Ernst ve Andre Breton gibi o dönemin bir önemli isminin ilham kaynağı olmuş yaşadıkları dönemde, çevrelerindeki pek çok sanatçıyı anlaşılmaz bir büyüyle kendilerine bağlayan etkileyici bir kadın. Örneğin, üniversite yıllarında, geleceğin ünlü dilbilimcisi Roman Jakobson`u etrafında pervane edip, ardından Vladimir Mayakovski`yi kendine aşık eden; fakat edebiyat tarihine, Louis Aragonla yaşadığı destansı aşk sayesinde geçen Elsa Triolet ya da Sigmund Freud, Rilke Pasternak üçlüsünü peşinde koşturduktan sonra hiçbirine yüz vermeyen Lou Salomê gibi bir kadın Gala.

KARARTMA

Kapılar tutulmuş neylersin,
Neylersin içeride kalmışız.
Yollar ise kesilmiş...

Şehir yenilmiş neylersin,
Açlık ise başlamış...

Elde silah kalmamış neylersin,
Neylersin karanlık da basıvermiş;
Sevişemezsin de neylersin...


Paul ÊLUARD

Şair Paul Elluard’ın Helena Dmitrievna Diakonova'ya yazdığı aşağıdaki mektupta: “Sensiz, bir hiçim ben.” derken, başka bir mektupta ise “Yaşarken ayrı kalmamız, hayatta hiçbir şeye değmez değemez.diyor.

Alıntı:
“Güzelim, benim biricik sevdiğim, özlüyorum seni ölesiye. Her şey bomboş, elbiselerin var yalnız sarılabileceğim. Bedenini, gözlerini, ağzını, bütün varlığını özlüyorum senin. Biriciksin sen, çok eskilerden beri seviyorum seni. Çektiğim tüm sıkıntıların hiçbir önemi yok. Aşkım, aşkımız onları yakıyor. Geri geldiğinde seni öyle bir süsleyeceğim ki. pijamalarının ölçüsünü ver bana (!!!) Edinilebilecek her şeyi, var olan en güzel şeyleri istiyorum senin için. Olabildiğince kısa sürsün yokluğun. Lütfen çabuk dön. Sensiz bir hiçim ben. Bütün öbür arzuları düşümde yaşama geçiriyorum. Sana karşı duyduğum isteği gerçekliğin içinde yaşama geçiriyorum. Çok güzel iki Pueblo bebeğim var. Dünyanın en güzel şeyleri bunlar. Senin odana koyacağım, orada sana verebileceğim bütün armağanları bulacaksın.”

Helena Dmitrievna Diakonova, bütün çekiciliğini ve zekâsını kullanarak çok sevdiği sürrealist şair olan Paul Eluard ile çok geçmeden evlenmeyi başarır. O dönemlerde çok hasta olan Paul Eluard, Helena Dmitrievna Diakonova'nın hayatına girmesiyle kendini toplar ve hayatı değişir. “HAYATIMIN GALASI O.” der. Şiirlerinin ilham perisi olmuştur Gala. Bundan sonra Helena Dmitrievna Diakonova yaşamını Gala adıyla sürdürür. Bir de çocukları olur. Ancak Gala evlilik hayatından sıkılmaya başlar. Paul Eluard'ın aşkı eskisi kadar zevk vermez. Heyecanını yitirmiş, tam coşkusunu kaybetmek üzereyken 1926 yılının yazında ailece Cadaquezde Akdenizin Catalan kıyısında Hotel Miramar’a giderler. Bu tatil bütün hayatlarını değiştirecektir.

Salvador Dali Tanışması

Gala, tatilini geçirdiği otelin terasında güneşlenirken izlendiğini fark eder. Önce çok önemsemez ama hoşuna gider. Onu izleyen yine sürrealist ressamlardan biri olan ve kadınlar hakkında “Sadece erotik fantezilerim için gerekliydiler.” diyen Salvador Dali’dir. Karşıdan işaretleşerek ertesi gün saat on bir de plaj da buluşmak üzere randevulaşırlar. Salvador Dali, bu buluşmaya tamamen sembolik bir şekilde gitmeye karar verir. Buluşma saati gelmeden çok önce hazırlanmaya başlar. Elbiselerini göğüs uçlarını, kıllarını, göbek deliğini ve esmerleşen tenini gösterecek biçimde keser. Boynuna inci bir kolye, kulağına kırmızı bir sardunya takar. Traş olurken yaralanmasından esinlenerek kendi kanına balık kuyruğu, keçi, gübresi ve yağ karıştırıp sürünür. Tam çıkmak üzereyken pencereden Gala’nın plaja indiğini görür. Üzerindekileri değiştirerek o da plaja iner. O buluşmadan sonra birbirlerinden çok hoşlanan bu ikili sık sık buluşmaya başlar. Gala’nın çocuksu ama bir o kadar da kadın olan tavırları, özgüveni, zekâsı ünlü ressamı adeta büyüler. Birkaç ay sonra kendini taparcasına seven kocasını ve çocuğunu terk ederek Salvador Dali ile birlikte yaşamaya başlar. Daha sonra da İspanya da dini seremoniyle evlenirler. Bu garip ama tutkulu adama deli gibi aşık olur. Salvador Dali Gala’nın profilinden “Gran Mastrubadorda” adlı tabloyu yapar. Kadınlar hakkındaki düşüncelerini kendinden on bir yaş büyük olan bu kadın değiştirmiştir. Gala; Salvador Dali için bir aşık, arkadaş, esin perisi ve modeli olur. İlerleyen yıllarda karısı, en büyük danışmanı ve servetinin yöneticisi de olacaktır. İlk önce İspanya iç savaşından daha sonra Dünya Savaşından kaçmak için bütün dünyayı dolaşırlar. Evlerine döndüklerinde Dali çalışmalarını artık asistanları ile birlikte yürütmeye başlamıştır. Daha fazla çalışma mekânı yaratmak için evini büyütür. Gala özel hayatlarını geçirdikleri yerin bir işyeri hâline dönüşmesine çok sinirlendiği için eskisi kadar Salvador Dali ile zaman geçirmemeye başlar. Yaşı iyice ilerleyen Gala artık çabuk yoruluyor eskisi kadar heyecanlı ve coşku dolu olamıyordu. İster istemez Salvador Dali ile aralarına bir mesafe girdi. Salvador Dali oval oda dediği yeri tamamen Gala için yeniden düzenletti. Oryantal bir tarzla döşenmiş bu odada geçirmeye başlar günlerini o çocuk, kadın. Kocası ise Gala’ dan kalan boşluğu doldurmak için “Hippie” lerin doldurduğu bir bahçe tasarlar kendine. Bütün bu olanlardan üç yıl kadar sonra Gala hayatını kaybeder, ve hayatının sonuna kadar kendinden on bir yaş büyük bir erkeğin aşkını ellerinde tutar. Salvador Dali onu hiç bırakmaz ve hayatının sonuna kadar sevmeye devam eder. Gala’nın mezarının olduğu başka bir yere taşır evini. Onun ölümünden sonra neredeyse resim yapmayı bile bıraktığı rivayet edilir.

Ressam Salvador Dali için eşi Şair Paul Éluard'ı mahveden o kadın: HELENA DMİTRİEVNA DİAKONOVA (GALA)



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Şair


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
The Woman (Kadın) | PauL | Suç & Korku | +18 | PauL Sinema Dünyası 1 12 Kasım 2011 04:58
Bir Şair... Bir Adam... Bir Kadın!... SayınGambiyetsiz Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 06 Ekim 2011 21:00
Kimseler Bilemez Beni/Paul Eluard Afrodit Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 08 Eylül 2011 18:15
Evliliği Mahveden 7 Yanlış YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 1 16 Ocak 2010 06:40