IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Haziran 2010, 22:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Apartheid Döneminde Bazı Şeyler Daha İyiydi'





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.






Johannesburg'da derme çatma evlerin olduğu bir mahalledeyim. Mahalle sakinlerinden biri "Apartheid'i sevmiyorduk. Ama apartheid döneminde bazı şeyler daha iyiydi" diyor.
Durban'da benzer bir mahallenin sakini de aynı şeyleri söylüyor: "Apartheid döneminde hayat kötüydü. Ama şimdi daha da kötü."
Aslında duyduklarıma biraz şaşırdığımı itiraf etmeliyim.
Bu, kutsal kabul edilen bir şeyi sorgulamak gibi birşeydi. Apartheid, hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak kötü bir sistem değil miydi?
Ama yeni Güney Afrika'nın hala aşırı yoksulluk ve yüksek işsizliğin pençesinde olduğu gerçeği daha bir belirginleştikçe tabular da kalkıyor.
Şüphesiz Nelson Mandela, hala siyah Güney Afrikalıları Apartheid rejiminin zulmünden kurtaran kahraman olarak kabul ediliyor.
Cennet düşü gerçekleşmedi

Ama Güney Afrika ekonomisinin rotasını, devletin aktif müdahalesinden neo-liberal serbest Pazar ekonomisine çevirdiği için de eleştiriliyor.
Nelson Mandela'nın cumhurbaşkanlığı sırasında müdahaleci yeniden yapılanma ve kalkınma programı adı verilen sistem yerini büyüme, istihdam ve yeniden paylaşım sözcükleriyle ifade edilen Pazar ekonomisi aldı.
İlk sistem, cennet vadediyordu. Beş yıl içinde temiz su, yeni bir kanalizasyon sistemi, toprak reformu ve bir milyon yeni konut vadediyordu.
Cennet düşü gerçekleşmedi. Güney Afrika ekonomisinin gücü buna yetmedi.
Mali sistemde değişikliğe gidildi. Yeni sistemin bir orta sınıfın yaratılmasına katkıda bulunması, bu insanlardan alınacak vergilerin yoksulları ayağa kaldırması umuldu.
Gerçekten bir orta sınıf yaratıldı ama gelir vergisi yoksullara gelmedi.
Milyonlarca Güney Afrikalı hala gecekondularda yaşıyor. Evlere yağmur çamur giriyor. Güvenlik olmadığı için hırsız giriyor. Bu mahallelerde evlerde içme suyu yok. Bidonlar sokak çeşmelerinden dolduruluyor. Evlerde doğru dürüst aydınlatma sistemi de yok.
'Sadece sıfatlar değişti; 'siyah'ın yerini 'yoksul' aldı'

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin eski üyelerinden Bricks Mokolo ile konuşuyorum. Burada hükümeti eleştirmenin hala zor olduğunu söylüyor.
Herkesin Afrika Ulusal Kongresi'ni, Nelson Mandela'yı sevmeye zorlandığını, şikayet etme cesaretini gösterenlerin aşağılandığını anlatıyor.
Mokolo öfkeyle anlatmaya devam ediyor:
"Nelson Mandela'yı beklemedim. Ben de özgürlüğüm için savaştım. Apartheid döneminde işkence gördüm."
O kadar ağır işkence görmüş ki gardiyanlar öldü sanmışlar. Gece morga kaldırmışlar. Sabah da "cesedini" tarlaya atmışlar.
Mokolo özellikle konut politikasının Apartheid döneminde daha iyi olduğunu söylüyor. Ülkenin dört bir yanında inşa edilmekte olan yeni konutları, Güney Afrika halkına bir "hakaret" olarak tanımlıyor. Bu evlerin Apartheid rejiminde mezralarda yapılan kibrit kutusu gibi evlerden daha küçük olduğundan yakınıyor. "Afrika Ulusal Kongresi, Apartheid'ın devamından başka bir şey değil. Kurtuluşumuzdan 20 yıl sonra hala derme çatma yerleşim yerleri var" diyor:
"O günlerde siyahlar için ayrı yerler vardı. Aynı yerler duruyor. İnsanlar da. Sadece sıfatlar değişti. Siyahlar yerine artık yoksullar yaşıyor buralarda." diye devam ediyor.
Daha önceki ziyaretlerimde böyle bir öfkeye rastlamamıştım.
Pahalı evler ve şık arabalara sahip orta sınıfın yükselişine rağmen, son haftalardaki grev dalgası artan huzursuzluğu yansıtıyor.
Çöpçüler Nisan'da 10 gün grev yaptı. Tren ve liman işçileri de geçen ay iki hafta süreyle grevdeydi. Maden işçilerinin grevi mahkeme kararıyla durduruldu.
Grev, planlandığı gibi yapılsaydı tüm ülke Dünya Kupası sırasında karanlığa gömülecekti. Bu yüzden tüm statlara böyle bir olasılığa karşı jeneratörler kondu.
Son Dünya Kupası sırasında Bağdat'taydım. Elektrikler kesik olduğu için kimse maçları izleyemiyordu. Aynı şey burada da olur mu acaba?

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
apartheid, bazı, daha, döneminde, İyiydi, Şeyler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bazı şeyler paylaştıkça azalır! Lucifer Haber Arşivi 0 03 Şubat 2010 15:36
Bazı ŞeyLer.. StiLo Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Nisan 2009 06:44
bazı şeyler varki acıklanamaz basbeLasi Fıkra 0 09 Ocak 2009 00:14
Bazı şeyler varkı açıklanamaz Thief Fıkra 0 13 Aralık 2008 17:26
Bazı Önemli "İki Şeyler UnyE Serbest Kürsü 0 05 Aralık 2007 11:07