IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Dünya Mutfakları (https://www.ircforumlari.net/dunya-mutfaklari/)
-   -   Tayland Yemekleri ve Mutfak Kültürü (https://www.ircforumlari.net/dunya-mutfaklari/812816-tayland-yemekleri-ve-mutfak-kulturu.html)

Tanem 07 Şubat 2019 22:11

Tayland Yemekleri ve Mutfak Kültürü
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Geleneksel Bir O Kadar da Marjinal Tayland Yemekleri
Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan ve büyüleyici tropikal adaları ile Uzak Doğu’nun cenneti olarak nitelendirilen Tayland, Avrupalıların sömürgeleştiremedikleri tek Uzak Doğu ülkesidir. Ülkenin ekonomisi turizme ve zengin maden yataklarına dayanır.

Binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski ülkelerinden biri olan Tayland’da Budizm dininin etkileri oldukça büyüktür. Hindistan, Çin, Myanmar başta olmak üzere birçok Asya ülkesi kültüründen insana ev sahipliği yapan ülke bu kültürün ahenkli bir bütünüdür.

Turistlere karşı oldukça hoşgörülü ve misafirperver olan Tayland halkı kendine özgü ritüellere sahiptir. Halk her ne kadar hoşgörülü olsa da söz konusu hanedanları olduğunda hassaslaşırlar. Tayland kralı ve ailesi hakkında kötü söz söylenmesi ya da onlara saygısızlık yapılması Tayland yasalarınca suçtur.

Dünyanın en ünlü ve en sevilen mutfaklarından birine sahip olan Tayland mutfağında deniz ürünleri, limon, sarımsak, pirinç ve çeşitli baharatlar sıklıkla kullanılır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tayland Yemek Kültürü
Geniş bir mutfağa sahip olan Tayland mutfağı komşu ülkelerin mutfaklarından izler taşır. Ekşi, tatlı, acı ve tuzlu lezzetlerin mükemmel bir şekilde dengelenerek kullanıldığı Tayland yemekleri kendine özgü bir mutfak oluşturur.

Uzak Doğu’ya özgü baharatların yaygın olarak kullanıldığı mutfakta yemekler genel olarak çeşitli soslarla ve haşlanmış pirinç ile birlikte servis edilir. Özellikle deniz ürünleri ile hazırlanan yemekler açısından iddialı olan mutfakta deniz ürünlerinde de farklı soslar kullanılır.

Tropikal iklime sahip olan ülkede birçok farklı meyve sebze türleri bulunur. Midesine güvenenler ve farklı lezzetler denemek isteyenler için Tayland böcek yemekleri de ilginç bir deneyim olabilir. Tayland’da böcek haricinde ilginç yemekler de vardır. Tayland köpek yemekleri de diğer Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi bu ülkede de tüketilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bir diğer yemek olan Tayland fare yemekleri de ilginç yemekler arasında yer alır. Tayland yemek isimlerinin telaffuzu zordur. Ancak genellikle baharatlı ve acı olan Tayland usulü yemekleri sipariş ederken eğer acıyı ve baharatı sevmiyorsanız Mai Pet yani baharatsız diyebilirsiniz.

Her bütçeye uygun restoranları ile ünlü olan ülke, ayrıca sokak yemekleriyle de ünlüdür. Hindistan kültüründen oldukça fazla etkilenen Tayland’da birçok köri çeşidi de bulunur. Hindistan cevizi sütü karıştırılarak macun kıvamına getirilen köriler genel olarak haşlanmış pirinç içinde tüketilir. Ülkenin güneyinde yaşayan Müslümanlara özgü et ve tatlı patates ile kullanılan Massaman köri ve Panang köri de dikkat çekici Tayland lezzetlerinden biridir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tayland’ın Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Tayland mutfağının meşhur yemekleri arasında Tom Yam Kung, Kaeng Khiao Wan Kai, Phat Thai, Phat Kaphrao, Kaeng Phet Pet Yang, Yam Nua ve Mu/Kai Sa-te gibi yemekler yer alır.

Tayland mutfağının en sevilen yemeklerinin başını çorbalar çeker. Baharatın ve ekşinin yoğun olduğu karides çorbası olan Tom Yam Kung turistler tarafından en çok beğenilen çorba çeşididir. Bu çorbaya ek olarak Hindistan cevizi sütü kullanılarak hazırlanan Tom Kha Gai tavuk çorbası da oldukça popülerdir. Çorbalar pilav ile birlikte servis edilir. Ekmeğin pek tüketilmediği Tayland mutfağında ekmek yerine pirinç kullanılır. Haşlanan pirinç yağsız bir şekilde hemen hemen tüm yemeklerle birlikte sunulur.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaao phad olarak adlandırılan kızartılmış pirinç genellikle tofu, et ya da tavuk ile karıştırılarak pişirilir. Kaao niao olarak bilinen yapışkan pirinç de Tayland’ın geleneksel meyvesi mango ile birlikte tüketilir.

Pad thai denilen erişte çeşitleri de et, tavuk veya tofu ile karıştırılarak ya da çorba içinde tüketilir. Kendine özgü dokusuyla damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan Tayland mutfağını denemek için Tayland’a gitmeniz gerekmez. Meşhur Tayland yemekleri, İstanbul içinde birçok restoranda da yenilebilir. Tayland yemek fiyatları gidilen mekâna göre farklılık gösterir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tayland Sokak Yemekleri Nelerdir?
Tayland sokakları adeta dev bir restoran gibidir. Günün her saati dolup taşan sokak yemeği satanların büfelerinde birbirinden değişik yüzlerce yemek, çorba ve içecek bulunur. Yabancı turistler genelde Pat thai denilen etli, tavuklu veya sebzeli erişte ya da kızarmış pirinç yemeklerini tercih eder.

Körilerin de oldukça popüler olduğu sokak restoranlarında bu yemeğin acı olmasından dolayı tüketirken oldukça dikkatli olunması gerekir. Tayland’ın yemekleri genellikle oldukça baharatlı ve oldukça acıdır. Uzun süre tezgâhta bekleyen besinlerin zehirleme etkisinden dolayı sokak restoranından yemek satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu yemeklerin tazeliğidir.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Geçmiş dönemlerde fakir kırsal kesimin gözde protein kaynağı olan böcekler halen Tayland sokaklarında popülerdir. Kızartılmış akrep, tırtıl, çekirge gibi böceklerin yer aldığı tezgâhları, farklı bir lezzet arıyorsanız deneyebilirsiniz. Sokak yemeklerinin en popüleri ise domuz, tavuk ya da kırmızı et kullanılarak hazırlanan erişte çorbasıdır.

Hemen hemen her sokak başında ise tropikal meyveler ve Hindistan cevizi sütü ile hazırlanan rengârenk geleneksel Tayland tatlıları bulunur. Muz ve ananas kullanılarak hazırlanan krepler, tropikal meyvelerden hazırlanan karışımlar ve genel olarak soğuk tüketilen çaylar sokak tezgâhlarında yer alır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tayland Geleneksel Yemekleri Nelerdir?
Tayland’ın geleneksel köri çeşitlerinden biri olan Kaeng khiao wan kai, hindistan cevizi sütü ile hazırlanan mükemmel bir lezzettir. Salata, dünya genelindeki ülkelerden farklı olarak Tayland’da ana yemek olarak tüketilebilir.

Tayland salataları sebze ve meyvelerin yanı sıra pirinç, kıyma ya da deniz ürünleri de içerir. Som Tom salatası olarak bilinen yeşil papaya salatası, içindeki siyah yengeç ile beğeni kazanan bir salatadır. Soyulan papayaların havuç, baharat, palmiye şekeri, balık sosu, çalı fasulyesi, domates ve fıstık ile birlikte havanda dövülerek hazırlandığı Som tom salatası Tayland’a özgü geleneksel bir lezzettir.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bir diğer salata çeşidi olan Yam Nua baharatlarla çeşnilendirilen bir et salatasıdır. Tayland ünlü yemekleri arasında yer alan Phanaeng ise Hindistan cevizli kreması ile et severlerin beğenisini kazanır. Bu yemek için genel olarak tavuk eti kullanılır.

Özellikle kahvaltıda tüketilen Kai Jeow yani Tay omleti ise yumurta, biber ve balık sosu kullanılarak hazırlanır. Diğer yemeklerde olduğu gibi Kai Jeow da pirinç ve acı sos ile birlikte servis edilir. Reyhan, biber ve Tavuk kıyması kullanılarak hazırlanan bir diğer geleneksel Tayland yemeği Pad Kra Pao da haşlanmış pirinç ile servis edilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tayland Usulü 3 Farklı Yemek Tarifi
1) Karamel ile Muzun Muhteşem Uyumu: Thai Fried Banana (Tayland Kızarmış Muz)
Kendine özgü yemekleri ile dünya mutfağında farklı bir konuma oturan Tayland’a özgü Thai Fried Banana yani kızarmış muz, pratikliğinin yanı sıra lezzeti ile alternatif bir tatlıdır. Muz, baklavalık yufka, sıvı yağ ve karamel kullanılarak hazırlanan kızarmış muzu mutlaka denemelisiniz. Tayland Kızarmış Muz Tatlısı

Hesna 07 Şubat 2019 22:14

Cevap: Tayland Yemekleri ve Mutfak Kültürü
 
Nasil igrenc (tovbe est midem bir tuhaf oldu gorunce pardon)

Tanem 07 Şubat 2019 22:22

Cevap: Tayland Yemekleri ve Mutfak Kültürü
 
Alıntı:

Hesna Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1042040902)
Nasil igrenc (tovbe est midem bir tuhaf oldu gorunce pardon)


@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]cım hanımefendi benimde çok sevdigimden değil de çok dikkatimi çekti,paylaşmak istedim.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net