IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   İrlanda Tarihi (https://www.ircforumlari.net/tarih/308354-irlanda-tarihi.html)

YapraK 28 Aralık 2009 13:59

İrlanda Tarihi
 
Kısaca İrlanda Tarihi
İrlanda Tarihi
Oktay Sinanoğlu - Bye Bye Türkçe kitabından alıntıdır.

İngilizlerin İrlandalılara Yaptıkları

İrlandalılar İngililtere'nin batısndaki bir ada olan Erin Adası'nda yaşayan ve yaşamını kimlikleri içinde sürdürebilen son Keltler olmuşlardı.Roma bittikten sonra Erin Keltleri 500 yıllarından itibaren 1000 yıl kadar büyük bir medeniyet kurdular. İrlanda'nın batısındaki Atlas ummanı ile devamlı çarpışan sarp kayalıklar üzerinde kurdukları manastırlarda Erin keşişleri yazdılar, çizdiler, eski el yazması kitapları yenileyerek Roma öncesi bilgileri de yaşattılar. Bu ara Roma sonrası Avrupa tam bir karanlığa, Orta Çağ'ın vebalı, kara cadılı hurafelerine bürünmüştü. Erin keşişleri Lâtince bildikleri gibi, toplumda büyük itibarla önemli bir yer tutan Erin şairleriyle birlikte anadilleri Gaelik'i (Keltçe) geliştiriyorlardı. Toplumdaki eğitimden, çeşitli okullardan Şair sınıfı sorumluydu (Bkz. İrlanda Dilinin Başına Gelenler (1. Daniel Corkery, "The Fortunes of the Irish Language" Mercier Pres, Cork 1954-1968, 2- Birgit Bramsba (Ed.) "Homage to Ireland-Aspects of Culture and Language", Uppsala, 1990) Tüm okullarındaki eğitim dili Gaelik idi. Keşişler zaman zaman kıta Avrupa'sına geçiyor, oradaki manastırlara biraz medeniyet aktarmağa çalışıyorlardı (500-800 yılları.) 15. yüzyıldan itibaren İngilizler defalarca Erin't tecavüz ettiler. Sonunda İrlanda'yı kendi eyaletleri yaptılar. İlk işlerinden biri şair sınıfını toplayıp katletmek oldu. Daha sonra bütün coğrafî isimleri Gealik dilinden İngilizce'ye çevirdiler. (Bkz: Brian Friel, "Tercümeler" Translations adlı sahne oyunu...)

Bütün bu uğraşlarına rağmen İngilizler, 1890'a gelindiğinde İrlandalıları bir türlü kendi kimliklerinden, kültürlerinden, bağımsızlık özlemlerinden vazgeçirememişlerdi; isyanlar gırla gidiyordu. Onun üzerine İngilizler Romalılar gibi düşündüler. Bunların Gaelik dillerini unutturalım o zaman iş biter dediler. Derhal bir"Milli(!) Eğitim Kurulu " oluşturdular. Kurulda İngiliz sömürge-eyalet yöneticileri, bir de onların İrlandalı yardakçıları vardı. Kurul bir karar aldı: Yarından tezi yok ilk, orta, lise, evrenkent (Üniversite), tüm okullarda (ki hepsinde dersler Gaelik dilinde olmakta idi) eğitim dili bundan böyle İngilizce olacaktır" dediler, öyle de oldu.

Bir nesil sonra, o zamana dek İrlanda halkının %90'dan fazlası Gaelik konuşurken, Gaelik bilenlerin sayısı %30'a düştü. Bu 30'da dağdaki çobanlar, kentteki hamallar. Fakat iş bitmeyecekti. Çünkü ciğeri yananlar, dillerine, şiirlerine, töresine âşık olmuşlar, haysiyetli kişiler tükenmemişti.

İşte öyle bir takım eğitimciler, doktorlar, yazar çizerler bir araya geldiler, Gealik Birliği (Konrath na Gaelge) diye bir dernek kurdular. Şehrin çeşitli semtlerinde yetişkinlere ana dilleri Gaelik'i yeniden öğretmek için dershaneler açtılar. Millet yorgun argın işinden çıkıp bu kurslara gidip dilini öğrenmeye başladı. Bu etkinliklerin oluşturduğu bilinçlenme ile bugün bile bitmemiş çatışmalardan sonra bağımsız İrlanda Cumhuriyeti kuruldu. Yeni devletin resmi dili Gaelik oldu.

İngilizlere yada Diğer Katliamcı Milletlere Göre Bir Irk'ı Dünyadan Silmenin 3 Tane Yolu Vardır Bunlar :

1) Onların hepsini katliamdan geçirmek Zamanında bu bize yapılmıştı fakat başarılı olunamamıştı.

2) Tüm ülkelerini istilâ etmek devamlı askerî baskı altında tutmak Zamanında bu da bize yapılmış fakat başarılı olunamamıştı.

3) Bunları İngilizleştirmek (yani bu olayı geçekleştiren hangi ırksa o ırka benzetmek) , yani kültürlerini, törelerini, bunun içinde dillerini unutturmak.
Şimdi de bize bu uygulanmakta yavaş yavaş,sinsice ve bir ölçüde başarılı olunuyor diyebiliriz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net